KOÜ Rektörü Cantürk: “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık”

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, üniversiteye dair önemli bilgiler verdi. Bilimsel çalışmalardan öğrenci projelerine, KOÜ Eğitim Araştırma Hastanesi otopark sorunundan öğrencilerin sokak köpekleriyle ilgili şikayetlerine, üniversite sanayi işbirliği ve şehirle entegre üniversite çalışmalarına kadar detaylara değindi. Zafer Hoca, bugüne kadar üniversiteye katkısı olan herkese teşekkür ederek, “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık” dedi

KOÜ Rektörü Cantürk: “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık”

Röportaj: Sebahattin Aydın-Esra Aydın

Kocaeli Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olma vizyonuyla ilgili yoğun çabalarınızın olduğu biliniyor? Bu süreç üniversiteye neler kazandırdı?

Üniversitelerin üç ana görevi var. Biri eğitim, diğeri araştırmalar yapmak. Üçüncüsü ise topluma katkı sağlamak. Bir hedef koyduk. YÖK bizi aday araştırma üniversitesi ilan etti. Bu gelişme sorumluluğumuzu artırdı. İstenen 32 kriter vardı. Bu kriterleri yerine getirmek için atama kriterlerini ağırlaştırdık. Yayın ve patent sayılarımızı artırmaya gayret ettik. Arkadaşlarımızın kuruma ait hissetmeleri için çalıştık. Koordinatörlüklerimizin organizesinde akademisyenlerimizle bir araya geldik. Akademisyenlerimizle yan yana geldik ve araştırmalarını arttırmaları gerektiğini ilettik. Diğer yandan araştırma üniversitesi olma fikriyatı sadece akademisyenlerle olmaz. Tüm personel ve öğrencilerin aynı hedefe kilitlenmesi gerek.

KOÜ Rektörü Cantürk: “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık”
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, üniversiteye dair önemli bilgiler verdi. Bilimsel çalışmalardan öğrenci projelerine, KOÜ Eğitim Araştırma Hastanesi otopark sorunundan öğrencilerin sokak köpekleriyle ilgili şikayetlerine, üniversite sanayi işbirliği ve şehirle entegre üniversite çalışmalarına kadar detaylara değindi

TÜBİTAK’ın A ve B projelerine 2023 30, 2024 140, bu yıl da 540 projemiz kabul oldu. Türkiye birincisi olduk. Araştıran üniversite vizyonunu başardık. Akademisyenlerimiz görevlerinin bir parçası olarak bunu içselleştirdi ve büyük çoğunluğu bunu benimsedi. 800 civarı Q1 Q2 yayın yapma kabiliyetimiz oldu. Hedefimiz binlere ulaşmaktı. Bu alt yapı ve ekonomik harcamayı da gerektiriyor. Bugün itibariyle buna ulaştığımızı görüyoruz. Temmuz’un 6’sı itibariyle 506’ya ulaştı. 1000 civarında bir yayın olacağına inanıyoruz. Yüzde 20 bir artış olacak. Biz bu süreçte öğrenci başvurularını artırdık. 70’in üzerinde patent başvurusu yaptık. Ticarileşecek patentlerimiz de var. 2025’in ilk 6 ayında tescillenen patent sayımız 10 oldu. Burada da bir hikâye yazdık ve böylece ilk 6 üniversite arasına girmiş olduk. Biz 32 yıllık üniversiteyiz ancak 320 yıllık bir iş yapmış üniversiteyiz. TÜBİTAK projelerimiz 1001 projesi için 60 civarında başvuru yaptık. Öncesinde 20 proje ile başvuruyorduk. Şimdi 7-8 proje kabul edilecektir.

KOÜ, Eninde Sonunda Araştırma Üniversitesi Olacak

Üniversitemizde uluslararası öğretim üyesi yoktu. Yabancı öğretim üyeleri arasında ciddi akademik yayın yapanları almak önemliydi. Şimdi 20’ye yakın yabancı öğretim üyemiz var. Üstelik Pakistan’dan Kamerun’a kadar…. Bu gelişme yayın sayımızı da artırdı.

Süreç bizim için bir motivasyon hattı oluşturdu. Eninde sonunda araştırma üniversitesi olacak. Araştıran üniversite olmayı önemsiyoruz. Üniversitemiz 32 yıllık bir üniversite. Buraya hizmet etmiş rektörlerimiz var. Sezer Hoca ve Sadettin Hülagü Hoca’nın önemli destekleri var. Bu sadece bugünün başarısı değil. Kümülatif olarak ilerleyen bir süreç.

