DEVA Partisi'nden AKP'ye çok sert tepki!

DEVA Partisi, Belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesi”ne yönelik genelgenin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay tarafından reddedilmesine tepki göstererek AKP’ye 2000’li yıllar göndermesi yaptı

DEVA Partisi, AKP iktidarının belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesine yönelik çıkardığı genelgeye karşı yürütmenin durdurulması için açılan davanın Danıştay tarafından reddedilmesine tepki gösterdi. DEVA Partisi, “Bu, 2000’li yılların başında Danıştay kararlarıyla milli iradenin hiçe sayıldığı günleri hatırlatmaktadır. Alınan karar, iktidarın seçimle kazanamadığı belediyeleri yönetilemez hale getirmesine sebep olacaktır” dedi.

“DAVUL BAŞKANIN SIRTINDA, TOKMAK MECLİSTE”

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı ‘Belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesi’ne yönelik genelgenin yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay tarafından reddedilmiştir. Bu karar ile denetim görevini yerine getiren belediye meclisinin belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atayabilmesi ‘davulun belediye başkanı sırtında, tokmağın belediye meclisinin elinde olduğu’ bir görüntüyü karşımıza çıkarırken, 2000’li yılların başında Danıştay kararlarıyla milli iradenin hiçe sayıldığı günleri hatırlatmaktadır.

“YEREL YÖNETİMLERİ ETKİSİZ HALE GETİRME AMACIYLA…”

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin neticesinde Büyükşehir Belediyelerinde beklediği sonucu alamayan AK Parti, seçimin ardından demokrasinin asli unsurlarından yerel yönetimleri etkisiz hale getirmek amacıyla bir dizi girişimde bulunmuştur. Bu girişimlerin başında, seçimlerden 15 gün sonra Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı genelge ile ‘belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesi’ yer almaktadır.

“5’E 4 GBİ OY ÇOKLUĞU İLE RET”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a açtığı dava ise 5’e karşı 4 gibi bir oy çokluğuyla reddedilmiştir. Konuyla ilgili emsal davalara bakıldığında Yerel Mahkemelerin ve İstinaf Mahkemesinin tam tersi yönde kararlar aldığı görülmektedir. Nitekim Danıştay Tetkik Hakimi de belediyenin yürütmenin durdurulması yönündeki talebini haklı bulmuştur. Alınan karar, iktidarın seçimle kazanamadığı belediyeleri yönetilemez hale getirmesine sebep olacaktır.

29 Tem 2020 - 10:57 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Deva mı? Bela mı? - Bahse konu belediyelerin içinde Ak partili belediyeler yok mu? muhalif belediyeler için değil sadece tüm belediyeler için geçerli; bence huzur hakkını da meclis belirlemelicBld. Bşk.'nın at oynatmasının önüne geçecek güzel bir genelge tqm tersine

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Temmuz 10:57


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler