Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nde stratejik ortak oldu
Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’nde Stratejik Ortak statüsü kazandı. Girişim, enerji, ulaştırma ve dijital altyapı alanlarında bölgesel işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor

Türkiye’nin "Stratejik Ortaklık" başvurusu, Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’nde üye ülkelerce kabul edildi. Bu platform, Türkiye’nin enerji, ulaştırma ve dijital altyapı projelerinde ikili işbirliklerini çok taraflı bir düzeyde ele almasına olanak sağlayacak.
Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre Türkiye’nin öncelik verdiği ekonomik büyüme, altyapı yatırımları ve enerji güvenliği, girişimin gündeminde öne çıkıyor. Ayrıca, Ukrayna’nın yeniden imarı ve altyapı iyileştirmeleri de bu platformun ana konuları arasında yer alıyor. Girişim, somut projelerle ilerleme sağlamak amacıyla her zirve paralelinde bir İş Forumu düzenlemektedir.
Üç Deniz Girişimi nedir?
Üç Deniz Girişimi (ÜDG), 2015’te Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović’in girişimleriyle, Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz’i içeren, görece daha eski ve yetersiz enerji, dijital ve fiziki ulaştırma altyapısına sahip Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin altyapılarını ve bağlantısallığını güçlendirmeyi amaçlayan, sadece Avrupa Birliği ülkelerinin “Katılımcı Üye” olabildiği uluslararası bir platform olarak kurulmuştur.
ÜDG içerisinde sadece AB üyesi ülkelerden oluşan “Katılımcı Üyeler” (Avusturya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan), girişime mali destekte bulunabilecek ve/veya prestij kazandırabilecek ülkelerden oluşan “Stratejik Ortaklar” (AB Komisyonu, ABD, Almanya, Japonya) ile Ukrayna ve Moldova gibi ülkeleri dahil etmek üzere tasarlanan “Ortak Katılımcılar”dan oluşan üç farklı statü bulunmaktadır.
ÜDG’ye herhangi bir statü için başvuru yapan ülkelerin başvurularının onaylanması, Katılımcı Üyelerin oydaşmasıyla (Konsensus) mümkün olabilmektedir.
ÜDG’nin 11 Nisan 2024’te Vilnius’ta düzenlenen 9’uncu Zirvesinde ülkemiz dahil altı ülke (Türkiye, Birleşik Krallık, Finlandiya, Karadağ, İspanya ve İsrail) özel konuk statüsünde katılım sağlamıştır. ÜDG’nin Onuncu Zirvesinin 28-29 Nisan 2025’te Varşova’da düzenlenmiştir.