KOÜ Rektörü Cantürk: “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık”
"Üniversitemiz 32 yıllık bir üniversite. Buraya hizmet etmiş rektörlerimiz var. Sezer Hoca ve Sadettin Hülagü Hoca’nın önemli destekleri var. Bu sadece bugünün başarısı değil. Kümülatif olarak ilerleyen bir süreç"

KOÜ Teknopark’ın bir şubesi gibi çalışacak “Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi KSO Yerleşkesi” ne durumda? Burada hedeflenen şey nedir?

Teknoparkımız Yeniköy’de ve orada bir eski bir de yeni binamız var. Bugünkü şartlarda o binaların yenilenmesi mümkün değil. Biz Teknopark’ta alanlarımızı kiralıyoruz. Alanımız tam olarak dolu. Burada bir model fabrika oluşturulacak. İşçiler ve kalfalar gelecek CNC cihazını bile kullanmayı öğrenecekler. Büyük uluslararası firmalar da var. Kocaeli Sanayi Odası’nın yeni binasını ek teknoloji bölgesi olarak kullanacağız. Kira geliri olacak. Bu kiranın bir kısmı sanayi odasına, bir kısmı üniversiteye, yüzde 5’ini de burs için ayırdık. Ruhsatlandırılması İzmit Belediyesi tarafından gerçekleştirilirse burada faaliyetler başlayacak ve teknopark logomuz oraya asılacak. Bugünkü var olan teknoparkımız içinde arazilerimiz var. Biner dönüm parsellere ayırdık. Yap işlet devret modeliyle orada atölyelerini kurup prototiplerini geliştirebilecekler. Bu atölyelerde çalışanlar da hem SGK hem vergi indiriminden yararlanacaklar.

Umuttepe Bilimin Merkezi Oluyor

Umuttepe’de bir Bilim Park kurulması hedefiniz vardı. Bu proje şu an ne aşamada?

Bilim park, tamamen kendi geliştirdiğimiz bir proje. Var olan bir binamız bulunuyor. Önce buraya ofisleri taşımaya karar verdik. 3 bin metrekarelik bir Bilim Park binasından bahsediyoruz. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler açık ofisler olacak. Öğrencilerimizin çalışmaları için ön kuluçka alanları oluşturuldu. Yine Bilim İletişim ofisi burada yer alacak. Ciddi bir alet alımı yapılıyor. Araştırma fonumuzdan yapıyoruz. Bir merkez laboratuvarı oluşturulacak. Ciddi bir proje. Ekim ayında alt katında 400 metrekare alanda Milli Teknoloji Atölyesi kurulacak. 30 milyonluk bir yatırım bu. Bilim seyahatlerinin olacağı alanlarımız olacak. Ortaöğretim öğrencileri için 3-4 günlük kamplar yapılacak. Bunların çoğunu para harcamadan kuruyoruz. Bağışçılar ve destekçilerimiz oluyor. Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol Bey’in de ilgileriyle Aselsan laboratuvarı kuracağız. Çolakoğlu, Vestel gibi firmalarımızdan da destekler geldi. Bağış yapmak isteyen bütün girişimcilere kapımız açık. Alanımız artık yetmeyecek noktaya geldi. Ön tarafta AFAD’dan getirdiğimiz konteynırlarımız var. Onları da alan olarak kullanacağız.

KOÜ Rektörü Cantürk: “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık”

KOÜ Hastanesi, Otopark ve Yenilikler

Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölgenin en önemli sağlık merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Siz de burada başhekimlik yaptınız. Hastaneye dönük yeni projeler var mı? Genel durumu değerlendirir misiniz?

Hastaneler canlı organizma gibi. Biz başhekim olduğumuzda alanı 90 bin metrekareydi şimdi 140 bin metrekare. Her geçen gün hastanede ihtiyaçlar hasıl oluyor. Benim dönemimde de şimdi de yenilemeler oldu. Yeni dönemde giriş kapısından servislerin yenilenmesine kadar değişimler oldu. Ortopedi, üroloji ve göz servisleri yenilendi. Önümüzdeki süreçte de diğerleri yenilenecek. 5 ameliyathane daha yapıldı. Artık daha çok ameliyat yapabiliyoruz. Yeni yataklı servislere ihtiyaç var ancak yeni bina yapacak bir dönemde değiliz. Kartalkaya’daki otel hadisesi sonrası yangın sistemleri üzerinden duruyoruz. Tüm otomasyon sistemi yenilendi. Otopark sorunumuz vardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. İhaleyi alan firma işi yapamayınca yeniden ihale yapıldı. Aralık sonu itibariyle otopark kısmının kullanılabileceğine kanaat getirdik. Son 10 yılda hastanemiz büyüdü, personel sayımız azaldı ama kaliteyi korumaya çalışıyoruz. Bu dönemde robotik cerrahi operasyonlar yapılıyor. Bu konuda nadir hastanelerden biriyiz. Biz devletin gönderdiği her kuruşun hesabını yapıyoruz. Malzeme alacağımız yerlerden “Bugün akşam senin de ihtiyacın olur” diyerek talep ediyoruz. Kocaeli’de bu kültür oluştu. Hasta sayımız çok fazla. Randevu konusunda şikayet alabiliyoruz. Örneğin tomografi ve MR randevularında sarkmalar oluyor, sistem randevu veriyor ancak hasta gelmiyor ve gelmediği iptal de etmiyor gelmiyor. Bu defa sıra bulunamıyor. Vatandaşlarımıza çağrıda bulunalım. Eğer gelemeyecek olursanız randevularını iptal ediniz.

