Yargıtay’ın talebi reddedildi TİP yoluna devam edecek..!

Türkiye İşçi Partisi’nin kapatılması, isim ve rumuz hakkının hükümsüz sayılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. AYM kararını verdi, Yargıtay’ın talebini oybirliğiyle reddetti

Yargıtay’ın talebi reddedildi  TİP yoluna  devam edecek..!
Yargıtay’ın talebi reddedildi  TİP yoluna  devam edecek..!
Haber albümü için resme tıklayın

2017 yılının kasım ayında aralarında 24 Haziran’da HDP listelerinden milletvekili seçilen eski HTKP Genel Başkanı Erkan Baş ve oyuncu Barış Atay’ın da bulunduğu 146 imzacının çağrısı sonucu Türkiye İşçi Partisi (TİP) yeniden siyaset sahnesine kavuşmuştu. Kısa sürede kuruluşunu tamamlayan partinin “Gel kardeşim” çağrısına Türkiye’nin dört bir yanından ski TİP ve TKP üyesi, işçiler, sendika ve işçi temsilcileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve çeşitli meslek gruplarından vatandaşlar destek vermişti. TİP’in yeniden kurulmasına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da kayıtsız kalmadı.

İSİM VE KISALTMADAN DOLAYI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı parti kurulduktan kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Türkiye İşçi Partisi’nin kapatılması, isim ve rumuz hakkının hükümsüz sayılması için başvuru yapan Yargıtay, partinin kurucular kurulu tarafından imza altına alınan parti tüzüğü ve programında yer alan Türkiye İşçi Partisi isminin ve TİP kısaltmasının değiştirilmesi için patiye uyarı yapıldığı ancak herhangi bir düzeltme yapılmadığını belirtti. Partinin kapatılması konusunda bir zorunluluk doğduğunu ifade eden Yargıtay partinin kapatılmasını, isim ve rumuz hakkının hükümsüz sayılmasını istedi.

DEFALARCA KURULDU

Türkiye İşçi Partisi (TİP) yönetimi Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu savunmada, AYM kararıyla 1971 yılında kapatılan partinin aynı isimle 1975 yılında kurulduğuna dikkat çekti. 1980 darbesinde diğer siyasi partiler gibi TİP’in de feshedildiğini ve 2010 yılında tekrar kurulduğunu, 2017 yılında kapandığını ifade eden parti yönetimi, Yargıtay’ın bu süreçlerde herhangi bir itirazı olmadığını ve bunun zımni kabul anlamına geldiğini belirtti. Parti isim ve kısaltmasının kazanılmış bir hak olduğunu ifade eden parti yönetiminin savunması Anayasa Mahkemesi tarafından kabul gördü. AYM, oy birliği ile Yargıtay’ın kapatma kararını reddetti.

BOŞ, ANLAMSIZ VE SAÇMA

HDP listelerinden meclise giren Türkiye İşçi Partili Milletvekili Erkan Baş konuyla ilgili olarak, “Yargıtay’ın talebi ve başvurusu hukuken çok anlamsız bir girişimdi. Partinin verdiği savunmada da aslında bu belirtiliyordu. Anayasa Mahkemesi’nin kararında da bunu gördük. Türkiye İşçi Partisi defalarca kurulmuş bir parti idi. İlginç, boş, anlamsız ve saçma olduğu belliydi. Türkiye İşçi Partisi kağıt üzerinde verilen bir kararla kurulmadı. Her koşulda, her karar karşısında yoluna devam edecekti” ifadelerini kullandı. Hatırlanacağı üzere Erkan Baş ve Barış Atay’ın HDP’den istifa ederek TİP’e geçecekleri iddia edilmiş, vekillerin geçiş şartı ile adaylığı kabul ettikleri ancak henüz bir parti değişikliğinin söz konusu olmadığı açıklanmıştı.

16 Ağu 2018 - 10:40 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler