Kandıra’dan Dünya’ya: Türkiye’nin İlk Gıda İhtisas OSB’si şekilleniyor
Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliğini taşıyan Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde alt yapı çalışmaları tam gaz devam ediyor. İlk fabrikası faaliyete başlayan GİOSB’ta eylül ayından sonra hareket artacak

Röportaj: Sebahattin Aydın Yılmaz Karabıyık
Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliğini taşıyan Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin temelleri 2010 yılında atıldı. Yönetim Kurulu Mehmet Başol ve çalışma ekibinin büyük gayretleri sonucu şekillenen proje ile 10 bini doğrudan, 50-60 bin kişiye dolaylı istihdam hedefleniyor. Sürekli göç veren Kandıra’da tersine göç başlatacak bu dev projeyi Kandıra GİOSB Müdürü Halit Yaşar Endeş’le konuştuk. Endeş, OSB’nin dününü, bugününü ve geleceğini anlattı.
Böyle bir proje fikri nasıl canlandı? Uzun yıllar süren bir hukuki süreçler yaşandı. Baştan başlayalım mı?
2010 yılında Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin temelleri atıldı. Kötü algılar ve spekülasyonlar Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Başol tarafından boşa çıkarıldı. Zorlu bir süreç yaşandı. OSB çalışmaları için gayret hiç bitmedi. Geldiğimiz noktada 194 hektarlık bir alanda alt yapı neredeyse bitti. Bir fabrikamız üretimine başladı ve sorunsuz bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
OSB’nin kurucu ortakları kimlerden oluşuyor?
Kocaeli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yüzde 70, Kocaeli Sanayi Odası yüzde 18, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yüzde 6, Kandıra Belediyesi ise yüzde 6 oranında pay sahibi. Üyelik toplam sayısı 15.
DOLULUK ORANI YÜZDE 100
Şu anda GİOSB’a gelecek firmalar belli mi? Yani dev bir alan var bu alanlar doldu mu?
Doluluk oranı yüzde 100’dür. GİOSB’de 106 parsel var. 86 yatırımcımız var. Ülkenin en büyük gıda firmaları başta olmak üzere yatırımcılarımız bulunuyor.
Bu oranı nasıl sağladınız?
Öncelikle KGİOSB, çok önemli bir ulaşım ağı üzerinde yer alıyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na 85 kilometre, Kocaeli şehir merkezine 20 kilometre, Kuzey Marmara Otoyolu’na 16 kilometre, Köseköy Lojistik Merkezi’ne 27 kilometre, Derince Limanı’na 30 kilometre uzaklıkta. Ulaşım ağı çok önemli. Ve güvenilir bir yönetim ve sunulan imkanlar bunda elbette etkili oldu.
KGİOSB’da yer alacak sektörler hangileri olacak?
Süt ve süt ürünleri üretim ve işleme, et ürünleri üretimi ve işleme, yaş/kuru sebze ve meyve işleme, kuruyemiş/bakliyat işleme, çikolata/şekerleme/unlu mamuller üretim ve işleme, hazır yemek, cips üretim ve işleme sektörlerinde üretim yapılacak.
Meslek garantili okul projesi ne aşamada?
OSB dışında kalan 2 yerimiz var. Okul yeri olarak ayrılacak. Meslek garantili okul hedefliyoruz. Gıda Meslek Lisesi’nde okuyacak öğrenciler, haftanın belirli günleri derslere belirli günlerde ise fabrikalarda olacak. Öğrenciler üretimin içerisinde yetişecek ve mezun olduklarında meslekleri olacak.
SADECE İNSAN GIDASI ÜRETİLECEK
Bu OSB’nin diğerlerinden farkı nedir? İnsan ve çevre sağlığına yönelik olumsuz bir etkisi var mı?
Elbette hayır. KGİOSB’de sadece insan gıdası üretilecek. Diğer yandan yenilebilir enerji ile çevreye duyarlı tesisler olacak. Üretim tesislerinden çıkacak gıda atıkları, kurulacak seralarda kullanılacak. Ve bölgedeki sera üretimine ve istihdama ayrı katkı sağlayacak. Biz ayrıca güneş enerji sistemleri de kurarak enerji maliyetlerinde düşüş hedefliyoruz.
KGİOSB’de hali hazırda önemli bir üretim tesisi bulunuyor. Bu tesisle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Nesos Gıda Kandıra Üretim Tesisi, Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ilk açılan fabrikalarından biri. Sorunsuz bir şekilde üretimi devam ediyor. Eylül ayı itibariyle alt yapı çalışmalarımız büyük oranda tamamlanıyor. Yatırımcılarımıza davetlerde bulunmaya başlayacağız. Yatırımcılarımız da tesislerini inşa etmeye başlayacak.