Kocaeli’de vatandaşlardan beton santrali eylemi!

Kocaeli Dilovası ilçesinin Çerkeşli Mahallesi’nde anıt ağaçlarının, mesire yerinin ve tarihi çeşme ile su havzasının bulunduğu yeşil alana yapılacak beton santraline karşı vatandaşlar eylem yaptı

Kocaeli’de vatandaşlardan beton santrali eylemi!

Dilovası ilçesinin Çerkeşli Mahallesi sakinleri, anıt ağaçlarının, mesire yerinin ve tarihi çeşme ile su havzasının bulunduğu yeşil alana kurulmak istenen beton santralini yürüyüş ve basın açıklaması yaparak protesto etti. Basın açıklamasını kamuoyu ile paylaşan Dilovası Ekosder Çevre Derneği Başkanı İsmail Sami, şunları söyledi: “Çerkeşli Mahallesi yakınında kurulması planlanan beton santrali ile ilgili yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Daha önce kamuoyuna duyurduğumuz bu durum için yetkilileri göreve çağırmıştık. Köyümüzün kalan tek yeşil alanıdır burası. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korunan çınar ağaçlarının gölgesinde yapılmak istenen bu santrali, kesin bir dille reddediyoruz. Yetkililerden, bu ruhsatı iptal etmelerini bekliyoruz.”

Kocaeli’de vatandaşlardan beton santrali eylemi!

“TOZ, DUMAN”
Sami, köylerinin taş ocakları, sanayiler ve OSB’ler ile çevrili olduğunu belirterek, “Bu tesisler, köyümüzü tozuyla, dumanıyla, görüntüsü ve gürültüyle rahatsız etmektedir. Yüzyıllardır mesire alanı olarak kullandığımız bu güzel bölgenin, betona boğulmasını hiçbir şekilde istemiyoruz. Ayrıca üzerinde bulunduğumuz Oluklar mevkii tespiti yapılmış bir su havzasıdır ve köyümüzde bulunan dört akar çeşmeyi beslemektedir,” dedi.

Kocaeli’de vatandaşlardan beton santrali eylemi!

BETON SANTRALİ DURDURULMALIDIR
Yetkililerden bu inşaatı durdurmalarını ve köy mücavir alanlarının bir an önce belirlenmesini talep eden Sami, “Özellikle taş ocaklarının çalışma yaparken ve sevk işlemlerinde oluşturduğu toz sorunu, köylümüzü ciddi şekilde rahatsız etmektedir. Bu sorunun da bir an önce çözülmesi gerekir. Yazacak ve konuşacak çok derdimiz var; ancak önceliğimiz, beton santralinin durdurulması ve alanın yeşil kalmasıdır” ifadelerini kullandı.
Devlet büyüklerine çağrıda bulunan Sami, “Lütfen Ankara’dan projeler üzerinden karar vermeyin. Yerinde ve yerel halkla istişare ederek projeleri gerçekleştirin. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un dikkat çektiği Kömürcüler OSB örneğinde olduğu gibi, yerinde bir yaklaşımı benimseyiniz.” dedi.

Bu eyleme, DEM Parti, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi temsilcileri de destek verdi.

Kocaeli’de vatandaşlardan beton santrali eylemi!

Kaynak: Bülten