Yangın riski devam ediyor!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi, Karabük’ün Safranbolu ilçesi ve Bursa’nın Kestel ilçelerinde çıkan yangınların hala devam ettiğini belirterek, "Riskli günlerden geçiyoruz. Bu da iki gün sonra, üç gün sonra duracak gibi değil." dedi

Yangın riski devam ediyor!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son günlerde meydana gelen yangınlar hakkında son duruma ilişkin Bursa'da açıklama yaptı. Dün Mersin'de çıkan yangının kontrol altına alındığını kaydeden Yumaklı, Uşak Sivaslı’daki yangına ise gece boyunca müdahale edildiğini ve büyük ölçüde de kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Antalya Gazipaşa’da da tedbiren soğutma çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Yumaklı, "Bunun bir sebebi var, yangın söndürüldükten sonra bile en ufak bir rüzgarda inanılmaz bir sıcaklık var tekrar alevlenmeler söz konusu olabiliyor. Bugüne kadar söndürdüğümüz bütün alanlarda neredeyse tamamında devam eden soğutma çalışmaları var. Bunlar bazen günler, arazi şartlarına göre haftalar sürebilir" diye konuştu. Bursa’nın Harmancık ilçesinde meydana gelen yagının da kontrol altına alındığını söyleyen Yumaklı, "Bursa’da da ilk başlayan yangın Harmancık ilçesindeydi. Orada arkadaşlarımız çok yoğun bir müdahale yaptılar. Ama hamdolsun büyük ölçüde kontrol altına alınmış durumda. Yani 4 ilimizdeki 5 yangında şu an için herhangi bir problem kalmadı çok şükür" dedi.

BURSA KESTEL YANGINI DEVAM EDİYOR

Yumaklı, devam eden yangınlar hakkında da şunları söyledi:

"Hali hazırda devam eden, arazi şartları nedeniyle bizleri uğraştıracağını söylediğimiz kırıklar, kanyonlar, derin vadiler, dik uçurumların olduğu Karabük-Safranbolu yangınımız devam ediyor. Yine biraz önce üzerinde bizim de bir buçuk saatlik koordinasyon yaptığımız Bursa Kestel’deki yangın da devam ediyor. Ancak bunun durumunun iyiye gittiğini söyleyebilirim. Tütmeler görülebilir, birkaç farklı noktaya arkadaşlarımız odaklanmış durumda. İnşallah olağanüstü bir hava şartı olmazsa yani bir rüzgar, ters rüzgar olmazsa arkadaşlarımız akşamüstü bize daha güzel haberler verebilecek. Ama an itibarıyla iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Yangının devam ettiği bir diğer yer de Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi. Burası da taşlık, kayalık, ulaşılması zor bir yer. Burada da arkadaşlarımız gece boyu müdahaleye devam etti, bugün de devam edecekler."

Kestel yangını hakkında da bilgi veren Yumaklı, sabahın ilk ışıkları ile yangına tekrar hava müdahalesinin başladığını belirterek, şöyle devam etti:


"Rüzgarın önümüzdeki saatlerde saatte 40 kilometre hızı bulması öngörülüyor. Bu duruma karşı da arkadaşlarımız tedbirlerini almış durumda. Burada hali hazırda havada 6 uçak, 4 helikopter, bunlardan iki uçak ve iki helikopter ağır sınıf. 694 kara aracı var. Muhtelif arazözlerden su tankerlerine kadar çok çeşitli. 1961 personel de bu yangınla mücadeleyi sahada sürdürüyor. Şu ana kadar Karahıdır Mahallesinde 170 hanede 708 vatandaş; İğdir Mahellesinde 220 hanede 600 vatandaş, 90 haneli Avdancık Mahallesi'nden ise 457 vatandaşımız olmak üzere, toplam 3 mahalle, 480 hanede olmak üzere bin 765 vatandaşın güvenli bölgeye alınmış durumda.”

KARABÜK SAFRANBOLU YANGINI: "3 UÇAK, 16 HELİKOPTER, 389 ARAÇ VE 1386 PERSONELLE MÜDAHALEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Karabük Safranbolu’da da gece boyu müdahalenin devam ettiğini bildiren Yumaklı, "Sis ve duman bulutu tamamiyle yangın alanını kapladığı için belli bir saate kadar burada hava müdahalesi yapamıyoruz. Arkadaşlarımız havanın açtığı ya da lokal olarak pilotların yaklaşabildiği yere hava araçlarını sevk etmiş durumda. Karadan da müdahale ediyorlar. Gün içerisinde de orada 3 uçak, 16 helikopter, 389 araç ve 1386 personelle müdahaleye devam edeceğiz” dedi. Yumaklı, Karabük’te ise 19 köye bağlı 57 mahallede 928 ev ve 1839 vatandaşın AFAD tarafından güvenli alana alındığını bildirdi.

Bursa ve Karabük’teki müdahale araçlarının birbirinden farklı olduğunu ifade eden Yumaklı, bunun nedenini “Her aracı her coğrafi koşullarda kullanamazsınız. Hangi coğrafi koşullar, hang, hava ve kara ağaçları için uygunsa oraya onları sevk edersiniz" sözleriyle açıkladı.

Yumaklı, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki yangının da dün ormanlık alanda başladığını ve taşlık, kayalık alana sirayet ettiğini belirterek, "Gece boyu buranın enerjisi düşürüldü ama biz tedbiri elden bırakmayıp sanki yeni başlamış gibi teyakkuz halinde buraya müdahaleye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

"EKİM 2025’E KADAR SADECE BİZ DEĞİL TÜM VATANDAŞLARIMIZIN TEYAKKUZ HALİNDE OLMASI GEREK"

Yangınlara ilişkin uyarılarda da bulunan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Dün ülke genelinde 36’sı ormanlık alanda 48’i de orman dışı alanda olmak üzere 84 yangın ile mücadele ettik. Riskli günlerden geçiyoruz. Bu da iki gün sonra, üç gün sonra duracak gibi değil. Ekim 2025’e kadar sadece biz değil tüm vatandaşlarımızın teyakkuz halinde olması gerek. Hep söylediğimiz gibi en maliyetsiz, en kolay, hiçbir bedeli olmayan yangın söndürme metodu, onun çıkmamasını sağlamaktır. Ülkemizin kaynaklarını, doğal güzelliklerini, havasını, suyunu, biyo çeşitliliğini, o ekosistemde yaşayan canlıları yok etmeye sadece bir kıvılcım yetiyor. Türkiye’nin hangi noktasında, hangi parçasında ne olacağını şimdiden bilemeyiz ama bütün vatandaşlarımızın bizlere hassasiyetle destek olmasını rica ediyoruz. Bugün pazar, evler sıcak. Kuvvetle muhtemel piknik alanlarına gidilecek. Lütfen kapalı alanların dışında ateş yakmayalım. Piknik alanlarında ateş yakmadan da keyfini çıkartabiliriz. Bizim özellikle büyük risk teşkil eden kıyı kesimlerimiz başta olmak üzere bugün Marmara’nın güneyi, Ege’nin de kuzeyi ve Batı Karadeniz hatta Ege’nin içini de söyleyebilirim riskli görünüyor. Bizler bütün imkanlarımızı, konumlandırmalarımızı bu noktalara konumlandırmış durumdayız. Ancak bir yerden bir yere cebimizde uçak, arazöz yok. Bir yerden bir yere giderken hele bir de rüzgar varsa sizin onu kontrol altına almanız saatler, günler alabiliyor. En ufak bir duman, ateşle ilgili bir husus tespit ettiğinizde lütfen 112’yi arayın."

Kaynak: Halk TV