Ölüm rampasının yukarısına da polisleri dikmişlerdi ki…

10 Aralık 2019…

“Polisten, kazasız inene ceza!” başlığı ile bir haber kaleme almıştım.

Haber, Gazanfer Bilge Bulvarı Santral Yokuşu, yani nam-ı değer, ölüm rampası ile ilgiliydi. Ölüm rampası deniyor, çünkü burası gerçekten “ölüm” saçıyor.

Yapılışında bir absürtlük var buranın. Aşağıya inen otomobillerin dahi balata kokusu insanların genzini yakıyor. Yokuş çok dik çünkü. Bu rampaya, ağır taşıtların girişi yasak. Ama gelin görün ki bizim insanımız, yasak denilen şeyi pek takmıyor.

İlla ki canı yanacak ya da can yakacak ki ders alsın.

Yani iş işten geçmeli onlar için de zarar verdikleri insanlar için de.

Burada iş işten çok defa geçti maalesef.

Yokuş aşağı inen pek çok ağır taşıdın frenleri boşaldı bu rampada.

5-6 aracı önlerine katan, biçen kamyonlarından cenazeleri çıktı pek çok şoförün.

Ölenler, yaralananlar…

2-3 gün arayla üst üste kazalar dahi yaşandı bu rampada.

Ama bir türlü kalıcı bir önlem alınmadı maalesef…

İşte 10 Aralık’ta yaptığım “Polisten, kazasız inene ceza” başlıklı haberde de bu konuyu ele almıştım. Polis, kendisine verilen emir dahilinde ilginç bir önlem almıştı!

Bakmayın önlem dediğime; ortada bir önlem yok.

Başlıkta yazdığı gibi, şans eseri freni patlamadan, kaza yapmadan yokuşun en aşağısına ulaşanlara ceza var sadece…

Geçtiğimiz günlerde bu yokuşta bir kaza daha yaşanmış, bir kamyonet 6 aracı bitmiş, bir aracın üzerine devrilmişti. 2 kişinin yaralandığı kaza, şükür ki can kaybı olmadan atlatılmıştı. Polis de kaza sonrası yokuşun aşağısında yasağı takmayan şoförleri durdurup ceza kesmeye başlamıştı.

Yani, araç kaza yapmadan yokuştan inerse para cezası ödeyecekti, kaza yaparsa ise zaten cezasını bulacaktı! Ama muhtemelen yine hiçbir suçu günahı olmayan diğer sürücüler de bu işten zarar görecekti, belki de yaşamını yitirecekti. Alınan önlem, işte bu yüzden önlem değildi!

Yaptığım bu haberin akabinde alelacele yokuşun yukarısına da polis ekipleri yerleştirilmiş. Araçların bu yola girişinin önlenmesi için bu çözümün en azından geçici olarak uygun olduğunu düşünmüştüm. Ancak yolun yapısı itibariyle, bu yola yukarıdan sapan bir kamyonu, TIR’ı durdurmak trafiği kilitlemek anlamını taşıyor. Ve o aracın o dakikadan sonra yoldan çevrilmesi çok güç. Ve aldığım bilgilere göre polis de bu işlerde pek caydırıcı olamıyor. Yola giren ağır vasıtaların sürücüleri, cezaya razı olarak yoluna devam edebiliyor. Çünkü, vatandaşın canını tehlikeye atan bu şoförlere kesilen ceza, 108 lira…

Şoför “Sana ne kardeşim, cezamı öder geçerim” deyip, yoluna devam edebiliyor. Ehliyetine el konulsa gidiyor bir aile hekimine, bedensel bir engeli olmadığı için 1 saat içerisinde ehliyetini geri alabiliyor. Yani kulağıma gelen duyumlar, iddialar bu yönde ne kadar doğru ne kadar eksik bu bilgi bilemem.

Yani polis de caydırıcılıkta bir yere kadar etkili oluyor. Sonrası yine normal seyrinde devam ediyor.

