Evini kiraya verecek olanlar dikkat 1 Ocak’ta başlıyor!
Online al-sat ve kiralık ilanlarının verildiği sitelerden kiralık ev ilanı veren ev sahipleri dikkat! 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle sistem değişiyor! Ev sahipleri evlerini kendileri de kiralayacak olsa emlakçı da yetkilendirecek olsa, e-devletten bu işlemi yapmak durumunda olacak. İşte detaylar…

Günümüz internet çağı, insanlar alışverişlerini artık internet üzerinden daha sık yapıyor. İnternet, ürün yelpazesini genişletiyor, hemen hemen her şeye ulaşmamızı kolaylaştırıyor. Ancak internetten alışverişin bazı riskleri de olabiliyor. En fazla dolandırıcılık, internet üzerinden gerçekleşiyor. Bilindik online alışveriş sitelerinde bunun önüne geçecek önlemler alınmış durumda ancak ikinci el alım-satımlarda, kiralamalarda durum değişebiliyor. Son yıllarda artan ekonomik kriz, ev fiyatlarını uçurdu. İnsanlar ev almakta, satmakta zorlanıyor. Hal böyle olunca da insanlar, kirada oturmaya mahkum oluyor. Ve bunu fırsata çeviren ev sahipleri, kiralık ev fiyatlarını uçurdukça uçuruyor.
Çok sayıda kişi dolandırıldı
Talep fazla olunca insanlar evlerin depreme dayanıklı olup olmadığına dahi bakamaz duruma geldi. İşte böyle bir dönemde karşılarına merkezi bir muhitte iyi bir evin, piyasa koşullarına göre çok daha uygun bir fiyatla kiraya verildiğini görenler, o evi kaçırmamak için kendisini ev sahibi olarak şahıs ya da şahıslara kanıp, kaparo yatırabiliyor. Henüz evi fiziki olarak dahi görmeden, evi kaçırmamak adına kaparo yatıran vatandaş, karşısındakinin ev sahibi olmadığını, parayı hesaba geçtikten bir süre sonra telefonlarına karşılık bulamayınca fark ediyor. Hem emlakçı parası ödemeyeceği hem de uygun fiyatlı kiralık ev bulduğunu düşünürken vatandaş, yatırdığı kaporadan oluyor ve kendisi gibi pek çok kişi aynı ilan üzerinden dolandırılmış oluyor.

1 Ocak 2025 itibariyle yürürlüğe girecek
İşte bu durumun önüne geçmek için emlakçıların örgütlü olduğu birlik, hükümete bir çağrı yapmış, online satılık-kiralık sitelerine girişlerde e-devlet, TC kimlik zorunluluğu getirilmesini talep etmişti. Ayrıca sahte emlakçılara karşı da önlem alınması istenmişti. Hükümet ise dolandırılma olaylarının artması sonrası gelen bu haklı talep ve önerileri dikkate alarak, bir çalışma yapmış Elektronik İlan Doğrulama Sistemini (EİDS) geliştirmiş, bu sistemle ilgili de Bolu ve Manisa illerini pilot bölge seçerek, sistemi uygulamıştı. Bu sistemden olumlu sonuçlar alınması sonrası, sistemin 1 Ocak 2025 itibariyle tüm illerde yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS)
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), yürürlüğe girdiğinde ev sahipleri, e-devlet üzerinden sitelere giriş yaparak, e-devlette kayıtlı tapusu üzerinden evini kiraya verebilecek. Ev sahibi, evini emlak danışmanı üzerinden kiralamak istiyorsa da yine e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçip, emlakçıyı yetkilendirebilecek. Yetkilendirilen emlakçılar, bu izinle ilanlarını emlak portallarına yükleyebilecek, yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri ise kiralık ilan girişinde artık yetkisiz sayılacak. Böylece ev sahibi olmayan ya da kendini emlakçı gibi gösterenler, olmayan bir evi kiraya vermeye kalkıp, vatandaşı aldığı kaparo üzerinden dolandıramayacak. Yani online sitelerde ev kiralama işleminde dolandırıcılık 9 gün sonra tamamen sona erecek.

Hacıoğlu: Bizlerin istediği bir sistemdi
Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu tür dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi için çalışma yapılmasını talep etmiştik. Bizlerin istediği bir sistemdi. İlerleyen süreçte satılık ilanlarında da benzer sistemin uygulanacağını düşünüyorum. Emlak sektöründe şeffaflığı artıracak bu sistemin sektörümüzün ve vatandaşların yararına olacağı kanaatindeyim” dedi. Sistemin hayata geçmesi ile birlikte, online kiralık ilanlarında da vatandaşların dolandırılma çekinceleri ortadan kalkmış olacak. Ancak vatandaşların yine de kiralık ev ilanlarında, kiralamak istedikleri evi fiziken görmeden kaparo yatırmaması, yararlarına olacaktır.
Kaynak: haber merkezi