“Muhtarlar da başkanlar gibi seçilsin”

Turgut Mahallesi Muhtarı Mehmet Kurt ve Kuruçeşme Fatih Mahallesi Muhtarı Musa Temel ile birlikte gazetemizi ziyaret eden Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Mustafa Ersoy, YSK’nın muhtarlar için de bir düzenleme yapması gerektiğini belirterek, muhtarların belediye başkanları ve milletvekilleri gibi seçime girmesini istedi

“Muhtarlar da başkanlar gibi seçilsin”

Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şubesi 10. olağan kongresi geçen hafta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilmiş, kongreye tek aday olarak giren mevcut Başkan Mustafa Ersoy ikinci dönem de seçilerek güven tazelemişti. Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Mustafa Ersoy gazetemizi ziyaret etti. Ersoy’a ziyaretinde Turgut Mahallesi Muhtarı Mehmet Kurt ve Kuruçeşme Fatih Mahallesi Muhtarı Musa Temel eşlik etti.

VATANDAŞA HAYIR DİYEMİYORUZ

Muhtarlık çalışmaları hakkında konuşan Ersoy şunları söyledi: “Muhtarlar devletin vatandaşa açılan bir kapısıdır. Vatandaş devlet adına ne ihtiyacı evet muhtarı buluyor yani işte hastası da olsa, ilacını alacak olsa, başı sıkmışsa, cenazesi olsa düğün olsun muhtara geliyor. Özellikle ben Kurtdere mahalle muhtarıyım ben. Kırsalda hala böyle. Yani adamın telefonu bozulsa muhtarı arıyor, elektriği sokak lambası yanmasa muhtarı arıyor belki merkez mahallelerde e-Devlet çıktıktan sonra devletin sunduğu bazı imkânlardan dolayı kolaylık var ama vatandaş arıyor beni. ‘Muhtarım benim hastam var hastanede randevu alacağız’ diyor. Aslında kendisi de alabilir ama muhtarı arıyor ‘Ben alamadım ciddi anlamda bana yardımcı olur musunuz? Tanıdıklarınız vardır.’ E mutlaka, tabii ki. Ama aslında sisteme baksa mutlaka yapabilir anlaşılabilir hale bir sistem. Ha biz tabii ki muhtar olarak bu işe gönüllü girdiğimiz için biz de vatandaşın oyunu aldığımızdan dolayı ona da hayır diyemiyoruz. Yani çünkü 5 yıl sonra karşı karşıya kalacağız. Ondan oy isteyeceğiz.

“Muhtarlar da başkanlar gibi seçilsin”

MUHTAR TELEFONU KAPATMIYOR

O yüzden biz elimizden geldiğince yönlendirmeye, faydalı olmaya ve vatandaşın hizmetinde olmaya çalışıyoruz gece gündüz. Gece gündüz demeden vatandaşımızın hizmetinde oluyoruz. Ben tüm muhtarlarımızın da öyle olduğuna da inanıyorum açıkçası. Biz muhtarlar bu işi bir asgari ücretle yapıyoruz sonuçta. Devletin memurundan daha az maaş alıyor ve gönüllülük esasına göre yapıyoruz. Memuriyet mantığımız da yok yani. Gerçek mahalledeki muhtarlarımız 17.30 dediğinde muhtarlığını kapatıyor ama telefonunu kapatmıyor. Vatandaş aradığında yine ona ulaşabiliyor.”

FERAHMIŞ ALGISI OLDU

Muhtarlık kurumunun siyasallaşmasıyla ilgili eleştirileri sorduğumuz Ersoy şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanımızın muhtarlara verdiği ayrı bir önem ve değer var, bunun en büyük göstergesi de Ankara'da külliyede bizleri toplaması. En son 53’üncü muhtarlar toplantısı oldu Türkiye bazında. Ben de gittim Kocaeli'den. Muhtarlık ücretine de iyileştirme yapılıp asgari ücret seviyesine çıkarıldı. Aslında bizim aldığımız maaş değil, ödemedir. Bu memur katsayısına göre belirleniyor. Şu anda yine bizim normalde 17 bin lira değil. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın muhtarlarla iyileştirmeleri, böyle olunca da biz de Cumhurbaşkanımıza teşekkür edince muhtarlar sanki ferahmış algısı oldu. Ama bizi bu millete mahallemize, ilçemize, ilimize, Türkiye'mize her kim hizmet ediyorsa her zaman hizmet eder, alkışlayalım. Hizmet edilmediği zamanda onu da uyarırız, söyleriz, taleplerimizin takipçisi oluruz.

YSK DÜZENLEME YAPSIN

Bu seçimde yetişmedi ama özellikle Cumhurbaşkanı da külliyeye gittiğimizde de buradan da söylüyoruz. Muhtarlıkların seçimler statüsünün değişmesini istiyoruz. Mevcut yasada pazar günü seçim olsa, birisi çıkıp cumartesi günü muhtar adayı olsa seçimde sandıktan ismi çıksa muhtar oluyor. Ama biz diyoruz ki muhtarların da meclis üyeleri gibi, belediye başkanları gibi, milletvekilleri gibi YSK tarafından bir düzenlemesi yapılsın. Şimdi bu bizim özellikle muhtarlarda güvenlik soruşturması yapılmadığı için seçiliyor. Muhtar seçildikten sonra güvenlik soruşturması çıkıyor. Bu güvenlik soruşturma senin ehliyetin yok diyor. Böyle bir mevzuatımız yok. Yani bize şey getirmiyor. Biz diyoruz ki diyelim ki seçmen altı ay kala öğrenmesin.

DÜZENLEME GELMİŞ OLSA BUNLAR YAŞANMAZ

Tüm aday olmak isteyen muhtarlarımız gitsinler. Yüksek Seçim Kurulu'na müracaatını yapsınlar. Hatta bununla ilgili de gerekiyorsa devlete katkı sunmak adına veya ciddiyetini ortaya koyabilmek adına bir bağış miktarı da olabilir. Bu şekilde insanların sorgulamaları olsun ve muhtarın buradaki ciddiyeti hizmet etme sevdasını, mahallesinin iradesini ortaya koymuş ama şu anda görüyoruz. Her yerde, her sokakta beş tane, on tane poster, muhtar adayı posteri. Bunlar daha önce yapılmış olsa böyle bir düzenleme gelmiş olsa, bunların hiçbiri yaşanmaz. Gerçekten mahalleliye hizmet etmek isteyen muhtarlar ortaya çıkar diye bekliyoruz. Bunu geçen dönem de söyledik. Yine de söylüyoruz. Bunun bu şekilde olmasını istiyoruz. Şimdi artık asgari ücret düzeyinde bir meblağ verildiği için daha çok cezbediyor. Biz her şeyimizle kanunlara tabiyiz ama baktığın zaman tam oturmuş bir sistem değil, bir masaya yatırılması lazım.”