Din adamı Numan Uysal’dan ailelere "tercih" uyarısı!

Diyanet Birlik-Sen Kocaeli İl Başkanı Numan Uysal hem aileleri hem de gençlerin stresini katlayan sınavlarla ilgili konuştu, emeklilik yaşının 65 olduğunu hatırlatarak ailelere çağrı yaptı. Uysal, “Size ve bize düşen; onların hür ve özgür bir biçimde geleceklerine yön verecek eğitimleri almaları için okuyacakları okulları tercih etmelerini sağlamak olmalı” dedi

Din adamı Numan Uysal’dan ailelere "tercih" uyarısı!

Diyanet Birlik-Sen Kocaeli İl Başkanı Numan Uysal, bunaltıcı sıcaklara ek bir de bu aylarda sınav sonuçlarının açıklanmasıyla bunalımları katlanan gençlerin ailelerine önemli bir çağrı yaptı. Emeklilik yaşının 65 olduğunu hatırlatan Uysal, sevmeden yapılan bir mesleğin 65 yaşına kadar eziyete dönüşebileceğini anlattığı açıklamasında ailelerin tercih konusunda çocuklarını özgür bırakması gerektiğini aktardı. Uysal’ın yazılı açıklaması şöyle:

“Malumunuz yaz ayları içerisinde temmuz ve ağustos ayları, yaz mevsiminin ortasında ve hemen hemen en sıcak günlerin yaşandığı aylardır. Sadece bizler için sıcak geçmez, gençlerimizin ve çocuklarımızın geleceklerinin belirlendiği sınav sonuçlarının açıklandığı günleri de içerisinde barındırması hasebiyle gerek gençlerimizin yüreğinde gerekse aile ocağında sıcaklığı bir kat daha fazla hissedilir. Endişe, sevinç ve hüzünle birlikte stresli günlerin de başlangıcıdır bu ay.

Adlarını ve anlamlarını bile söylemekte zorlandığımız YKS (Yüksek Öğretime Kayıt sınavı), TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT( Alan Yeterlilik Testi), LGS(Liselere Geçiş Sistemi) sınav sonuçlarının açıklandığı bu ayda sizlere söyleyecek birkaç sözümüz olacak...

Öncelikle gönlümüzde yatan aslanı, çocuklarımızda görmeye çalışmaktan kendimize biçtiğimiz elbiseyi onlara giydirmekten vazgeçelim.

Emeklilik yaşının 65 olduğu düşünülecek olursa neredeyse bütün hayatı boyunca çalışacağı mesleği biz seçmeyelim, onlar seçsin.

Size ve bize düşen; onların hür ve özgür bir biçimde geleceklerine yön verecek eğitimleri almaları için okuyacakları okulları tercih etmelerini sağlamak olmalı.

Çocuğumuzun yeteneklerini, hayallerini tanıyın, hayatın gerçekleriyle ne kadar uyumlu hale getirebileceğimizi değerlendirelim.

Benim oğlum/kızım doktor olacak, mühendis olacak, avukat hakim olacak devirleri bitiyor bu böyle biline...

Günümüz teknolojisinin hayallerimizin ötesinde geliştiğini unutmayalım. Robotların, ameliyat yaptığı, işçiler yerine robotların fabrikalarda araba ürettiği, insanın olmadığı çiftliklerin olduğu, sanal gerçeklikten, yapay zekaya, İHA'lardan SİHA'lara, insansız otonom (kendi kendine karar alıp uygulayabilen bağımsız bilgisayarlı sistemler) yapılara kadar uzayan ve nereye gideceğini bilmediğimiz bir dünyanın eşiğindeyiz.

Tarımdan sanayiye büyük değişimlerin yaşandığı bir çağın eşiğindeyiz dedim Evet birçok meslek dalı önümüzdeki yıllarda belki olmayacak. Olsa bile şekil değiştirecek.

Lütfen çocuklarımızın geleceklerine yön verilen bu ayda kendi beklentilerimizden ziyade çocuklarımızın yetenek ve isteklerini göz önüne aldığımız, kendi yaşadığımız zamanlar için değil onların yaşayacakları zamanları düşünerek basiretli bir şekilde hareket edelim.

Bunun için, konunun uzmanlarından rehberlik servisleri ve danışmanlardan yardım isteyelim.”