Yeri gösterdi… Sokak hayvanlarına 5 yıl sonra el atıyor

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şehrin kanayan yarası olan sokak hayvanları sorununa 5 yılın ardından el atma kararı aldı. Vatandaşların şikayet ve taleplerinin ardından Hürriyet ekibi ile birlikte 75 dönümlük alanda inceleme gerçekleştirdi ve İSU ile SEDAŞ’ın çalışmalarını tamamlaması sonrası projeyi kısa sürede tamamlayacaklarını söyledi

Yeri gösterdi… Sokak hayvanlarına 5 yıl sonra el atıyor

Bilindiği üzere ilimizde çığırından çıkan sokak hayvanlarıyla alakalı vatandaşlardan şikayet yağıyor. Bir yandan hayvan severlerin tepkisi sürerken diğer yandan köpekler yüzünden sokağa çıkmaya korkar hale gelen vatandaşlar, 2020 yılında Yahya Kaptan’da köpeklerin iğneyle öldürülmesi sonrası iyice çaresiz kaldı. Vatandaşların taleplerini 5 yıl boyunca dinleyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet seçime 3 haftadan kısa bir zaman kala bu duruma el atmaya karar verdi. Şimdilik ise 75 dönümlük olduğu bilinen alanı vatandaşlara tanıttı.

YERİNDE İNCELEDİ

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet İSU tarafından altyapı ve su SEDAŞ tarafından da elektrik bağlantılarının yapılmasının ardından hayvan yaşam alanı olarak hizmet verecek 75 dönümlük alanda incelemelerde bulundu. Başkan Hürriyet’e inceleme programında İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Çetinkaya ve İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürü Burak Güreşen eşlik etti.

“ÇOK ŞİKAYET VE TALEP ALIYORUZ”

Başkan Hürriyet alan incelemesinde yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Hem kentimizde hem bütün ülkemizde hem tartışma konusu olan sokak hayvanlarımızla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Hayvanların daha uygun koşullarda yaşayabilmeleri önemli. İnsanlarımız saldırgan hayvanlarla alakalı sorunlar yaşayabiliyor ve bu sorunlar son dönemde giderek artmış durumda ne yazık ki. Bu konuda çok şikayet ve talep alıyoruz.

“2020 YILINDAN BERİ UĞRAŞIYORUZ”

Uzun zamandır çabalarımız devam ediyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. Maddesi bize ‘sokakta yaşayan hayvanları rehabilite ettikten sonra kısırlaştırıp aldığın yere tekrar geri bırakırsın’ diyor. Bu yasanın değişmesi gündemde. Bu yasanın güncellenmesi durumunda hayvanlarımızın ve insanlarımızın güvenliğini sağlamakla ilgili 2020 yılından beri çalışmalarımız var.

“SADECE İZMİT’İN SORUNU DEĞİL”

Kocaeli’de ilçe belediyelerinin barınakları yok. Kısırlaştırma operasyonu yapabileceğimiz yerimiz yok. Uygun standartlarda bir rehabilitasyon alanımız yoktu. Kocaeli’de sadece Büyükşehir Belediyesinin rehabilitasyonu var ama orası da yetemez durumda. Çok ciddi bir hayvan sayısı var. Bu sadece İzmit’in değil tüm Kocaeli’nin ve tüm Türkiye’nin sorunu haline geldi.

“1 YILDIR ELEKTRİK VE SU BAĞLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

İzmit Belediyesi olarak Hayvan Yaşam Alanı yapabileceğimiz yer tahsisiyle ilgili 2020 yılından beri çalışıyorduk. Bir yer tahsisi talep ettik ancak ne yazık ki 1 buçuk sene imza bekledik. 2022 yılının Nisan ayında 75 dönümlük bir araziyi tahsis ettirme fırsatımız oldu. 2022’nin Nisan ayından bu yana birçok hizmeti hayvanlarımıza sunabileceğimiz, hayvanseverlerin de gözetimi altında bir yaşam alanı projesi hazırlamıştık. Ancak ne yazık ki 1 yıldır da elektrik ve su bağlantılarıyla uğraşıyoruz. En son valilik su ve elektiriğin bağlanması noktasında biz talepte bulunacağız demişti ancak bugüne kadar net bir ilerleme olmadı.

