İstanbul’dan Kocaeli’ye göçü azaltacak deprem açıklaması! İstanbul’u bu çukurlar mı koruyor?

İstanbul’da beklenen büyük deprem senaryoları, 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından tekrar tartışmaya açılırken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan İstanbul’dan Kocaeli’ye göçü azaltacak, ezber bozan bir açıklama geldi! Bektaş, Marmara Denizi’ndeki 4 büyük çukurun, İstanbul’da tek başına büyük bir deprem oluşumunu engellediğini savundu. İşte detaylar…

İstanbul’dan Kocaeli’ye göçü azaltacak deprem açıklaması! İstanbul’u bu çukurlar mı koruyor?

İstanbul, bu ülkenin en kalabalık kenti! Çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış medeniyetler şehri İstanbul’da yaşayanlar, yıllardır oldu olacak denilen olası büyük depremin korkusunu yaşıyor. Eski yapıların, deprem olmadan dahi çöken binaların varlığı, bu korkuyu daha da katlıyor. 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası, tekrar başlayan “Büyük İstanbul depremi” tartışmalarında pek çok uzman, İstanbul’un aciliyetle depreme hazırlanması gerektiğini, yeni şehirler oluşturularak riskli bölgelerdeki İstanbulluların buralara taşınması gerektiğini savunurken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan ezber bozan bir açıklama geldi. Bektaş, İstanbul’da tek seferde büyük bir depremin üretilmesini, 4 büyük deniz çukurunun engellediğini savundu.

İstanbul’dan Kocaeli’ye göçü azaltacak deprem açıklaması! İstanbul’u bu çukurlar mı koruyor?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş.


4 büyük çukur engelliyor

Prof. Dr. Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Marmara Denizi’nde bulunan Trakya, Orta Marmara, Çınarcık ve Kumburgaz çukurlarının ana fayın kilitlenip devasa bir kırılmayla yıkıcı bir deprem üretmesini engellediğini ifade etti. Bektaş, bu çukurların bölgedeki sismik aktivite üzerinde yavaşlatıcı ve dağıtıcı bir rol oynadığını belirterek, bu iddiasını dört bilimsel gerekçeye dayandırdı.

4 bilimsel gerekçeyle açıkladı

İşte Bektaş’ın paylaşımındaki 4 bilimsel gerekçe:

1. YÜKSEK ISI VE AKIŞKANLARIN ETKİSİ

Bektaş’a göre deniz çukurlarının altındaki yüksek sıcaklık ve akışkan varlığı, fay hattının kilitlenmesini engelleyerek ‘creep’ veya ‘slow sliding’ olarak bilinen yavaş kayma hareketlerine neden oluyor. Bu yavaş hareketlilik, deprem enerjisinin birikmeden zamana yayılarak sönümlenmesini sağlıyor.
2. ZAYIF VE İNCE KABUK YAPISI

Çukurların altındaki yer kabuğunun kalın ve sağlam olmadığını belirten Bektaş, bu bölgelerin yeterince dayanıklı olmadıkları için büyük depremler üretebilecek enerji birikimine uygun olmadığını vurguladı. “Bu zayıf ve ince yapı, kırılgan değil; dolayısıyla yıkıcı bir depremin ön koşulları burada oluşamıyor” dedi.
3. NORMAL FAYLARIN GERİLİMİ PAYLAŞMASI

Bu dört çukuru oluşturan daha küçük ölçekli normal fayların, ana Marmara Fayı üzerindeki gerilimi dağıttığını belirten Bektaş, bu durumun ana fay hattındaki tekil ve büyük bir kırılma riskini azalttığını ifade etti. Bu tür bir stres paylaşımı, büyük yıkımları önleyici nitelikte olabilir.
4. DEPREM ODAK DERİNLİKLERİNİN DAĞILIMI

Bektaş ayrıca bölgedeki depremlerin odak derinliklerinin de bu teoriyi desteklediğini belirtti. Derinlik farklılıkları, tek bir odakta toplanan büyük enerji patlaması yerine çoklu küçük hareketlerle enerji boşalmasına işaret ediyor.

Kocaeli’ye göçü azaltabilir

Bektaş’ın bu açıklamaları, büyük yıkıma yol açacak deprem senaryolarının aksini iddia ediyor. Malumunuz İstanbullular, her an büyük bir deprem olacağı korkusuyla şehri terk etmeye başlamış, 4 yıldır en fazla göç edilen iller sıralamasında ise Kocaeli başı çeker duruma gelmişti. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde asrın felaketini yaşayan, çok sayıda canını kaybeden Kocaeli’yi, İstanbul’dan daha güvenli gören, özellikle işlerine İstanbul’da devam etmek isteyen İstanbullular, Kocaeli’yi göç etmek için ilk sıraya koymuştu. Kuzey Marmara Otoyolu’nun mesafeyi kısaltması, bunda en büyük etkendi. Yapılan bu açıklama, Kocaeli’ye ve diğer illere göçü azaltabilir.

İstanbul Depremi