Yine de uyarı levhalarına rağmen o yokuşu kullananlara, polisin de eklenmesi caydırıcılığı artıracaktır. Lakin, kesin çözüm değil. Kaldı ki o polisler, bir süre sonra muhtemelen o noktadan da çekilecek. Ve bu geçici önlem, o yolu kullanan sürücüler ile çevre sakinlerinin içini bir süre rahat tutabilecek.

Bu yokuşa çok daha kalıcı bir önlem şart.

Bu yolun tek yöne düşürülerek aşağıya inişlerin durdurulması ne kadar mümkün? Böyle bir şey yapılırsa başka noktalarda trafik olumsuz etkilenir mi?

Bunların irdelenip bir karar verilmesi gerek en acilinden.

Yetkililerin artık bu yolda kalıcı bir çözüm üretmesi şart.

Ne bileyim, yokuşun yukarı kısmında araç yüksekliğine göre bir geçiş sağlayacak, her aracın giremeyeceği metalden ya da beton bloklardan oluşan bir yükseklik düşürücü önlem alınabilir.

Bunun yanı sıra, vatandaşın canını tehlikeye atan bu tür durumlarda kesilecek cezanın caydırıcılığı 108 liradan çok daha yukarıya çekilebilir. Polisin eli, bu noktada rahatlatılabilir.

Ben şehir plancısı değilim, mühendis değilim…

Yani işin uzmanı değilim.

Sadece defalarca bu yolda ölümlü ve yaralamalı kaza haberleri yapan, bu yolun ölüm kustuğunu bilen bir gazeteciyim, bir vatandaşım.

Kent yöneticilerine bir kez daha sesleniyorum; malumun ilanını defalarca yaptım, bir kez daha yapıyorum… Bu yol, bu haliyle ölüm kusmayı sürdürecek. Her kazada elinize kan sıçramaya devam edecek. Yeter artık, işin uzmanlarıyla birlikte bu yolu masaya yatırın ve bu cinayetleri durdurun…

***

Tam yukarıdaki köşe yazısını kaleme almıştım ki Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, bu konuyu gündeme getirdi. Hürriyet, bu rampaya artık bir çözüm bulunması gerektiğini belirtirken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, plastik zincirle çözüm getireceklerini söyledi.

Büyükakın, tam olarak; “Oradaki rampadaki bütün kazaların tamamını incelettik. Tamamı, girmemesi gereken araçların girmesi ile ortaya çıkıyor, çok büyük levhalar koyduk. Buna rağmen giriyorlar. Yukarıdan zincir asılacak artık. Plastik zincir gibi bir şey olursa daha engelleyici olacağını düşünüyorum. Elektronik olarak denetleyip ceza ile caydıracağız. Ama yapacak bir şey yok, kurala uymayan insanlar bunlara sebep oluyor” dedi.

Zincir kısmını, özellikle de plastik zincir kısmını pek anlamadım… Ama şunu anladım ki bu yolu yine kullanabilecek büyük araçlar ama cezasına da katlanacak. Çünkü kurulacak elektronik sistem, plakalarını tespit edecek.

Cezayla caydırma yöntemin gidilecek.

Bu yolun girişlerinde yükseltinin düşürülmesi ve araçların bu alana girişinin mümkün olmaması çok daha kalıcı ve sonuç veren bir çözüm olabilirdi yukarıda da bahsettiğim gibi. Zincirli çözüm nasıl bir şey olacak, plastik zincirden kasıt ne bekleyip göreceğiz.

Umarım düşünülen bu önlem işe yarar, Santral yokuşu zincirlerini kırar, artık ölüm rampası olarak anılmaz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yılmaz Karabıyık - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Hakan ruzga - Bu yola cogu araclar topcular bahar sokaktan gecip selalenin ordan olum rampasina geciyorlar en son kaza yapan kamyonette bu yolu kullandi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 16:51
01

remzi öztürk - yukardan inişte giriş kısmı bi otomobil gecek kadar daraltılır büyük araç gecemez çözüm bu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 16:51


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler