Pırasa tüketirken bir kez daha düşünün: Genelde birçok kişi bilmiyordu.

Türk mutfağından eksik olmayan pırasayla ilgili dikkat çeken bilgiler:

Pırasa tüketirken bir kez daha düşünün: Genelde birçok kişi bilmiyordu.

Pırasa, kış mevsiminin en sevilen sebzelerinden biridir. Hem lezzetli bir yemek malzemesi olmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Peki, pırasanın az bilinen faydaları nelerdir ve pırasa tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? İşte detaylar...

Pırasa, içerdiği yüksek lif oranı ile sindirim sistemi sağlığını destekler. Aynı zamanda antioksidan özelliklere sahip olan pırasa, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla birlikte, içerdiği A, C, K vitaminleri ve folik asit ile vücut için oldukça faydalı bir sebzedir. Ayrıca düşük kalorili olması nedeniyle kilo kontrolü sağlamak isteyenler için de ideal bir seçenektir.

Pırasa Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Pırasa tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, temizliğidir. Pırasanın yaprakları arasında toprak ve kir kalabilme olasılığı yüksektir. Bu nedenle pırasayı temizlemek için yaprakları arasına dikkatlice su sıkarak veya fırçayla temizlemek gerekmektedir. Ayrıca pırasayı pişirmeden önce iyice yıkamak da sağlık açısından önemlidir.

Pırasa ayrıca bazı kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerin pırasa tüketirken dikkatli olmalarında fayda vardır. Ayrıca pırasanın pişirilme süresi de önemlidir. Çok uzun süre pişirilen pırasa, besin değerini kaybedebilir. Bu nedenle pırasayı kısık ateşte ve kısa süreli pişirmek daha uygun olacaktır.

PIRASA YEMEĞİ HAZIRLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.

1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir.

Ayrıca Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.

PIRASA İLE HANGİ YEMEKLER YAPILABİLİR?

Salatalara soğan yerine doğranabilir.

Omlet ve melemene ilave edilebilir.

Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek çorba hazırlanabilir.

Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.

Fotoğraflar: İHA - Gerçek Gündem

Keşfet