Plastik şişeden su içen erkeklerin sperm kalitesi düşüyor

Plastik şişe ve damacanadan su içen erkeklerle musluk suyu içen erkeklerin karşılaştırıldığı bir araştırmaya göre, plastik şişe kullananların kısır olma ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.

Plastik şişeden su içen erkeklerin sperm kalitesi düşüyor

Kısırlık, erkeklerde artıyor. Erkeklerin yaşı, yaşam kalitesi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları ve son yıllarda yapılan çalışmalarda çevresel faktörlerin, özellikle mikroplastiklerin artışının erkeklerde kısırlığı artırabileceğini gösteriyor.

Bu araştırmalardan biri de Toros Üniversitesi ve Mersin Şehir Hastanesi'nden bilim insanları tarafından yapıldı. Çalışmada, plastik şişe ve damacana suyu tüketen erkeklerin spermlerinde, şebeke suyu tüketenlere göre daha fazla anormallik olduğu tespit edildi.

2024 yılında yayınlanan araştırmaya göre, plastik şişe suyu kullanan erkeklerde, sperm başı ve kuyruğunun yapısında ciddi bozulmalar gözlemlendi. Sonuçlara göre, plastik şişe suyu kullanan erkeklerde kısırlığa sebep olan amorf baş anomalisi, bükülmüş kuyruk anomalisi ve terminal damla anomalisi gibi sperm anormalliklerinin, şebeke suyu kullananlara göre belirgin şekilde daha yüksek olduğu tespit edildi.

Çalışmada ayrıca içme suyundaki mikroplastiklere maruz kalmanın sperm içinde taşınan genlere de zarar verebileceği ifade edildi. Sperm hücresindeki DNA'yı güvenli bir şekilde paketleyip koruyan ve yeni bir hayatın başlamasını sağlayan TNP1 ve TNP2 proteinlerinin yapısını bozduğu tespit edildi. Bu durumun, sperm kalitesinde düşüşe ve dolayısıyla erkek kısırlığında artışa yol açabileceği ifade edildi.

Plastik şişeden su içen erkeklerin sperm kalitesi düşüyor

Bilgi Kutusu

“The effects of exposure to microplastics in drinking water on sperm parameters and TNP1 and TNP2 sperm nuclear protein genes” adlı çalışmaya, 50’si sadece musluk suyu kullanan ve 50’si en az 5 yıldır düzenli olarak plastik şişe ve damacana kullanan hastalar dahil edildi.
Çalışmada küçük bir örneklem ve belirli bir coğrafi bölgeyle sınırlı kaldıklarını belirten araştırmacılar, mikroplastik kirliliğinin ve üreme sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini inceleyen daha kapsamlı araştırmaların gerekliliğini vurguladı.