“Kurt, kuzuyu yemeyi, kafasına koymuş”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın

Dün akşam Kartepe zirvesinin kapanış programı sonrasında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yaşanan akreditasyon krizi nedeniyle üzgün olduğunu belirten Büyükakın ile iki saat boyunca kenti konuştuk.

Aklımızda ne varsa sorduk.

Benim de kendisine üç tane sorum oldu.

Bunlardan biri son günlerde kamuoyunu hayli meşgul eden muhtar İbrahim Efe konusu idi.

*

Biliyorsunuz, İbrahim Efe konusunu ilk tartışmaya açan bendim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Emeklilikte yaşa takılanlar için kullandığı “çift dikiş” tabirine bakacak olursak;

İbrahim Efe gibi kamudan çift maaş alanlara ne demeli diye sormuştum.

Benim sorum gayet açıktı.

Efe işe geliyor muymuş, kart basıyor muymuş, onları bilmem!

Onlar belediye başkanının konusuydu.

Ben usule dikkat çektim.

Efe’nin taraftarlarından çok büyük tepkiler aldım.

Muhtar Efe’nin o zamanlar siyasete nasıl yatkın olduğunu gözlemlemiştim.

Bazı kimlikler vardır, politikacı gömleği ona doğuştan verilmiştir.

Efe’de de ben bunu hissettim.

Nitekim işten atıldığında belediye önüne topladığı kalabalıkla yaptığı şov, bunun ispatı niteliğindeydi.

*

Dün akşam Büyükakın’a bunu da ifade ettim.

Muhtar şovu seviyor, belediye önüne topladığı taraftarlarla iyi şov yaptı dedim.

Hepsine verecek cevabı vardı, oraya geleceğim.

Ama baştan almakta fayda var.

Büyükakın’a ilk önce şu soruyu sordum:

-İzmit Belediyesinin işten attığı Tavşantepe Mahalle Muhtarı İbrahim Efe’yi büyükşehirde işe aldınız. Muhtarı işe alma sebebiniz haksızlığa uğradığını düşündüğünüz için mi, siyasi karar olarak gördüğünüzden mi? Buna ilaveten İzmit Belediyesinden atılan iki zabıtayı da işe aldınız. Siz, her atılanı işe alacak mısınız?

“İTİBARSIZLAŞTIRDILAR”

“Ben Genel Sekreter Yardımcısıyken Yeni mahalle muhtarı Tuncay Aşkın’dı. O zaman kendisi bizden çalışma şartlarının muhtarlık yapmasını engellemeyecek şekilde olması için ricacı olmuştu. Adam seçilmiş muhtar olmuş. Onu 8/5’e zorlasak, imza atacaksın desek muhtarlığını yapamazdı. Siyasal düşünseydik ona muhtarlık yaptırmazdık. Buradaki İbrahim Efe olayında ise önce adama 8/5 imza at deyip, muhtarlıkla ikisi arasında tercih durumunda bırakıp, önceden de imza atmıyordu şeklindeki tavırlarla işten atmanın gerekçelerini oluşturdular. Ondan sonra da bu adam çalışmıyordu, bankamatikçiydi diyerek itibarsızlaştırmak çok doğru bir siyaset değil”

*

Büyükakın, önemli bir detayı gözden kaçırmamış.

Önceki günlerde gazeteleri ziyaret eden CHP İl Başkanı Sarıbay’ın subliminal mesajla büyükşehirin hakkını teslim ettiğine vurgu yaptı ve şöyle konuştu.

“Geçen gün Cengiz Sarıbay’ın bir açıklaması oldu. “Büyükşehirde çalışan partililerimiz İzmit Belediyesine geçmek istiyor. Ben onlara orada kalın diyorum. Buraya gelmeyin, buraya başkasını alalım diyoruz. Gördüğünüz gibi biz onları CHP’li diye işten atmamışız. CHP örgütünde görevi olanlar bile duruyor. Mesela hala İSU’daki daire başkanı duruyor. Partisinde aktif bir görevi yok ama herkes tarafından CHP’li olduğu bilinir. Onları dahi ellemedik, ki idari kadrolara müdahale edilebilir. Ona bir şey diyemeyiz. Başkan yardımcısını, büyükşehirde daire başkanını, genel sekreter ve yardımcılarını değiştirebilir bu bir tasarruftur. Ama aşağıda çalışan bir adamın ekmeğiyle oynanmaz. Bu çok yanlış.

*

Bir de durumu anlatmasına yardımcı olacak hikaye paylaştı.