“SOKAK HAYVANLARINA SICAK BİR YUVA OLACAK”

Buranın İSU tarafından altyapısı ve su bağlantısı, SEDAŞ tarafından da elektrik bağlantıları yapıldığı takdirde hayvan dostlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam alanı sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Gönüllü derneklerin katkılarıyla sokak hayvanlarımıza sıcak bir yuva olacak burası, bakım alanı olacak burası.

“BİRÇOK HİZMET SUNULACAK”

Bu alanda çalıştığımız projenin içerisinde 12 dönümlük serbest dönüşüm alanı ve modern tesisler yer alacak. Yaklaşık 130 köpeğin özgürce dolaşabileceği geniş alanlar, bina yapılanması içerisinde kapalı alanlarımız olacak. Ana bina kısmımız olacak. İlk kabul, operasyon, karantina bölümleri ve birçok hayati hizmet bir arada sunulacak burada. Özellikle hamile hayvanlarımız ile sakat hayvanların barınacağı etaplar olacak. Aynı zamanda ampute olmuş ve sokakta yaşayamayacak hayvan dostlarımızın da burada daha iyi bakılabilmesini sağlayacağız.

“CERRAHİ OPERASYONLAR YAPILABİLECEK”

Bu projede ek olarak çok amaçlı salon, kantin, ofisler gibi alanlar yer alacak. Çoğunluğu ise hayvanların daha huzurlu bir şekilde yaşayabilecekleri bir alan olacak. Alanında uzman personel takviyesiyle kısırlaştırma işlemleri de yapabileceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden de bu konuda uzman arkadaşlarımızdan destek alıyoruz. Operasyonları buradaki veterinerlerimizin de yapabilmesiyle alakalı çalışıyoruz.

“İZOLE EDİLMİŞ KULÜBELER OLACAK”

Hayvan ambulansı edinmiştik. Bu hayvan ambulansı daha çok geçici hizmetler için kullanılabiliyor. Burada özellikle saldırgan sokak köpekleri için doğal zeminden izole edilmiş kulübeler yer alacak. Hayvan yaşam alanımız bütün hayvanlarımıza sıcak bir yaşam alanı olacak. Bize sürekli ‘Sokak hayvanları çocuklarımıza saldırıyor’ şikayeti geliyor. Sokak hayvanlarının sayısındaki aşırı artış insanların da hayvanların da canını tehlikeye atıyor. Yasa dolayısıyla bir hayvanı alıp uzun süreli olarak barınağa koymamız mümkün değil.

“HAYVANLARI USULSÜZ OLARAK TOPLAYAMAYIZ”

Projemizi kısa sürede bitirmeyi arzu ediyoruz ama ne yazık ki 2 buçuk yıldır bürokratik engelleri aşmaya çalışıyoruz. Önce tahsis için çok bekledik şimdi burayı kiraladık. Kiraladıktan sonra da elektrik bağlanması ve su bağlanması için çabalıyoruz. Bu çalışmalar gerçekleştirildikten sonra da hazır olan projemizi uygulamaya başlayacağız. İlk etapta hayvanlarımızın sağlıklı yaşayabilecekleri alanları oluşturacağız. Sonra 2. Etaba başlayacağız. Hayvanlarımızın iyi koşullarda yaşaması önemli. Hayvanları usulsüz olarak toplayamayız.”

“HAYVANLAR İDEAL BARINMA İMKANUNA KAVUŞACAK”

Başkan Hürriyet’in ardından kısa bir konuşma yapan İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Çetinkaya, “Elektrik ve su bağlantısının yapılmasından ardından çalışmalarımıza başlayacağız. Kanunun da revize edilmesinden sonra da alanlarımızı daha da rahatlatacağız. Hem vatandaşlarımız rahat edecek hem de hayvanlarımız daha ideal şartlarda barınma imkanına kavuşacak” ifadelerini kullandı.

Yeri gösterdi… Sokak hayvanlarına 5 yıl sonra el atıyor
Yeri gösterdi… Sokak hayvanlarına 5 yıl sonra el atıyor
Hürriyet, sokak hayvanları