Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı ve Türkiye güzeli aynı karede
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın belediye başkanı olan İzmitli Leyla Atakan ve Türkiye güzeli Asuman Tuğberk’in birlikte çekildiği fotoğraf, görenleri tarihte yolculuğa çıkarıyor ve İzmitli bu iki önemli ismi ise ölümsüzleştiriyor

Tarihte önemli yere sahip kentlerden biri de Kocaeli. Ticareti ve kültürel alt yapısıyla dikkat çeken şehir, yetiştirdiği önemli figürlerle de adından sıklıkla söz ettiriyor. Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan ve Türkiye güzeli Asuman Tuğberk Yolaç kentin değerlerinden olan iki isim. Bu iki ismin yan yana geldiği bir fotoğraf karesi ise görenleri geçmişte yolculuğa çıkarırken kentin hafızasını da tazeliyor.
Ocak başkanlığı ile başlayan siyaset serüveni
22 Ağustos 1925 tarihinde Maşukiye’de doğan Leyla Atakan, milli mücadele dönemi komutanlarından Orgeneral Hasan Atakan ve Behice Emel Hanım’ın kızı. Leyla Atakan babasının görevi nedeniyle farklı illerde eğitim aldı ve 1952 yılında babasının emekli olmasıyla Maşukiye’ye yerleşti. Atakan dikiş öğretmenliği yaptı, okuma ve yazma kursları açtı. Aynı zamanda kadınlara konserve yapımını öğreterek çeşitli toplumsal sorumluluk projeleriyle hareket etti. 1955 yılına gelindiğinde CHP’nin Maşukiye Ocak Başkanlığı’na gelerek siyasete adım attı. Parti içinde adım adım yükselen Atakan, CHP Kocaeli İl Başkanlığı yaparak şehrin ilk kadın siyasi parti başkanı olmayı başardı.
Kimse aday olmak istemezken…
CHP’nin başarılı olamadığı ilde 1968 belediye seçimlerinde kimse aday olmak istemezken, Atakan aday olarak tepki çekti. Seçilebileceğine kimse inanmazken, CHP’nin Marmara bölgesinde kazandığı tek şehir Kocaeli oldu. Leyla Atakan 42 yaşında seçilerek dönemin tek kadın il belediye başkanı unvanını elde etti. Halkın doğrudan seçtiği ilk il kadın belediye başkanı olan Atakan, aynı zamanda bu başarısından dolayı Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın kadını seçildi. Devam eden belediye başkanlığı süresince kadrolaşmaya gitmeden tüm şehrin başkanı olmayı seçti. Atlara ve silahlara ilgi duyan Atakan, aynı zamanda Kocaelispor taraftarıydı ve 1970 yılında Kocaelispor’un koruyucu başkanlığına getirildi.
İzmit’in kızı kraliçe olma yolunda
30 Kasım 1951 tarihinde İzmir Ödemiş’te dünyaya gelen Asuman Tuğberk Yolaç ise 1970 yılına kadar İzmit’te ikamet etti ve Erkan Yolaç ile evlenerek ‘Yolaç’ soy ismini aldı. Babasının subay olmasından ötürü İzmit’e gelen Asuman Tuğberk, ailenin en büyük çocuğudur. Annesi Singer’in İzmit temsilciliğini yaptı, daha sonra İzmit’in ilk kadın kuaförünü açtı. Babası İbrahim Bey ise subaylık mesleğini yaptıktan sonra Mannesmann Boru Fabrikası’na girdi ve ustabaşı oldu. Türkiye’deki ilk Metal-İş Sendikası’nı kurmuş ve bu sendikanın kısa sürede federasyona dönüşmesinde öncülük etti. Asuman Tuğberk Yolaç, liseden sonra annesinin kuaför dükkânında çıraklık yapmaya başladı ve aynı zamanda mankenlik kurslarına devam etti. Hürriyet gazetesinin düzenlediği ilk Türkiye Güzellik Yarışması’na katılarak Anadolu şehrinden katılan ve birinci olan ilk kişidir.
Belediye Başkanı Leyla Atakan karşıladı
Türkiye güzeli seçildikten sonra Japonya Osaka’da düzenlenen Dünya Gençlik Yarışması’nda üçüncü olan Asuman Tuğberk Yolaç, İzmit’e geldiğinde heyecanla ve coşkuyla dönemin İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan tarafından karşılandı. Katıldığı bir etkinlikte Erkan Yolaç ile tanışan Asuman Tuğberk, evlendikten sonra modelliği bıraktı. Eşi Erkan Yolaç ile kurdukları şirketi yönetmeye başladılar. Sonrasında ise Erkan Yolaç’ın sunduğu programların yapımcılığını üstlenerek kariyerine farklı bir yön verdi.
Fotoğraflar: ‘İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi’ adlı kitaptan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Ansiklopedisi’nden faydalanılmıştır.
Kaynakça: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Ansiklopedisi birinci ve ikinci ciltlerinden yararlanılmıştır.