Biz Kandırayız, Cahit Sıtkı Tarancı’yı unutmadı
Biz Kandırayız Şiir Topluluğu, ekim ayında doğup yine bir ekim günü erken yaşta hayata veda eden Türk Edebiyatı’nın iz bırakan şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı’yı şiirleriyle andı

Kocaeli’nin en aktif sivil toplum kuruluşlarından biri olan Bizkandırayız Şiir Topluluğu, Edebiyatımızın unutulmaz şairlerinden 13 Ekim 1956 tarihinde 46 yaşında vefat eden Cahit Sıtkı Tarancı’yı şiir ve söyleşi programında yad etti. Av. Abdurrahman Kaymak, şairin hayat hikayesi ve edebiyata bakışını avukat kimliği ile anlatırken katılımcılar ise şairin şiirlerini okudu. Aynı zamanda Abdurrahman Kaymak’ın lise yıllarında öğretmeninin verdiği rehberlik ve kitaplar sayesinde önemli kazanımları olduğunu dile getirmesi ve Öğretmeni Ramazan Yaşar’ın da katılımcılar arasında bulunması ile duygu dolu anlar yaşandı. Topluluk sözcüsü Aygün Aynagöz, “Pazar günü yapılan bu programa katılan Tarancı dostlarına ve Hidayet Yelkencioğlu Kültür Merkezi’nin böylesine özel günler için kullanılmasına izin veren Teoman Yelkencioğlu’na teşekkür etti.

PROGRAMA İLGİ YOĞUNDU
Anma programına Başiskele’den, Gölcük Değirmendere’den, Kandıra Kerpe’den ve Kandıra civarından gelen konuklar Tarancı’nın şiirlerinden örnekler sundular. Programa CHP Kandıra İlçe Başkanı Gürcan Yalçıntuğ, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkanı Salim Yaşar, Denetleme Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Abdurrahman Kaymak, eşi Merve ve kızı Elif Kaymak, Berna Erkal, Sabahat ve Cem Ulutaş, Ergün Açıkgöz, Eğitimci Ramazan Yaşar, Ömer Arslan, Nazan Bıkmaz, Nebahat Yılmazoğlu, Nursun Kural, Birten Kaya, Füsun Aykutluca, Hüseyin Canışen, Ali Gün, Celil Sağlam, iş insanı Emre Safa Alkan, Sabahattin Onat, Sevgi Selamet, Hamza ve Ahmet Güdük, Nurşen Aynagöz ve şiirseverler vardı.

BİRER ŞİİR OKUDULAR
Katılımcılar arasında şairin şiirlerini seslendirenler oldu. Ali Gün “Yaş Otuzbeş”, Cem Ulutaş “Bir Şey”, Ergün Açıkgöz “Ben de Bir İnsanım”, Füsun Aykutluca “Uykusuzluk”, Nebahat Yılmazoğlu “Düşündüğüm Yer”, Nursun Kural “Böyle İşler”, Ömer Arslan “Desem ki”, Sabahat Ulutaş “Yalnızlık Macerası”, Selim Alver “Hey Gidi Güneşli Günler”, Hamza Hikmet Güdük “Memleket İsterim”, Aygün Aynagöz “Ben Aşk Adamıyım” ve “Abbas” şiirlerini okudu.

KAYMAK’A PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Duygu dolu programın sonunda sunucu Av. Abdurrahman Kaymak’a plaket takdim edildi. Plaketi CHP Kandıra İlçe Başkanı Gürcan Yalçıntuğ, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkanı Salim Yaşar, eşi Av. Merve Kaymak ve kızı Elif ile birlikte takdim etti. Ayrıca şiir okuyan katılımcılara da katkılarından dolayı teşekkür belgeleri verildi.
CAHİT SITKI TARANCI KİMDİR?
Asıl adı Hüseyin Cahit olan Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910’da doğdu, 13 Ekim 1956’da hayatını kaybetti. Türk şair ve yazardır. ‘Otuz Beş Yaş’ şiiriyle özdeşleşen Tarancı, “Sanat, sanat içindir" anlayışına bağlı kalmıştır. Şiirlerinde çoğunlukla yaşam ve ölüm sevinci temalarına yer vermiştir; ayrıca kayıp aşklar, mutlu aşklar, yalnızlık, yaşadığı bohem hayatın acısı ve çocukluk özlemleri hakkında şiirler yazmıştır. Şiirlerinin çoğu farklı besteciler tarafından bestelenmiştir. Ömrümde Sükût (1933), Otuz Beş Yaş (1946), Düşten Güzel (1952) ve ölümünden sonra "Sonrası" (1957) ve Bütün Şiirleri (1983) adlı şiir kitaplarının yanı sıra çeşitli öyküler yazmış ve bu öyküler Tarancı'nın ölümünün 50. yılında yayınlanmıştır. "Gün Eksilmesinin Penceremden" (2006) adıyla yayımlanmıştır. Şairin, Fransız edebiyatından şiirler de çeviren aile fertlerine, dostlarına ve yakın dostlarına yazdığı mektupların çoğu Ziya'ya Mektuplar (1957) ve Evime ve Nihal'e Mektuplar (1989) adlarıyla yayımlanmıştır.
1944'ten itibaren Anadolu Ajansı'nda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) ve Çalışma Bakanlığı'nda tercüman olarak çalıştı. 1951'de Cavidan Tınaz ile evlendi. 1954'te geçirdiği ağır bir hastalıktan sonra felç oldu. Sağlık sorununun tedavisi Türkiye'de başarılı olmayınca Avusturya'nın Viyana şehrine götürüldü. 13 Ekim 1956'da bir hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi Türkiye'ye getirilerek Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi.