Müdür Aydın Kandıra karpuzu üreticilerine sahip çıktı

Kocaeli’nin coğrafi işaretli meyvesi olan Kandıra karpuzunun fiyatıyla ilgili eleştirilere Kandıra Tarım ve Orman Müdürü Ercan Aydın, cevap verdi. Aydın, karpuz üreticisine sahip çıktığı açıklamasında bu fiyatın gerekçesini de açıkladı

Müdür Aydın Kandıra karpuzu üreticilerine sahip çıktı

Kandıra, manda yoğurdu ve hindisi kadar, karpuzuyla da markalaşmış bir ilçemiz. Kandıra İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından coğrafi işareti alınan Kandıra karpuzunun fiyatıyla ilgili kamuoyunda bazı eleştiriler yapılıyor. Farklı illerden, özellikle de Adana’dan gelen karpuzun fiyatıyla Kandıra karpuzunun fiyatının aynı olması, kimi vatandaşlarca eleştiriliyor. Vatandaşlar, diğer illerden gelen karpuzlara artan mazot fiyatı nedeniyle nakliye masrafı eklendiğini belirterek, Kandıra karpuzunun ise çok az bir nakliye masrafına rağmen diğer illerden gelen karpuzla aynı fiyata satılmasını doğru bulmadıklarını ifade ediyor.

KANDIRA KARPUZUNUN TARİFİ
Oldukça leziz ve organik olan Kandıra karpuzunun kilogram fiyatı 11 liraya satılıyor. Adana’dan gelen karpuzun fiyatı da 11 lira civarında. Peki, vatandaş tepkisinde haklı mı? Nakliye masrafı daha az olduğu için Kandıra karpuzu Kocaeli’de daha ucuza mı satılmalı? Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ercan Aydın, Kandıralı karpuz üreticisine yönelik bu tarz eleştirilere cevap verdi. Aydın, Kandıralı çiftçinin harcadığı emekten ve karpuzun kalitesinden söz ederek, şunları söyledi: “Müdürlük olarak malumunuz Kandıra karpuzunun coğrafi işaretini aldık. Kandıra karpuzu yuvarlağa yakın olup, oval görünüme sahiptir. Kabuk rengi açık yeşil ve üzeri kalın koyu yeşil çizgilidir. Kuvvetli çiçek yapısına sahip karpuzun, lif yapısının az olması, tüketilirken kolaylıkla ağızda dağılması, iç renk yapısının pembe ve tonlarında olması, kabuk kalınlığının ince ve kesilirken simetrik olarak parçalanmaması
en önemli karakteristik unsurlarıdır. Bunun yanında iklim, yetiştirme koşulları ve meyvenin olgunluk durumuna göre değişmekle birlikte karpuzun boyu en az 25 santimetre, eni en az 15 santimetre ve ağırlığı en az 8 kilogram olmaktadır. Kandıra karpuzu, bu özellikleriyle, lezzetiyle talep gören bir meyvedir.

“TABİİ Kİ 11 TL’YE SATACAK”
Kocaeli’deki kimi vatandaşlarımız Kandıra karpuzunun bu kentte yetişmesine rağmen diğer illerden gelen karpuzlarla aynı fiyata satılmasını eleştiriyor. Bu eleştiriyi de nakliye masrafı üzerinden yapıyor. Lakin ben bu eleştirilere katılmıyorum. Devletimizin politikalarından biri de tarımsal ve hayvansal üretilen ürünlerde, topraktan veya hayvansal işletmelerde üreticiden tüketiciye ulaşma esnasında aradaki fahiş fiyatlarla kâr eden aracıları devre dışı bırakmaktır. Hatırlarsanız pandemide sebze ve meyveler bir dönem belediyeler aracılığıyla tüketicilere ulaştırıldı. Coğrafi İşareti olan Kandıra karpuzu üreticilerimiz, aslında bu politikayı yerelde gerçekleştiriyor, aradaki aracıları çıkarıyor, bunun için de ayrı bir emek veriyor. Üreticilerimiz ailece ekiyor, sulamasını yapıyor, hasadını yapıyor. Bundan sonra ayrı bir emek vererek üretimin dışında yine ailece, traktörüne koyuyor, günde 3- 5 karpuz satabilmesi için akşama kadar traktörün yanında bekliyor. Yani bir üreticimiz aynı anda 3 kişinin işini yapmış oluyor hem fiziksel hem de ekonomik çaba sarf ediyor, emeğini veriyor. Karpuzun kilosunu 11 TL’ye satıyor en azından zarar etmiyor ki bir sonraki sene tekrar ekiyor. Burada hasadın dışında ürünleri satmak için bir işçilik var, traktör amortismanı var, ürününü satmak için zaman kaybı var vs vs. Tabii ki 11 TL’ye satacak zarar etmeyecek, bir sonraki sene zevkle tekrar ekecek.
İkinci durum ekonomiyi bilen arz talep dengesini bilir, bir ürün iyi kaliteli bir ürünse tüketici talep eder. Üründe talep fazla olursa arz sabit, talep fazla olur. Tabii ki talep fazla olan ürün, talebi az olan ürüne göre daha değerli olur, Kandıra karpuzumuz gibi.”

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız