TÜPRAŞ’ta işçiyi tedirgin eden norm kadro oyunu TBMM’de!
TÜPRAŞ’ta uygulanmak istenen norm kadro kapsamında operatör sayısının düşürülmesi ve gaz ölçümü gibi uzmanlık gerektiren işlerin operatörlere devredilmesi TBMM’ye taşındı
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, TÜPRAŞ’ta uygulanmak istenen norm kadro kapsamında operatör sayısının düşürülmesi ve gaz ölçümü gibi uzmanlık gerektiren işlerin operatörlere devredilmesine karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ayrı ayrı soru önergeleri verdi.
Türkiye’nin en kritik enerji altyapısını oluşturan Batman, Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli rafinerilerinde ağır ve tehlikeli iş kolunun hakim olduğunu hatırlatan EMEP Milletvekili İskender Bayhan, “Kritik üretim ve bakım ünitelerinde operatör sayısının azaltılması” ve “Uzman ekiplerin yaptığı gaz ölçümünün operatörlere devredilmesi” kararlarının iş yükünü artıracağını, bazı alanlarda ise doğrudan işçi sağlığı ve güvenliğini ortadan kaldıracak sonuçlar yaratabileceğini belirtti. Bayhan, her iki
Bakanlığa şu soruyu yöneltti:
“Kaç ünitede personel azaltımı planlanıyor? Gaz ölçümü gibi yüksek riskli bir görevin operatörlere devredilmesi için hazırlanmış bir risk analiz raporu bakanlıklara sunulmuş mudur?” Bayhan, personel azaltımının acil müdahale süreçlerini yavaşlatacağı uyarısında bulunarak Enerji ve Çalışma Bakanlıklarına, “Bu konuda meslek odaları ve sendikalardan uzman görüşü aldınız mı?” sorusunu yöneltti.
Sendika dışlandı: Bilgilendirme değil, dayatma var
Yetkili sendika Petrol-İş’in görüşmelere yalnızca “bilgilendirme” düzeyinde dahil edildiğini vurgulayan Bayhan, TÜPRAŞ yönetiminin “Mart’a kadar tamamlanacak” diyerek süreci fiilen dayatma haline getirdiğini söyledi. İşçilerin temsilcilerinin karar mekanizmasından dışlandığını belirten Bayhan, bunun hem 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çalışan katılımı hükümlerine hem de İş Kanunu’nun 77. maddesindeki işveren yükümlülüklerine aykırı olduğunu ifade etti.
Bayhan, Çalışma Bakanı Işıkhan’a “6331’in çalışan katılımı hükümlerine aykırılık nedeniyle bir inceleme başlatacak mısınız? İşçilerin ve sendikanın uyarıları neden dikkate alınmadı?” sorularını yöneltti. Uygulamanın dayatma niteliği taşıdığına dikkat çekerek bakanlıkların “şirketten bilgi talebi, uygulamanın durdurulması, ertelenmesi ya da genişletilmiş denetim” planının olup olmadığının açıklanmasını istedi.
İş cinayeti riski artacak
Rafinerilerde basınç, sıcaklık ve yanıcı gaz risklerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Bayhan, gaz ölçümü görevinin uzmanlar yerine operatörlere devredilmesinin yanlış ölçüm ihtimalini büyüttüğünü ve patlama/yangın riskini artıracağını söyledi. Operatör sayısının azaltılmasının ise acil müdahale zincirini zayıflatacağını belirtti.
TÜPRAŞ rafinerilerinde geçmiş yıllarda yaşanan patlama, yangın, zehirlenme ve sıkışma sonucu iş cinayetlerini hatırlatan Bayhan, “Bu kazaların önemli bölümünde yetersiz personel, yoğun bakım yükü ve daraltılmış ekip yapısı etkili olmuştur” dedi. Çalışma Bakanlığına şu soruyu yöneltti: “Teknik yeterliliği olmayan operatöre gaz ölçümü görevinin verilmesi iş cinayeti riskini artırmaktadır. Bu risk gerçekleştiğinde sorumluluk kimde olacaktır?”