Türk sivil mimarisinin başyapıtlarından birinin İzmit’te olduğunu biliyor muydunuz?
Antik Çağ’a dayanan zengin tarihiyle dikkat çeken Kocaeli’nin İzmit ilçesi, Türk sivil mimarisinin başyapıtlarından olan, 1774 yılında inşa edilen Saatçi Ali Efendi Konağı'na ev sahipliği yapıyor. Konağın tarihçesi ise pek az kişi tarafından biliyor

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Osmanlı döneminde 1774 yılında inşa edilen Eski Etnografya Müzesi ya da bilinen adıyla 'Saatçi Ali Efendi Konağı'. 1774 yılında Veli Ahmet Mahallesi, Alaca Mescit Yokuşu'nda denize hâkim eğimli bir yamaç üzerine inşa edildi. İzmit'te günümüze kadar gelebilen en erken tarihli konaklardan biri olma özelliğini taşıyan yapı, Türk mimarisinin zevk ve aile hususiyeti kavramlarını yansıtması açısından tarihi ve kültürel özel bir önem barındırıyor.
1. Abdülhamit devrinde
Biz İzmitiz sosyal medya hesabından paylaşılan fotoğrafta verilen bilgide, “Körfez manzaralı olarak inşa edilmiş bulunan konakta; vitraylı, çifte camlı, kemerli, ahşap kepenkli ve lokmalı, parmaklıklı pencereler dikkat çeker. Konak, dış ve iç duvarlarındaki kalem işi bezemeleriyle dönemini en iyi yansıtan sivil mimarlık örnekleri arasında yer almaktadır. Bu güzellikte tarihi dokusunu koruyabilmiş olan konaklar artık pek kalmamış olması nedeniyle önemli bir kültür tarihi mirasıdır. İzmir Ödemiş'teki Çakır Ağa Konağı ile aynı dönemde yapılmış olan bu kıymetli eser, Türk Sivil Mimarisinin günümüze kadar gelebilmiş başyapıtlarındandır. İki katlı konakta baş oda, yemek odası, gelin odası gibi ana bölümler bulunmaktadır. 1774 yılında 1. Abdulhamit devrinde inşa edilen konak, İzmit eşrafından Gümüşlüğlu ailesi tarafından yaptırılmıştır” denildi.