Büyükakın yılların hatasını kabul etmiş

CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın depremle ilgili yaptığı açıklamayla hatalarını kabul ettiğini söyledi

Büyükakın yılların hatasını kabul etmiş

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki 10 ili yıkan depremin ardından Hatay’da görevli olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli'deki riskli yapıları belirlediklerini söyleyerek, "Bizim şehrimizde kabaca 350 bin konut vardır. Bu konutların maalesef yüzde 51’i 1999 depreminden önce inşa edildi. Bu yaklaşık 170 bin konut demek. Bu konutları yeniden yaptığınızda bir tanesini 1 milyon liraya mal ettiğinizi düşünün. 170 bin konut için 170 milyar ediyor. Benim bütçem 23 milyar lira. Dolayısıyla bu öyle sadece bilmemeyle alakalı değil. Ben ne olması gerektiğini biliyorum ama kaynak gerekiyor" demişti.

HATALARINI İTİRAF ETMİŞ

Başkan Büyükakın’ın bu sözlerine cevap veren CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Engin Taşdemir şu sözleri kaydetti: “Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tahir Büyükakın, 2004’ten beri kendi yönetimlerinde olan Kocaeli için son yaptığı açıklamayla hatalarını itiraf etmiş oluyor.


2004’TEN BERİ YERELDE İKTİDARDA

Kocaeli’nin yüzde 51’inin 1999 depreminden önce inşa edildiğini söyleyen Büyükakın, “Ben ne olması gerektiğini biliyorum ama kaynak gerekiyor" demiş. Büyükakın’a soruyorum: partiniz AKP 21 yıldır iktidarda, 2004’ten beri de yerel de iktidarda. Her yıl belli oranda kentsel dönüşüm yapılsaydı Kocaeli ‘deprem’ kelimesinden korkan bir şehir olmaya devam eder miydi? Bu süre zarfında gelen milyarlarca lira parayı gereksiz yerlere, yandaşlara ve yandaş dernek ve vakıflara harcamak yerine tüm vatandaşların can güvenliğine yatırım yapılamaz mıydı?

TAŞIN ALTINA ELİMİZİ SOKMANIN VAKTİ

1999 depreminden sonra binaları güçlendirmemek, hasarlıları yıkmamak da mı kader? ‘Bunu zamana yayarak planlamamız ve kademeli bir şekilde şehri depreme hazırlamamız gerekiyor’ demişsiniz. Kocaeli’nin zamanı yok Tahir Başkan. Acilen hep beraber taşın altına elimizi sokmanın vakti geldi ve geçiyor.”