İzmit’e teleferik geliyor mu? İşte detaylar…
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Milli İrade Meydanı’ndan Bağçeşme’ye yapmak istediği teleferik ile ilgili süreci basın toplantısıyla anlattı
.jpg)
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet geçtiğimiz yıl teleferik için araştırma yaptırdığını açıklamıştı. Ancak sonra İzmit Belediyesinin teleferik projesi için yer istediği Milli İrade Meydanı’na Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uygulama imar planı değişikliği istemiş Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, alana teleferik ayağı gelirse meydanının meydan olmaktan çıkacağını söylemişti. Milli İrade Meydanı Projesi’nin başlamasının ardından Başkan Hürriyet teleferik projesi ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Başkan Hürriyet açıklamasında şunları söyledi: “Bilindiği üzere bu kentte yıllardır teleferik teleferik teleferik dendi ama somut bir adım atılmamıştı. Bizim seçim vaatlerimiz arasında teleferik yoktu ama bu konuda hep bir çaba harcadık. Yaparsak ne olur, kent ne kazanır, vaadimiz olsun olmasın çaba harcamaya gayret ettik. Teleferik de bu çabalarımızdan biri. Vaadimiz olmasa bile teleferik bu kente yeni bir soluk getirmek demek. Tarihi alanlara ulaşımı kolaylaştırarak kentin turizm ağını geliştirmek demek.
SİL BAŞTAN PROJE HAZIRLADIK
Kentimizin sosyal alanlarının gelişmesi demek. Özellikle İstanbul’un yanı başındayız, Marmara bölgesinin de incisi burası, başka şehirlerin de ilgisini çekmek demek. Trafik sorununa bir nebze de olsa rahatlatabilecek bir proje olarak teleferik yapabilir miyiz hazırlığına başlamıştık. Bu araştırmalara 2019 yılında başladık. Örnek projeleri inceledik, uzman firmalarla görüşmeler düzenledik. Başlayacağımız nokta öncelikle fizibilite raporu alma süreci oldu. O süreci başlattık 2020 yılında ilk projemizi oluşturduk. Gelişmeler nedeniyle 2021 yılında sil baştan proje hazırlatmak zorunda kaldık. 2022 yılında hazırlanan proje tamamlandı. Olası bir teleferik projesi hayata geçtiği takdirde direkler nereye koyulacak maliyeti ne olacak, ikinci raporu geldi.
PROJELERİ YOK Kİ DEDİLER
Halkımızın kafasında bir fikir oluşması için hazırlanmış bir animasyon onun teknik detayı elimde. Gönül isterdi ki bunu bütün girişimlerimiz onaylanmış bir şekilde lansmanını yapmış olsaydık ama takıldığımız çok nokta oldu. Halkımızın da bilgilenmesi için anlatmak istedik. 2019’da 10 ayrı lokasyonu firma inceledi. En pratik en kolay kente katkı sunacak alan Milli İrade Meydanı denilen alanımız ve yukarı Bağçeşme’ye çıkma alanımızdı. Başlangıç ayağı ilçe belediyesinin rahatlıkla kullanabileceği, alanı da katletmeden kullanabileceğimiz bir ayaktı. Başlangıç ayağını buraya koyarsak bina yüksekliklerini de kurtaran kamulaştırma noktasında da bizi zorlamayacak bir alandı. Bitiş noktası da Bağçeşme Mesire Alanı’ydı. İlk projemizde olabilecek teknik detaylar, hangi alanlara denk geleceği hat üzerinde teknik detayıyla raporlandı. İlk projemizde de teknik noktalara çalıştığımız halde projeleri yok ki gibi bir söylemle karşılaşmıştık ancak bizim bir fizibilite raporumuz vardı. Mecliste de dile getirmiştim bir ayağın Milli İrade’ye denk gelmesi nedeniyle raporu da kendisine sunmuştuk. Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunmamız gerekiyordu.

ASIL ORTAK PROJE BURADAYDI
Çok hızlı bir şekilde Milli İrade Meydanı’nda bizim projemiz var denerek biz kullanmayalım diye hemen imar planı değiştirildi. Yeşil alan statüsünden çıkarıldı. Halbuki biz Büyükşehir’e yazarken bir itiraz sunduk kent meydanı projesi tapılsın dedik ama bunun bir ayağının oraya denk gelmesi bile o projeye değer katardı. Hatta ortak proje yapabilirsek kente bir değer katacak dedik. Asıl ortak proje buradaydı da onu anlatamadık işte. Trafiği de rahatlatacak, Tarih Koridoru’nun başlangıç noktasına gelen bir bölge olduğu için orayı da cazibe merkezi haline getirecekti. Ne yazık ki ulaşıma ayrı bir maliyet çıkaracağı gibi bahanelerle reddedildi. Çok büyük ciddiyetle çalıştık projede. Plan tadilatı sonrasında Milli İrade Meydanı’nı kullanamayacağımız için yeni bir proje üzerinde çalıştık.

JET HIZIYLA VERİLEN İZİNLER
Anıtpark’tan Bağçeşme’ye çıkmış olacak şekilde düşündük. İkinci projemizin teknik detaylarını da çalıştı firma. Bu sürekli dönen bir sistem, güvenliği iki kat arttırılmış ve teknolojisi artmış bir sistem. Bununla ilgili çevre müdürlüğüyle ÇED ile ilgili başvurularımızı yaptık, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’ndan başvurularımızı bekliyoruz. Teknik detaylarımızı sunduk, biz bu konuda İzmit’in teleferik projesinin kazandırılması konusunda, diğer kurumlara jet hızıyla verilen izinler inşallah bize de verilir. Sadece Cumhurbaşkanlığı Yatırım Başkanlığı’nın onayı gereken bir sistem kendisini çok hızlı bir amorti edebilecek bir sistem. İlk maliyet 6 milyon Euro civarındaydı, ikincisi de buna yakın. Ama yine de kendimi çok hızlı amorti edebilecek bir sistem, biz Boztepe teleferiğini göz önüne aldık orası da 5 senede amorti etti kendini.”