Kocaeli'de mühendisler sahaya çıkıyor, 12 ilçedeki binalar, deprem için incelenecek

Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Akgün, Kocaeli'nin 12 ilçesinde binaların depreme dayanıklı olup olmadığının inceleneceğini duyurdu. Ekipler bu hafta Kocaeli'nin ilçelerinde 2'şerli ekipler halinde sahaya çıkacak

Kocaeli'de mühendisler sahaya çıkıyor, 12 ilçedeki binalar, deprem için incelenecek

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında ‘Kocaeli Genelinde Deprem Öncesi Yapılan Binaların Yapı Envanteri Projesi’ lansman programı bugün Antikkapı Restoranda gerçekleştirildi. Lansman programında konuşan İnşaat Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, bu süreçte sahada gezecek mühendisler için mahalle sakinlerinden, muhtarlardan destek istedi.

Kocaeli'de mühendisler sahaya çıkıyor, 12 ilçedeki binalar, deprem için incelenecek

“ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YAPACAĞIZ”

İnşaat Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, şunları kaydetti: “İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli şubesi kurulduğu günden günümüze kadar her dönemde şehrine mesleğine ve meslektaşına sahip çıkan bir oluşumdur. Teknik ve akademik konularda üzerine düşen her sorumluluğu görev bilerek yerine getirmiştir. İnşaat Mühendisleri Odası Gebze temsilciliği ile 4000'e yakın üyesine hizmet vermektedir. Gücünü her zaman birlik ve beraberlik ilkesinden alan, tüm üyeleri ile ve üyelerinin ortak katkılar, destekleri ile faaliyetlerine devam edecektir. Yaşadığımız bölge depremlerin, doğal afetlerin çok sık görüldüğü bir coğrafyadır. Şehrimiz ve ülkemizin Büyük bir kısmı fay hatları üzerine kurulmuş şehirlerdir. Bizler inşaat Mühendisleri olarak üzerimize düşen en büyük sorumluluk yapılarımızı depremlere karşı dayanıklı bir şekilde tasarlamak ve yapmaktır.

Kocaeli'de mühendisler sahaya çıkıyor, 12 ilçedeki binalar, deprem için incelenecek

“YAPI DENETİM KANUNLARI ÇIKARILDI”

17 Ağustos 1999 Büyük Gölcük depreminde 17.480 canımızı kaybettik. 23.000'den fazla yaralımız vardı ve 505 insanimiz enkaz altından çıkarak engelli bir şekilde hayatların devam ettiriyorlar. Bu veriler ışığında ülkemizin yaşadığı bu felaketler, ekonomik sıkıntıları tetikleyen, sosyal ve kültürel yaşamımızı etkileyen ve insanımızı, geleceğimizi büyük sıkıntılara sokan sonuçlarla bizi karşı karşıya bırakmaktadır. 17 Ağustos depremi sonrası ülkemizde teknik anlamda birçok köklü değişiklik yaşandı; bina deprem yönetmeliğimiz değiştirildi yap denetim kanunları çıkarıldı. Yapı Malzemeleri laboratuvarları her şehirde açılarak yapılarda kullanılan malzemelerin standartları daha detaylı incelendi. Yapıların kat yükseklikleri kat sınırlamaları imar planlarında değişiklikler yapıldı bunların tamamı depreme karşı alınan önlemlerdi. Birçok alanda da başarılı olundu.

Kocaeli'de mühendisler sahaya çıkıyor, 12 ilçedeki binalar, deprem için incelenecek

“ALINAN ÖNLEMLERİN YETMEDİĞİ AÇIKÇA ORTADA”

İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizler yapılan bu çalışmalarda kamu kurumlarına gerekli desteği sağladık. Bundan sonraki süreçlerde de ülkemiz için gerekli her konuda özellikle deprem ve yapı güvenliği konularında bilgi birikim ve tecrübelerimizi aktarmaktan çekinmeyeceğiz. Bizler inşaat Mühendisleri olarak üzerimizde ağır bir yük olduğunu biliyoruz. Meslek hayatimiz boyunca sorumluluğumuz altında olan tüm işlerin hakkını vererek yapmamız gerekiyor. Yapılan hatalar dönüşü olmayan kayıplara yol açmasın. Değerli meslektaşlarım bu sorumluluğun bilincinde olduğumuz halde 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası yine çok ağır kayıplar verdiğimizi gördük. Alınan önlemlerin yetmediği açıkça ortada. Önümüzdeki süreçte önlemlerin ve yöntemlerin tekrar gözden geçirilip yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Kahramanmaraş depremleri sonrası inşaat Mühendisleri Odası 28 gün boyunca bölgede hasar tespit çalışmalarında bulundu Hatta aramızda o arkadaşlar var kendilerini bir kez daha buradan teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş depremleri sonrası Tüm Türkiye' de ve özellikle deprem yasayan şehrimizde gelecekte bizleri bekleyen depremler için bir hazırlık çalışmaları başlatıldı.

“GEREKLİ SAHA ÇALIŞMALARI YAPILACAKTIR"

Geçtiğimiz hafta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başkanımız Sayın Doçent Doktor Tahir Büyükakın imzalanan protokol ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Sayın başkanımızın talebi ve koordinasyonunda üniversitelerimizin ve diğer odaların da içinde bulunduğu bir bilim kurulu oluşturuldu bilim kurulunun çalışmaları neticesinde envanter çalışması yapılması ortak karar olarak alindi. Kendisine buradan şehrimizin geleceği için bu ok önemli bir çalışmayı başlatmasından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Gerekli saha çalışmaları da odamız bünyesindeki İnşaat Mühendisleri tarafından yapılacaktır.

“12 İLÇEMİZDE BİNALAR İNCELENECEK”

Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm Dairesi Başkanlığı ile Bu çalışmalar yürütülecektir yaptığımız çalışmalarda belirlenen binalar hızlı tarama yöntemi ile nitelikleri belirlenecek ve bu sayede şehrimizin kentsel dönüşüm, Kentsel planlama altyapısının temel verileri oluşturulacaktır, doğru tedavi için doğru teşhis ve doğru teşhis için de doğru veriler gerekmektedir. Bizler sahadaki bilgileri doğru biçimde toplayarak sisteme gireceğiz. Bu çalışmalar 12 ilçemizin tamamında aynı anda başlayacaktır. Arkadaşlarımız aramızdalar, Kocaeli halkı bu yaz mevsiminde ve sonbaharda, kışa kalmadan inşallah inşaat mühendislerini sokaklarında, mahallelerinde, binaların önlerinde görecekler. Yaklaşık 6 ay sürecek olan çalışmamız esnasında ilçe belediyelerimizden zabıta desteği isteyeceğiz arkadaşlarımız mahallelerde sokaklara girerken siz değerli muhtarlarımızla irtibata geçecekler. Özellikle yanlış anlaş imaların olmamasını istiyoruz muhtarlarımız Mahalle sakinlerine önceden bilgilendirmeleri hususunda gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Amacımız sadece verileri toplamak bu veriler ışığında şehrimizi Geleceğini afetlere karşı daha dirençli hale getirmek.”