Sınav ve zorlu eğitimleri geçen polis adayları şokta! Psikolojileri bozuldu

Sınavları başarıyla geçen ve zorlu eğitim süreçlerini geride bırakan çok sayıda polis adayı şokta! Sağlık yönetmeliği ile “Uygun değildir” raporu verilen polis adayları, mezuniyete kısa süre kala polis olmaya uygun görülmemelerinin hayal kırıklığını yaşıyor. Psikolojileri bozulan polis adayları, uzun süredir çözüm bekliyor ancak seslerini duyan yok

Sınav ve zorlu eğitimleri geçen polis adayları şokta! Psikolojileri bozuldu

Sosyal medyada örgütlüler, yıllardır mücadele yürütüyorlar ancak mağduriyetlerine bir çözüm bulunabilmiş değil! Polislik sınavlarını başarıyla geçip, aylarca zorlu eğitim süreçlerine katılan polis adayları, sağlık kurulundan gelen “Uygun değildir” raporu nedeniyle mesleğe adım atamadan elendiklerini söylüyor. Gazetemizin haber ihbar hattına bir EGM Sağlık Yönetmeliği mağduru tarafından gönderilen yazıda, yaşanan mağduriyet şöyle aktarıldı:

“Yemin törenine saatler kala…”

“Polislik sınavlarını başarıyla geçip aylarca zorlu eğitim sürecine katılan binlerce polis adayı, sağlık kurulundan gelen ‘uygun değildir’ raporu nedeniyle meslekten ihraç ediliyor. Mezuniyete bir saat kala ya da görevine başladıktan aylar sonra bile sağlık gerekçesiyle ilişiği kesilen adaylar, büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Tahminlere göre bu durum, yaklaşık 2.500 polis adayını etkiledi. Adaylar, eğitim süreçlerini başarıyla tamamlamalarına rağmen sağlık kurulu raporları nedeniyle polislik mesleklerine adım dahi atamadan eleniyor. Bazıları, tüm aşamaları geçip yemin törenine saatler kala polislikten men edilirken, bazıları ise mezuniyetlerinin üzerinden aylar geçtikten sonra görevden alınıyor.

“Ciddi psikolojik sorunlara yol açtı”

Yaşanan bu süreç, birçok aday üzerinde ciddi psikolojik sorunlara yol açtı. Hayalini kurdukları mesleğe ulaşmak için yıllarını ve emeklerini harcayan gençler, ani alınan kararlarla sistem dışına itiliyor. Adaylar, hem maddi hem de manevi açıdan büyük kayıplar yaşadıklarını ifade ediyor. Uzun yıllardır bu sorunun çözüleceği yönünde kamuoyuna çeşitli açıklamalar yapılsa da bugüne kadar somut bir adım atılmış değil. Sağlık kurulu raporlarına dair net ve adil bir değerlendirme mekanizmasının olmaması, mağduriyetlerin artmasına neden oluyor. Mağdur adaylar, yetkililerden seslerini duymalarını ve bu konuda kalıcı, hakkaniyetli bir çözüm üretilmesini talep ediyor. Her yıl tekrarlanan bu sorun, sadece bireysel değil, toplumsal bir mesele haline gelmiş durumda.”

“Neden daha önce değil, eğitimden sonra?”

Tüm bu anlatılanlar eksiksiz doğruysa, akıllara şu sorular geliyor: Polis adayları, sağlık açısından polis olmaya uygun değilse neden bu sınav öncesi ya da zorlu eğitim süreci öncesi tespit edilmedi? Sınavı başarıyla geçip, zorlu eğitim süreçlerini aşan polis adaylarına bu hayal kırıklığı neden yaşatıldı? Bu adayların harcadığı emek ve onları eğitime tabii tutan polis okullarının eğitimcilerinin emeği ve zamanı neden harcandı? Bu mağduriyetin giderilmesine yönelik bir çalışma var mı?