Assan Hanil’de işçi kıyımına tepki!

Kibar Holding bünyesinde bulunan ve İzmit Alikahya'da faaliyet gösteren Assan Hanil fabrikası geçtiğimiz yıldan bu yana işten atma iddiaları ile gündemde

Assan Hanil’de işçi kıyımına tepki!

İddialara göre Daralma adı altında yüksek saat ücretine sahip tecrübeli çalışanlar işten çıkarılıyor, yerine asgari ücretli ve 6 aylık sözleşmeli işçiler alınıyor. Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü bu iddialara ilişkin yazılı açıklama gerçekleştirdi. Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz imzalı açıklamada işçilerin en güçlü güvencesinin örgütlenmek olduğunun altı çizildi. Yakın dönemde kentte yaşanan grev ve direnişlere dikkat çeken Şahbaz "İşçiler sayıca ne kadar çok olurlarsa olsunlar, örgütlü olmadıkları sürece işveren karşısında tek ve güvencesiz kalırlar. Hakları ve gelecekleri, işverenin insafına kalır. İşverenlerin ne kadar insaflı olduğunu ise çalışma yaşamımızdan biliyoruz. Yakın dönemde ilimizde gerçekleşen başarılı grevler göstermiştir ki; işçilerin kazanım yolu: Birleşmek, mücadele etmek ve örgütlenmektir." ifadelerini kullandı. İlimizin Alikahya bölgesinde faaliyet gösteren Assan Hanil fabrikası, son dönemde sık sık yerel basının gündemine geliyor. Özellikle sendikasız işçi çalıştırması ve pervasız işçi çıkarmaları nedeniyle ciddi tepkilere yol açıyor. Assan Hanil yönetimi, kimi zaman “daralma”, kimi zaman ise “maliyetlerini düşürme” gerekçesiyle düzenli aralıklarla işçi çıkarımı yapmaktadır. 1997 yılında Kibar Holding ve Hanil E Hwa ortaklığında kurulan bu fabrika, özellikle son bir yılda uyguladığı yoğun işten çıkarma politikasıyla yerel basında yer almaktadır. İddialara göre fabrika yönetimi, yüksek saat ücretine sahip tecrübeli çalışanları işten çıkararak yerine asgari ücretli ve 6 aylık sözleşmeli yeni işçiler almaktadır. Bu uygulama, yıllarını bu fabrikaya vermiş kıdemli işçilerin emeklilik hayallerini yok etmektedir. Hayatlarını Assan Hanil’e adamış işçiler işten çıkarılma korkusuyla gün saymaktadır.

Uzun Çalışma Saatleri, Tehditler ve Sendikasızlık

Geçtiğimiz yıllarda günde 12 saate varan sürelerde işçi çalıştırılmakta gündeme gelen ve bu çalışma koşullarını kabul etmeyen işçileri işten atmakla tehdit eden Assan Hanil işvereni bu gücü işçilerin örgütsüzlüğünden almaktadır. Bilindiği üzere Assan Hanil örgütsüz ve sendikasız olarak işçi çalıştıran bir işletme. Sendikal örgütlülükten yoksun olmak, işverenin bu keyfi uygulamaları için bir zemin hazırlamaktadır. İşçiler, işyerinde adeta kuralsızlığın hâkim olduğunu belirtmektedir.

Tek Güvence Birlikte Mücadeledir

Yaşananlar bir kez daha göstermektedir ki işçilerin en güçlü güvencesi örgütlenmektir. Sendikalar, hak aramanın, eşitlik ve adalet talebinin temel aracıdır. İşçiler sayıca ne kadar çok olurlarsa olsunlar, örgütlü olmadıkları sürece işveren karşısında tek ve güvencesiz kalırlar. Hakları ve gelecekleri, işverenin insafına kalır. İşverenlerin ne kadar insaflı olduğunu ise çalışma yaşamımızdan biliyoruz. Yakın dönemde ilimizde gerçekleşen başarılı grevler göstermiştir ki; işçilerin kazanım yolu: Birleşmek, mücadele etmek ve örgütlenmektir.

Sermayeye Destek, Emekçiye Zulüm!

Ne yazık ki bugün, AKP iktidarının yarattığı siyasi zemin, işverenleri daha da pervasız hale getirmiştir. “Yerli ve milli” söylemi sermayedarlar söz konusu olduğunda unutulmaktadır. Yabancı ortaklı Assan Hanil’de işçi hakları kolayca hiçe sayılırken “yerlilik ve millik” akla gelmemektedir. Assan Hanil’de olduğu gibi, işçiler kriz bahanesiyle açlığa ve işsizliğe mahkûm edilmektedir. Emek Partisi olarak, Assan Hanil’de yaşanan işçi kıyımına karşı tüm kamuoyunu Assan Hanil işçileri ile dayanışmaya çağırıyor, fabrikada çalışan tüm emekçileri örgütlenmeye ve birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Assan Hanil işçileri yalnız değildir!

Assan Hanil’de işçi kıyımına tepki!

Kaynak: Bülten