Büyükakın, Kocaeli'deki riskli bina sayısını açıkladı

Kocaeli Müteahhitler Birliği’nin 4’üncü Olağan Kongresi bugün gerçekleşti. Kurulda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkamı Tahir Büyükakın, 150 bin riskli bina olduğunu söyledi

Büyükakın, Kocaeli'deki riskli bina sayısını açıkladı

Kocaeli Müteahhitler Birliği bugün 4’üncü Olağan Kongresi Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Mevcut Başkan Oğuzhan Keleş’in tek aday olduğu kurulda 13 kişilik yönetim kurulu da belli oldu. Kurulda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları söyledi: “Buraya gelmeyi her şeyden önce gördük. Platform kurulması dışındaki her fikirde hemfikirim. Platformların çok fazla çalıştığı konusunda hem fikir değilim. Gerekli komisyonlar var zaten. Bunlar görevlerini yaptığı sürece ekstra bir platforma gerek yok diye düşünüyorum. Kentin depreme riski konusunda yapılan bir çalışma tamamlandı.


160 BİN BİNA 99 ÖNCESİ

Elimizi rahatlatacak bir veri tabanımız var. Yapılan çalışma arkasında akademik akıl olan bir çalışma, titiz ve uzmanları yaptığı bir çalışma. 99 depremi öncesi olan kısım tamamlandı. 160 bin binanın 1999 öncesi olduğunu belirledik. 150 bin bağımsızı 30 bini ticari olmak üzere 150 bin bağımsızın riskli olduğunu tamamladık.

YARISI BİZDEN KAMPANYASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Yapılması gereken siyasi partilerin farklı görüşlerini de bırakarak kentsel dönüşümün en hızlı nasıl yapılacağına bakmak lazım. Aynı noktada buluşmamız lazım. Tüm milletvekillerimizde aynı iradeyi gördük. Muhalefet vekillerimizde burada onlarla da görüştük. Yarısı bizden kampanyası için onlarda çalışıyorlar. Dönüşümün sağlanması 150 bin bağımsız konutun üretimi için 10 seneyi bulacağı ortada.


ADA BAZLI ÇALIŞMA

Çevre ve Şehircilik Bakanımıza da kentsel dönüşüm konusunu aktardık. Yürüyüş Yolu’nda binaları yıktığınız zaman 4 kattan fazla yapamıyorsunuz. Bu konuda bütüncül bir yaklaşımla ada bazlı bir çalışma yapmak gerekiyor. Bu hayati meselede daha çok istişare yapmalıyız. Aynı yerde 8 katlı, 6 katlı binanın yine yapılmasına müsaade ettiğimizde şehrin yol, otopark sorununu çözmemizin de imkânsız olduğu da ortada. Ada bazlı bir çalışma ile yaklaşmak gerekiyor. Bunun için yorulmadan bıkmadan anlatmak gerekiyor. STK’lara derneklere ihtiyacımız var.


ORTAK AKILLA HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR

Malzeme tedariki açısından belediyelerin yapabileceği çok şeyler var. Beraber organize edersek kentsel yenilenmemin önündeki engelleri ortadan kaldırmış oluruz. Aslında 10 yıl alacak bir süreyi yeni konut ihtiyacını katmadan söylüyorum çok daha iyi organize olunmuş bir yapı gerekiyor. Önümüzdeki süreçte ortak akılla hareket etmemiz gerektiğini bilmenizi söylemek isterim.


AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

Bir ve beraber olmamız lazım. Çok büyük riskin gelmekte olduğunu söyleyebiliriz. Ne kadar çok hızlı edersek o kadar çabuk sonuç alacağız. Teşvik için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Rezerv oluşturma, arz alanları oluşturması konusunda da sizinle de aynı fikirde düşünüyoruz. Harçların alınması konusunda da aynı düşünüyoruz. Güçlü bir iradeyle şehrimizi yenilenme konusunda üstümüze düşeni yapacağımızı belirtmek istiyorum.”