Türkiye’de fahiş fiyatlara ceza yağdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Geleneksel Tüketici Ödülleri' Töreninde yaptığı konuşmada “Fahiş fiyatlara karşı 5 milyar liraya yakın ceza uygulaması yapıldı” dedi

Türkiye’de fahiş fiyatlara ceza yağdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Geleneksel Tüketici Ödülleri' Töreninde yaptığı konuşmada “Fahiş fiyatlara karşı 5 milyar liraya yakın ceza uygulaması yapıldı” dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu sene 27'incisi düzenlenen ‘Geleneksel Tüketici Ödülleri' Töreni'ne katıldı. Program çerçevesinde tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi amaçlarıyla 5 dalda tüketici ödülü verildi.

832 milyon lira idari para cezaları

Program çerçevesinde bir konuşma gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temel gıda ve ihtiyaç maddeleri olmak üzere otomotiv, emlak, kuyumculuk, çimento, hazır beton, ekmek, un, su gibi, yumurta gibi, kırmızı et, beyaz et gibi temel ihtiyaç maddeleri noktasında yoğun denetim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “Göreve geldiğimizden bu yana İç Ticaret Genel Müdürlüğümüzün son 18 ay denetimlerinde 832 milyon lira idari para cezaları uygulanmış ve tahsil edilmiştir. Bunun yanında bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatlarının tüketici mevzuatları kapsamında bu 18 aylık denetimlerde 5 milyar liranın üzerinde idari para cezası uygulanmıştır” bilgisini aktardı.

Sağlık sektöründe 591 milyon lira

Bakan Bolat, 29 Mayıs tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Başka Bazı Kanunlarda Yapılan Değişiklikler, düzenlemesiyle haksız fiyat uygulamalarının tanımını yaptıklarını paylaşarak, “Fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı cezaları, kanun ilk defa çıktığı 2020 senesiyle mukayese ettiğimizde tam 10 katı arttırmışız. Fahiş fiyatta üst sınırı 1 milyon liraya, stokçulukta üst sınırı 12 milyon liraya ve üç defa bir yıl içinde yapıldığı takdirde kapatma cezasına kadar bu yeni uygulamalar yürürlüğe girdi. Rekabet Kurumu'nun da yine 29 Mayıs'ta kanunlaşan yeni yasal düzenlemede soruşturma süreleri kısaltıldı. 1 ila 1,5 yıla varan soruşturma süreleri artık 4 ile 6 ay arasına indirildi. Tabi cezaları oldukça, başı etkili ve ağır oluyor. Bu noktada da 1,7 milyar lira gıda sektöründe, 1,3 milyar lira dijital pazarlarda, 591 milyon lira sağlık sektöründe, 530 milyon lira çimento ve hazır beton sektöründe, 91 milyon lirada iş gücü piyasalarında olmak üzere Rekabet Kurumu sadece 2024'te, 5 milyar liraya yakın ceza uygulaması yapmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İHA