KOÜ Rektörü Cantürk: “32 yıllık üniversiteyiz ama 320 yıllık iş yaptık”

MARMARAKAF’a bu yıl da yoğun bir katılım oldu. MARMARAKAF beklentileri karşıladı mı?

Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), cumhurbaşkanlığımızın da önemsediği bir projeydi. Eskişehir’de 2 yıl önce talep etmiştik. Aynı yılın kasım ayında bizi arayıp 2024 Şubat’ta yapılacak fuarı bizim düzenlememiz istendi. 2024 yılında 103 bin katılımcı geldi ve 1011 firma katılmıştı. Avrupa’nın en büyük kariyer fuarıydı. Cumhurbaşkanlığı bize ödül verdi. “2025’te de siz yapın” denildi. Bu sefer hedefimizi 1289 firma olarak koyduk. 1416 firma katıldı. 774 etkinlik düzenlendi ve 93 bin katılımcı oldu. Festival gibi de geçti. Üniversite sanayi işbirliği burada güçlendi. İş bulma ve staj imkanı için de önemli bir çalışma oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin çok önemli desteği oldu. OSB’ler, sanayi ve ticaret odaları bizimle hareket etti. Bununla gurur duyuyoruz. Şehirle bütünleşen üniversite hedefimizde önemli bir ilerleme oldu.

Sosyal medyayla aranız nasıl? Aktif olarak kullanıyor musunuz?

Benim sosyal medyamı arkadaşlar yönetiyor. Çalışmalarımızı sosyal medyadan paylaşıyor ve yönetiyoruz. Ben bunun dışında kullanmıyorum. Sosyal medya dediğimiz yer manipülasyona oldukça açık bir alan. Bu nedenle mesafeli olmayı tercih ediyorum.

Öğrenciler tarafından rahatlıkla ulaşılabilen bir rektör müsünüz?

Benden her öğrenci kulübü randevu alabilir. Geçen günlerde Deniz Ticaret Odası’nın Kabotaj Bayramı’na gittim. Bir öğrencimiz, “Hocam sizi çok seviyoruz. Karamürsel’deki öğrenciler Rektör Hoca diyor başka bir şey demiyor” dedi. Bu beni çok memnun etti. Öğrencilerimizle yürüyüş yapıyoruz. Ben bunu tribünler için yapmıyorum. En önemlisi öğrencileri mutlu etmek. Mutlu edemediğimiz öğrenciler de var elbette. Bu benden kaynaklanıyor da olabilir. Ancak her zaman bir yol bulunur.

Üniversite öğrencileri en çok neden şikayet ediyor?

En çok sokak hayvanlarıyla ilgili şikayet geliyor. Bu durum tüm Türkiye’nin genelinde aynı. Şimdi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne yer verdik. AMATEM ve ÇAMATEM alanı yakınında bir alan. Burada sokak hayvanları için bir merkez olacak. Öğrencilerin benimle bir araya geldiklerinde bunun dışında çok bir şikayetleri yok.

Kampüsle ilgili yapmak istediğiniz projeler var mı?

Gençlik ve Spor Bakanımızı ziyaret ettim. Kampüs içerisinde birkaç hareket noktası oluşturacağız. Fitness centerlar yapacağız. Bize katkı sunacaklar. Bizim tespit ettiğimiz eksikler oluyor. Mesela yurtlarımıza kalan öğrencilerimiz valizlerini taşımakta zorlanıyordu. Şimdi yurtlardan kampüs girişlerine kadar servis başlattık. Amaç üzüm yemekse açığız. Amaç bağcıyı dövmekse orada da söyleyecek şeylerimiz olur.