Tan: Hızlı bina taraması Kocaeli'de de yapılsın

CHP'nin ve kentimizin tanınmış isimlerinden Diş Hekimi Müzeyyen Topçu Tan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılında başlattığı hızlı bina taramasına dikkat çekerek "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de bu çalışmaları bir an önce başlatması temennim" sözleriyle önemli bir konuya temas etti

Tan: Hızlı bina taraması Kocaeli'de de yapılsın

CHP'nin önde gelen isimlerinden Diş Hekimi Müzeyyen Topçu Tan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılında başlattığı hızlı bina taramasına dikkat çekti. Tan, " Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de bu çalışmaları bir an önce başlatması temennim" diyerek önemli bir konuya temas etti.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Tan şunları söyledi:

"MUCİZE HABERLERİ İÇİN DUA EDİYORUZ"

"Asrın felaketinde 12. gün... Yıkılan binaların enkazları kaldırılmaya başlasa da umut dolu bekleyişler sürüyor, bu mübarek günde mucize haberler için dua ediyoruz. Yaşanan felaket o kadar büyük ki, 1999 depremini yaşayan ve enkaz çalışmalarına katılan biri olarak durumun vahametini kavramakta zorlanıyorum. Biz de çok zor günler yaşadık, birçok dramla karşılaştık ama en azından sıcak bir yaz günü yaşamıştık depremi; çadır bulamasak da parklarda yatabilmiştik. Bu depremde enkazda kalanlar veya yakınlarını enkazların başında bekleyenler bir de soğukla mücadele ettiler. Yıkıntıların arasında bekleyen bir amcanın “Ben battaniyeyi ne yapayım, aşağıda soğukta donan canlarım varken, ısınmak istemiyorum” sözü ile evlerimizin sıcaklığından utandık! Günlerce aç susuz daracık yerlerde kurtarılmayı bekleyenleri düşündükçe boğazımızdan lokma geçmedi, gözümüze uyku girmedi!

"HERKESİN YÜREĞİ DEPREM BÖLGESİNDE"

6 Şubattan beri tüm dünya tek yürek oldu. Herkes "elimizden ne gelir, ne yapabiliriz" diye uğraşıyor. Kimimiz bölgeye yardıma gitti, kimimiz karınca kararınca yardım gönderdi, kimimiz ise bölgeden gelenlere evini açtı. Herkesin aklı, yüreği deprem bölgesinde, iyi bir haber alabilmek, yeni bir mucize için kulağı haberlerde…

"DEPREM BAĞIRA BAĞIRA GELDİ"

Bu felakette görülen o ki; bilim insanları bölgede depremin bağıra bağıra geldiğini, önlem alınması gerektiğini defalarca söylemişken, hiçbir önlem alınmamış, organizasyon yapılmamış. 'Deprem kapıda değil, ayaklarımızın altında' diyenlere 'siyaset yapıyorsunuz' denmiş.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ABD’li deprem bilimci Dr. Judith Hubbard 'Deprem kaçınılmazdı fakat felaketin ölçeği kaçınılmaz değildi' diyor. Konuşulacak, eleştirilecek çok şey var ve önümüzdeki süreçte çokça konuşacağız!

"SONRA NE OLACAK"

Birinci sınıf tarım topraklarını imara açmak, fay hattının üzerine yol, havaalanı yapmak, 5 kat izni alıp 10 kat çıkmak, üç kuruş kar için malzemeden çalmak, mağaza yapmak için kolon kesmek yanlış diyeceğiz! Her afet sonrasında olduğu gibi “ders almamız lazım” diyeceğiz. Paneller, seminerler düzenleyeceğiz. Sonra ne olacak? Büyük bir ihtimalle bir sonraki depreme ya da sele kadar söylenenleri yine kulak arkası edeceğiz.

"İSTANBUL DEPREMİNE HAZIR MIYIZ?"

Bilim insanları uzun zamandır İstanbul depremi için de uyarıyor. Beklenen depremin zamanını, şiddetini tam olarak bilmiyoruz (7 şiddetinden fazla bekleniyor) ama depremin etkileyeceği şehirler arasında bizim şehrimizin de olduğu malum. Peki, şu andan itibaren yapabileceklerimiz, almamız gereken önlemler neler? Oturduğumuz ya da çalıştığımız binalar ve binalarımızın inşa edildiği zemin ne durumda? Olası depremde acil eylem planlarımız hazır mı?

"KAPSAMLI RAPOR ANCAK BİR AYDA ÇIKIYOR"

Binanızın riskli olduğunu düşünüyor, depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyor ve test yaptırmak istiyorsanız eğer; ilk önce bağlı olduğunuz belediyeye giderek binanın projesini almanız gerekiyor. Sonrasında yine belediyeden ya da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesinden, risk tespit raporu için başvurulabileceğiniz kurum ve kuruluşların listesine ulaşıp, başvurabiliyorsunuz. Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri öderken, testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testi sonrası binaların depreme karşı riskli olup olmadığı ortaya çıkıyor. Uzmanlar; profesyonel olmayan ekipler tarafından kolonlardaki demirlerin kesilerek karot alınmasının ciddi problemlere neden olacağını, kolonlardaki donatılar tespit edildikten sonra boşluk kalan kısımda beton numuneler alarak bunları laboratuvarda incelenmesi gerektiği konusunda uyarıyor! Kapsamlı bir raporun çıkması yaklaşık 1 ay sürüyormuş. Karotların binaya zarar verdiği ve bunun yaptırılmaması yerine mikrotremor sistemle binaların dışarıdan inceleme yapılması gerektiği şeklinde sosyal medyada dolaşan bir bilgi de var ancak ne derede doğru bilmiyorum. Konunun uzmanı bilim insanlarını dinlemekte fayda var.

"HIZLI BİNA TARAMASI HİÇ YOKTAN İYİDİR"

Karot örnekli analizler daha net bir sonuç veriyor ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılında başlattığı hızlı bina taramaları gibi incelemeler de hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin de bu çalışmaları bir an önce başlatması temennim ile bu büyük felakette kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kendi canlarını hiçe sayarak arama kurtarma çalışmalarına katılanlara şükranlarımı sunarken 'bu son olsun' diyorum."