Yıldız Demir Çelik, Kartepe'de yapacağı yeni fabrika için rapor hazırladı
Yıldızlar Yatırım Holding'in Kartepe'de yapmayı planladığı sıcak yatırım yassı çelik üretim tesisiyle ilgili ÇED toplantısı 4 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilecek. Yıldızlar Yatırım Holding, ÇED toplantısı öncesi İstanbul Ekonomi Danışmanlık firmasına ekonomik etki analizi raporu hazırlattı.

Yıldızlar Yatırım Holding tarafından Kartepe'de yapmayı planladığı sıcak yatırım yassı çelik üretim tesisiyle ilgili ÇED toplantısı 4 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilecek. Yıldızlar Yatırım Holding, ÇED toplantısı öncesi, İstanbul Ekonomi Danışmanlık firmasına Ekonomik Etki Analizi Raporu hazırlattı. Hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi. “Doğrudan ve dolaylı olarak yaratılacak istihdam yaklaşık 10 bin kişi düzeyindedir. Bu kişilere yönelik olarak yaratılacak hane halkı geliri bugünkü ekonomik rakamlarla 1 milyar TL’dir. Halihazırda var olmayan bu oranda bir para yaklaşık olarak 40 bin kişinin doğrudan bir yılda aileleriyle birlikte ellerine geçecek olan paradır. Bu paranın ekonomik etkisi de ülkemiz ekonomisine katma değer olarak 6,1 milyar TL yansıma yapacaktır.
KARTEPE EKONOMİSİ YÜZDE 30 ARTACAK
Bu ekonomik değerin ciddi bir kısmı doğrudan Kartepe bölgesinde yaşayan insanlara ve ticari işletmelere yönelik olacaktır. Kaba bir hesapla bu katma değerin tahminen yüzde 30’unun Kartepe’de ekonomik döngüye gireceği öngörülürse; Kartepe ve civar ilçelerin ekonomisine ek bir 2 milyar TL ekonomik değer eklenecektir. Eğer bu tesis 2020 yılında çalışmaya başlamış olsaydı; Türkiye net ithalatçı konumunda olduğu yassı çelik ürünlerinde, tükettiğinden fazlasını üretir bir konuma gelecekti ve ülkemizin konumu ithalatçılıktan ihracatçılığa geçmiş olacaktı. Bu alandaki dış ticaret açığımız tamamen kapanmış olacaktı.
ÇELİK’TE ALMANYA İLE YARIŞIYORUZ
Türkiye dünyada yassı çelik üretiminde 7. sırada yer alıyor ve en yakın rekabet halinde olduğumuz Almanya’da da geçen yıldan bu yana süren yatırımlarla birlikte üretim artışı var. Bu tesis faaliyete geçtiğinde Türkiye, Almanya ile olan rekabetinde ciddi bir adım atarak konumunu sağlamlaştırmış olacak. Türkiye 2020 ve 2021 yıllarında çelik üretiminde ciddi bir büyüme ritmi yakalamış durumda, bu yatırımla yakalanan ritmin geçici olması riski azalmış olacak. Daha önce 2018 ve 2019'da bu sektörde gerileme yaşayan Türkiye'nin, bu ve benzeri yatırımlara ihtiyacı var.
TÜRKİYE ÇELİK SEKTÖRÜNDE GLOBAL BİR ÜLKE
Türkiye rapordaki tüm veriler ışığında görülmektedir ki çelik sektöründe global bir oyuncu. Üretimde, tüketimde, ithalatta ve ihracatta çelik türlerinde kiminde ithalatçı kiminde ihracatçı konumda yer alıyor. Sektörün dünya çapındaki listelerinin tümünde ilk 10'da yer alıyor. Bu noktadan Türkiye'nin geri dönmesi mümkün değildir. Global oyuncu olan şirketlerimiz, yetişmiş personelimiz ve know-how'umuz var. Türkiye çelik sektörünün genelindeki başarısını; bu yatırımla en geride olduğu yassı çelik alanında da iddialı konuma getirecektir.
İHRACATÇI KONUMDAYIZ
Türkiye ürettiği tüm çelik ürünlerinde net bir ihracatçı konumunda. Özellikle uzun çelik alanında Türkiye ciddi bir ihracatçı. Ancak yassı çelik alanında bu durum tam tersi. Üstelik yassı çelik ürünleri otomotiv ve beyaz eşya gibi Türkiye'nin ihracatına çok büyük katkı yaparak cari açığı azaltan sektörlerin en temel girdilerinden birisi. Türkiye bu yatırımla yassı çelik ithalatını neredeyse sıfır noktasına çekme kapasitesine sahip. Bu da demektir ki üretilen ve ihraç edilen her bir otomotiv ve beyaz eşya ürününün ülkemize yapacağı ekonomik katkı çok daha yüksek olacak. İthalata bağlı üretimin sıkıntılarından Türkiye’nin temel alanlardan birisinde kurtulması söz konusu. Bu yatırım sayesinde Türkiye yassı çelik alanında net ithalatçı olan konumunu, dengeli bir noktaya taşıyacak ve ihracatçı konuma gelme yolunda çok büyük bir adım atacaktır.
ÇEVRESEL STANDARDI YÜKSEK 8 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Türkiye rapordaki verilerde görülmektedir ki ilk 10 ihracat yaptığı ülke içerisinde 8 adet çevresel standartları çok yüksek ülkeye ürün satmaktadır. AB üyesi ülkeler ve onlarla beraber ABD, İngiltere, Kanada ve İsrail sadece kendi ülkelerinde çevreye zararlı üretimi engellemekle kalmıyor; ülkesine ithal ettiği ürünlerin de çevreye en az oranda zarar verilen tesislerde üretilmesini bir şart olarak koyuyorlar. Dolayısıyla yapılacak olan bu tesisin çelik sektörünün mevcut en ileri ve çevreci teknolojisiyle yapılması gerekmektedir.
ÇELİK, MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR
Raporda görüldüğü üzere Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden olan otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin temel girdisi olan yassı çelik tedarikinde Türkiye’nin mal aldığı yerlerin yüzde 27’si Rusya ve Ukrayna’dır. Sürmekte olan savaşın daha uzun yıllar devam etmesi olasılığı da görülmektedir. Dolayısıyla bu yatırım Türkiye'nin ithalat- ihracat dengesini sağlamanın çok ötesinde; en önemli ihracat kalemlerimizin tedarik güvenliğini sağlama açısından da oldukça önemli bir konudur, ekonomik bir milli güvenlik meselesi olarak tanımlanabilir.