Büyükakın’dan çöp tesisi açıklaması

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle yaptığı basın toplantısında çöp tesisiyle ilgili açıklamalarda bulundu

Büyükakın’dan çöp tesisi açıklaması

Sırrıpaşa Konağında gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yapılması beklenen çöp tesisiyle ilgili şunları söyledi: “İzaydaş, mesela orada da Alikahya'ya gidip burası kokuyor deyip başka bir yerde tesis yapılmak istendiği zaman da ‘Buraya tesis yaptırmayın’ demek nasıl bir şey? Yani bu tesis yapılacaktır. Yapılmasıyla ilgili süreç manipüle edildi.


AKÇEKESE’YE YAPILACAKTI

Ben akademik odalarda çalıştım önce. Akademik odalar bana 16 tane yerin analizini yaptılar. 16 yerin analizi içindeki yerlerden Akçakese’deki yerdi. Onların tespit ettiği bir yerdi. Onlar masada bana sunum yaptı. ‘Tamam, burası olsun’ dedim. Ondan sonra arkadan tekrar görüşmeler yapıldı. En son raporu şöyle bağladılar. ‘Kocaeli sanayiye doymuş bir şehirdir, Yalova'ya, Sakarya yapılsın’ dediler mesela.

AKLA ZİYAN

Asıl orada siyaset yapan, hani bir taraftan bu işler siyaset üstü olsun, teknik analiz, bilimsel kafa karar versin deyip ondan sonra iş bu tarafa bu mecraya geldiğinde de ya sizler buna nasıl müsaade edersinize geldi ve şehrin dışında yapın bu tesisi dediler. Akla ziyan bir şey senin şehrinde istemediğin bir şeyi adam Yalova'ya yaptırır mı sana ya da Sakarya'ya yaptırır mı veya ben Sakarya'ya Yalova'ya bu tesisi nasıl yaptırırım? Bu çözümsüzlük demek.

ALTI AY SÜRÜYOR BU İMALAT

Kararlaştırılan yere yapmayla ilgili beklememizi iki tane sebebi var. Bir tanesi ARGE projesi. Şu anda devam ediyor. Gittiğimizde orada aşağı yukarı bir fabrikaya benzer tesis göreceksiniz. Yeni yerde sıkıntı şu oldu. Endüstriyel bir proses diye bir yöntem oradaki filolizin esası düşük oksijenle yakma. Düşük oksijenle yakarken burada çöpü bir forma sokup öbür tarafa vermesi lazım borudan gidiyor ya çalıştırıyor adam sistemi, boru tıkanıyor. Boruyu bir daha ürettirmesi gerekiyor. Başka bir malzemeden üretiliyor. Bu sefer tekrar deniyor. Ama bunların her biri özel imalatlı. Altı ay sürüyor bu imalatı yapması ardından bir daha çalışmıyor, orası devam ediyor şu anda. Diğer taraftan da var olan yer suyu kirletecek, havayı kirletecek, toprağı kirletecek. Tek tek analizleri devam ediyor. ARGE projesi başarılı olursa ARGE projesi yürüyecek.“