Antik İzmit böyle görünüyordu

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmit, adının Nikomedia olduğu dönemde denize sıfır ve surlarla çevirili bir şehirdi. Yapay zeka ile İzmit’in eski görüntüsü ve tarihine ilişkin dikkat çekici detaylar bu haberde

Antik İzmit böyle görünüyordu

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit, Antik Dönem’de de önemli bir yere sahipti. Deniz kenti İzmit, MÖ 264 yılında Bitinya Kralı I. Nikomedes tarafından İzmit Körfezi’nin doğu ucunda, bugünkü İzmit’in bulunduğu yerde kuruldu. İlk kuruluşunda Nikomedia, Bitinya Krallığı’nın başkenti oldu. O dönem, denize sıfır, surlarla korunaklı bir şehir olan Nikomedia’nın yapay zekayla tasarlanan hali, Biz İzmitiz sosyal medya sayfası tarafından paylaşıldı.

Dünyanın en büyük dördüncü ticaret merkeziydi

Paylaşımda dönemle ilgili şu notlara yer verildi: “Bitinya Krallığı’nın toprakları, genel olarak Marmara Denizi’nin güney ve doğu kıyıları, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bolu ve Düzce civarındaki verimli arazileri kapsıyordu. Nikomedia, bu bölgenin merkezi olarak, İzmit Körfezi’nden iç kesimlere uzanan stratejik bir konuma sahipti. Antik kaynaklardan Libanius’a göre, bu dönemde Nikomedia’nın nüfusu 100.000’in üzerine çıkmış ve Roma, Antakya ve İskenderiye’den sonra dünyanın en büyük dördüncü kültür ve ticaret merkezi haline gelmiştir.

İzmit kronolojisi

MÖ 712: Astakos adıyla Yunan kolonisi olarak kuruldu.
MÖ 74: Roma İmparatorluğu'na bağlandı, önemli bir idari ve ticari merkez haline geldi.
MS 284-305: İmparator Diokletianus döneminde Roma'nın doğu başkenti oldu, büyük saraylar ve yapılar inşa edildi.
MS 4. yüzyıl: Hristiyanlığın yayılmasıyla önemli bir dini merkez haline geldi; ilk ekümenik konsil (İznik Konsili, 325) yakınlarda toplandı.
Osmanlı Dönemi: 1337'de Osmanlı hakimiyetine geçti, İzmit adını aldı ve sancak merkezi oldu.”

Antik İzmit böyle görünüyordu