KOTO Başkanı Bulut: Çözüm meslek lisesi
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, gençlerin işsizliğinin, işverenin ise ara eleman sorununun çözümü için formülün meslek liseleri olduğunu detaylarıyla anlattı

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut ile ‘Kocaeli iş dünyasının geleceği ve geleceğin Kocaeli Ticaret Odası’ üzerine röportaj gerçekleştirdik. Bulut, “Kocaeli iş dünyasının yarınlarına, güçlü ve sürdürülebilir bir ticaret ortamı bırakmak gibi önemli bir sorumluluğumuz var. Günlük düşünmek, kuruluşunun 128. Hizmet yılını geride bırakan Odamızın ilkeleriyle bağdaşmaz. Ufkumuz gelecek” dedi.
Öncelikli projelerini; KOTO üyelerinin dış pazarlardan daha fazla pay almasını sağlamak, Firmaların yatırım ve üretim güçlerinin artırılması, Yerli markaların sayısının artırılması/ mevcut markaların uluslararasılaştırılması, Kocaeli iş dünyasına nitelikli ara eleman kazandırılması olarak sıralayan Başkan Bulut, “Odağımıza; daha fazla ihracat, daha fazla üretim, daha fazla marka ve daha fazla mesleki eğitimi aldık. Var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bulut’la meslek liselerinin iş dünyası ve gelecekteki önemi üzerine konuştuk.
Son zamanlarda meslek liseleri üzerinde çok duruyorsunuz. Amaçladığınız ve anlatmak istediğiniz şey nedir?
Meslek liselerinin öneminin yeterince kavranmadığını düşünüyorum. İş insanları yoğun şekilde eleman arıyor. Gençler de işsiz. Herkes ara eleman sıkıntısından bahsediyor. Ama çözümü meslek lisesidir. Meslek liselerinin tercih edilmesi için teşvikler gerekiyor. Sokakta kimi çevirsen ‘ara elman sıkıntısı var’ diyecek. Ardından ‘işsizlik var’ diyecek. Meslek lisesinin çoğalması lazım. Üniversiteler artık ihtiyacın üzerinde mezun veriyor. Aileler, çocukları üniversite okuyacak diye ekonomilerinin çok üzerine maliyet üstleniyorlar. Üniversite bitince de işsizlik var.
Meslek lisesi mezunu gençlerin iş garantisi var mı? Elinizde buna yönelik bir veri bulunuyor mu?
Tabii ki. Mesleki veya teknik lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 61’e ulaşmış durumda. Bu oran, sadece lise mezunlarında yüzde 51, yükseköğretimde ise yüzde 70,4’tür. Yani teknik lise mezunu bir bireyin, lise mezununa göre yüzde 10 daha fazla, yükseköğretim mezununa neredeyse denk seviyede istihdam imkânı bulduğu görülmektedir.
İşsizlik oranlarına baktığımızda da tablo son derece net: Mesleki veya teknik lise mezunlarında işsizlik oranı yüzde 9,5 ile, lise mezunlarının (yüzde 11,1) ve yükseköğretim mezunlarının (yüzde 9,1) altında yer almaktadır. Bu da bizlere, mesleki eğitim alan bireylerin piyasada daha hızlı ve kalıcı iş bulabildiğini göstermektedir. İşgücüne katılım oranlarında da teknik liseliler yüzde 67,4 ile aktif olarak iş hayatında önemli bir paya sahiptir. Bu oran, birçok genel lise mezunundan daha yüksektir. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor: Teknik liseler artık bir alternatif değil, gelecek vizyonunun ta kendisidir.
KOTO’nun meslek lisesi projesi hayata geçeli uzun zaman oldu. Okulda durumlar nasıl? Yukarıda bahsettiğiniz hedefler sizin okulunuzda tuttu mu?
Nitelikli ara eleman eğitiminde ve yükseköğretime yerleştirmede ülkemizin örnek gösterilen okulları arasında Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bulunuyor. Bugüne kadar 873 öğrencimizi başarıyla mezun ettik. Bu dönem ise 139 öğrencimiz mezuniyet sevinci yaşadı. Her geçen yıl başarısını artırarak sürdüren okulumuz yalnızca bir eğitim kurumu olmanın ötesinde, gençlerimizi üretime, nitelikli istihdama ve geleceğe hazırlayan güçlü bir yapı haline geldi. Lisemiz, sadece meslek kazandırmıyor; aynı zamanda öğrencilerimize istihdam kapıları açıyor, onları üniversite sınavlarında destekliyor, girişimcilik ve inovasyon kültürüyle buluşturuyor.
O zaman öğrencilere yönelik bir mesajınız var mı?
Yeni kayıt dönemiyle birlikte, bu verileri dikkate alarak çocuklarınız için nitelikli ve vizyoner bir eğitim tercihinde bulunacağınıza yürekten inanıyorum.
Mesleki eğitimin dışına çıkarsak Kocaeli Ticaret Odası yönetiminin yakın planları arasında neler var? Şu aralar özellikle üzerine eğildiğiniz konu veya konular nedir?
Kocaeli için acil gördüğümüz konuların başında kesinlikle kentsel dönüşüm geliyor. Diğer yandan ihtisas sanayi siteleri kurulmasını istiyoruz. Yani örneğin İzmit Sanayi Sitesi’nde üretim yapan çeşitli sektörlerde önemli firmalarımız var. Yurt dışına iş yapan arkadaşlarımız var. Yerler uygun değil. Büyük tehlike, yangın durumunda kimse müdahale edemez. Bu konu üzerinde çalışıyor ve temaslarımızı sürdürüyoruz. Bir diğer konumuz ise Barlar Sokağı’nın dönüşümü. Yönetimimiz tüm bu konularla ilgili çalışmalar yapıyor.