Kocaeli Kadın Platformu: Yasta değil isyandayız!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Ajda Atar için Kocaeli Kadın Platformu tarafından Kocaeli Adliyesi’nde basın açıklaması yapıldı

Kocaeli Kadın Platformu: Yasta değil isyandayız!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle çeşitli açıklamalar yapılıyor. Kocaeli Kadın Platformu da bugün, Kocaeli Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Cezasızlık Politikasından güç ve cesaret alan erkeklerin, kadınları sokak ortasında, evde, okulda, işyerinde kısacası her yerde akıl almaz yöntemlerle katlettiğinin belirtildi açıklamada, “Bugün burada hakkını savunduğumuz kız kardeşimiz Ajda Yatar da böyle bir cezasızlık politikasından cesaret alan boşandığı kişi tarafından katledilmiştir” denildi.

Koruma isteğine rağmen

Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “Ajda tüm evliliği boyunca evli olduğu kişiden ve ailesinden şiddet ve eziyet görmüş defalarca evliliğini sonlandırmayı düşünmüş en son cesaret edip babasına sığındığında da yine tehdit ve baskıdan kurtulamamış, koruma kararı istemesine rağmen jandarma tarafından kendisine ‘Sen de kır dizini evinde otur’ diyerek onu eşinin şiddetine mahkum etmişlerdir. Ajda boşandığı kişinin kendisi ve ailesine yönelen tehditlere karşı defalarca koruma istemesine rağmen bu koruma kararına ulaşamamış ve en son tehditlerden kurtulmak için ancak ‘çocuklarını asla görmemek’ tehdidine boyun eğerek boşanmış ancak yine de tehdit ve takipler son bulmamış ve Ajda geçen sene 23 Kasım’da katledilmiştir. Ajda’nın şiddetten kurtulma mücadelesi tüm kadınların mücadelesidir. Ajda’nın yaşayamadığı ömrü, şu anda şiddete uğrayan tüm kadınların şiddetten kurtulması için bir mücadele başlangıcıdır.”

Talepler sıralandı

Buradan sorumlulara sorumluluklarını hatırlatmak için de söyleyecek birkaç hatırlatmamız mevcuttur.

Bu meyanda;

-İstanbul Sözleşmesine amasız fakatsız derhal geri dönülmeli

-İç hukuk, uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmeli.

-Şiddet gören kadınlar kolluk kuvvetlerine başvurduğunda acilen kendilerine işlevli koruma sağlanmalıdır.

Kadın için pozitif ayrımcılık ile ilgili kamusal alanda gerekli yasal düzenlemeler hızla hayata geçirilmelidir.

-Kadın sığınma evlerinin nitelik ve niceliklerinin iyileştirilmesi ve sayılarının arttırılması Belediyelerin de yasal olarak açmaları gerekli olan kadın sığınma evlerinin açılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

-İstihdam edilen kadın sayısının her geçen gün azaldığı ve şiddetin iş yerlerinde kendini Mobbing olarak gösterdiği ülkemizde kadınların istihdama katılımını sağlanarak ve Mobinge karşı koyacak düzenlemeler yapılmalıdır.

-Ülkemizde okuryazar olmayan kitlenin % 84’ünün kadın olduğu düşünüldüğünde kadınların eğitim olanaklarından daha fazla yararlandırılması sağlanmalıdır.

-İlköğretim yıllarından başlayarak kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin bir bakış açısı oluşturulması, örgün eğitimin önde gelen görevleri arasında yer almalıdır.

-Kolluk, idari ve adli görevlilerin periyodik ve sürekli eğitimlerinin (kadına yönelik şiddetle mücadelede) her birinin uygulayıcı birim olması nedeni ile bir zorunluluktur.”

Kaynak: Haber merkezi