Kanko'dan sert çıkış: Bu bir adalet değil, çifte standarttır!
CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, trafik cezalarındaki adaletsizlik ve radar uygulamalarının vatandaş üzerinde bir mali yük haline gelmesini eleştirerek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sert ifadelerde bulundu

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, trafik cezalarındaki orantısızlık ve radar uygulamalarının vatandaşı ekonomik olarak zorladığını belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilerde bulundu. “Devlet vatandaşa tuzak kurmaz, yol gösterir!” diyen Kanko, radar uygulamalarının bir güvenlik önleminden çıkıp vatandaştan vergi toplamanın dolaylı bir aracı haline geldiğini vurguladı.
"Cezalandırma düzeni kurulmuş durumda"
Kanko yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Vatandaşın vergisiyle alınan lüks makam araçlarıyla bakanlar 200-220 km hızla ilerlerken, kırmızı ışıkta bile durmazken; vatandaş 3-4 şeritli yolda 50 km/s hızı geçti diye ceza yiyor. Bu bir adalet değil, çifte standarttır! Radar tarlalarına dönen otoyollarda adeta bir cezalandırma düzeni kurulmuş durumda.”
Kanko, trafik cezalarındaki artışı rakamlarla ortaya koydu:
2020 yılında kesilen trafik cezaları toplamı 5,07 milyar TL idi. 2025’in yalnızca ilk 4 ayında kesilen ceza miktarı ise 53 milyar 588 milyon TL! Bu, 2020’nin 31,5 katı anlamına geliyor! “İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’nı geçmiş durumda. Hatta iki bakanlığı birleştirmek daha mantıklı olabilir. Çünkü artık trafik güvenliği değil, bütçe yönetimi yapılıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Bu düzen değişmeli!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da açık çağrıda bulunan Kanko; “Vatandaşın güvenliği bahanesiyle kurulan radarlar, aslında gizli vergi kapısına dönüşmüş durumda. Gerçek bir trafik güvenliği istiyorsak, eğitime ve önleyici tedbirlere yönelmeliyiz. Fakat şu an yapılan şey; vatandaşı yol kenarına dizilen radarlarla, gizli uygulamalarla adeta avlamak. Bu anlayışla ne trafik güvenliği sağlanır ne de toplumsal huzur korunur. Bu düzen, halkın sırtına yüklenen adaletsiz bir düzen haline geldi. Cumhurbaşkanı’nı bu adaletsizliğe ‘dur’ demeye davet ediyorum. Devlet vatandaşı korur, cezalandırmaz.”