Türkiye hangi kategoride yer aldı?
Dünya Bankası, ülkelerin ekonomilerini "düşük, alt-orta, üst-orta ve yüksek" olmak üzere dört gruba ayırdı. Gayrisafi Millî Hasıla (GSMH) verilerinden yararlanarak gerçekleştirilen gruplamada Türkiye, üst-orta kategorisinde yer aldı.

Her yıl 1 Temmuz'da bir önceki yılın kişi başına düşen Gayrisafi Millî Hasıla'yı (GSMH) kıyaslayarak "Gelir düzeyine göre ülkeler sınıflandırması" raporunu paylaşan Dünya Bankası, 2023 yılı raporunu yayımladı.
Ülkelerin ekonomilerini "düşük, alt-orta, üst-orta ve yüksek" olmak üzere dört gruba ayıran Dünya Bankası, dolar cinsinden ifade ederek ülkelerin kalkınma düzeyini sıraladı. Ekonomik büyüme, enflasyon, döviz kurları ve nüfus artışı gibi faktörlerin sıralamayı etkilediği raporda Türkiye, 4 bin 516 dolar ile 14 bin 5 dolar arasında GSMH'ye sahip olan üst-orta kategorisinde yer aldı.
1987 ila 1997 yılları arasında alt-orta kategoride yer alan Türkiye, 1998 yılında üst-orta kategorisine yükselse de 1999 yılında yeniden alt-orta kategorisine düştü. 2000 yılında yeniden bir üst kategoriye yükselen Türkiye, Kara Çarşamba olarak da bilinen ekonomik krizinin yaşandığı 2001 yılında yeniden bir alt kategoriye düştü. Türkiye, 2004 yılında yükseldiği üst-orta kategorisine yükselerek 20 yıl boyunca bu kategoride yer aldı.
Rapora göre, Bulgaristan, Palau ve Rusya üst-orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna yükselirken Cezayir, İran, Moğolistan ve Ukrayna, orta-alt gelir grubundan üst-orta gelir grubuna yükseldi.
Raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam ettiği Filistin'in, orta-alt gelir grubundan düşük gelir grubuna gerileyerek kategori düşen tek ülke olduğu bilgisi yer aldı.
Kaynak: Dünya gazetesi
Değerli Kocaeli Barış Gazetesi okurları,
Kocaeli Barış Gazetesi ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da Kocaeli Barış Gazetesi sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılamaz.
Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, Kocaeli Barış Gazetesi bu sorumluluğu üstlenmez.
Kocaeli Barış Gazetesi'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.