Ki, bu hikaye oldukça manidardı.

Büyükakın’ın anlattığı kısa hikayeden pay almasını beklediği kişi ise İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet idi. Hikaye şu:

“KAFAYA KOYMUŞ BİR KERE”

“Kurtla kuzu arkadaş olmuş beraber geziyorlarmış. Kurdun canı et istemiş. Tam o sırada nehirde su içmek istemiş kurt. Kuzuya dönüp “suyu bulandırıyorsun” demiş. Kuzu “ya sen aşağıdasın ben yukarıdayım nasıl bulandırayım” deyince kurt, “valla ben bilmem nasıl bulandırıyorsun” demiş. Kurt kafaya koymuş bir kere kuzuyu yiyecek. Yani aradıktan sonra bahane bulursun. Ben bu olayı inandırıcı bulmuyorum, siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum”

*

İşten atılan iki zabıta konusuna da değindi Büyükakın. İşten atana kadar disiplin süreçlerinden geçmek gerektiğini hatırlattı ve şöyle konuştu:

“Zabıtalardan ne istediler? Hepsi mi suçlu, hepsi mi bankamatikçi bunların? Bankamatik memuru iseler gereğini yapıp suç duyurusunda bulunsunlar. İşten atmaya gelene kadar bir sürü disiplin safhası var. Bazı durumlar disiplin cezası, bazıları uzaklaştırma cezası, maaşları kesme cezası, bazısı da işten atma cezasını gerektirir. Ne oldu da işten atıldı bu adamlar?

*

“SEÇİLMİŞ BİRİNE SAYGI GÖSTERMELİ”

“Özetle söylemem gerekirse, ben bunların siyasal bir karar olduğunu düşündüğüm için ayrıca muhtarın mağdur edildiğini düşündüğümden kendisini onun kimliğinin de değerlendirilebileceği muhtar masasında görevlendireceğim. Bu adam seçilmiş bir adam, seçilmiş birine saygı göstermemiz gerekiyor. Bir taraftan kente uyum lazım deyip, öbür taraftan da siyasi kararlarla insanları rahatsız etmenin bir alemi yok. Kent böyle mi huzur bulacak”

*

“SİYASİ KARAR OLDUĞUNDAN SAHİP ÇIKTIM”

“Benzer örnekleri biz yaşadık, Tuncay Aşkın örneğinde olduğu gibi. Hiçbirini mağdur etmedik. Siyasi bakarak o insanları zorla emekli etmek, sürgün yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Hepsini görev yerlerine döndürün ama çalışmayacak adamı da çalıştırmayın dedik, bu bir uzlaşma yöntemidir. Çalışanın ekmeğiyle oynanmaz. İzmit Belediyesi İbrahim Efe’yi muhtar masasında görevlendirebilirdi. CHP’li olsaydı bunu yaparlardı. Ak Partili olduğu için yapmadılar. Tamamen siyasi bir karar olduğunu düşündüğümden sahip çıktım”

*

Büyükakın’a muhtar Efe’nin de siyaset yaptığını hatırlattım. “Sayın Başkan muhtar da iyi siyaset yapıyor. Belediye önüne topladığı kalabalıkla baya iyi bir şov yaptı” sözlerine karşın şu cevabı verdi:

“Yapabilir. Öbür tarafta sürekli siyaset yapacaksınız, buraya gelince şov diyeceksiniz. Mesela açıkladıkları yolsuzluklar falan var güya. Onlar ne oldu, bir suç duyurusunda bulundular mı? Bunlar çıkıpta medya önünde konuşulmaz. Bir suç varsa gereği yapılır. Biz suç duyurusunda bulunduk dersin. En temel hukuk ilkelerine aykırı. Suçluluğu ispat edilene kadar herkes masumdur, bu kadar basit. Muhtar ve zabıtalar konusu böyle. Benzer şekilde siyasi nedenlerle işten atma yapıldığında biz de gereğini yaparız”

*

Evet, muhtar Efe ve zabıtalar konusunda Başkan Büyükakın böyle düşünüyor.

İşten atılmalarının asıl nedeninin siyasi olduğunu söylüyor.

Muhtarların seçilmiş insanlar olarak mahallelerinde hizmet aksaması olmaması için esnek bakılabileceğini, geçmişte bunu CHP’li muhtarlara uyguladıklarını hatırlatıyor.

Her yiğidin bir yoğurt yiyiş tarzı var elbette.

Fatma Kaplan Hürriyet’inki de bu şekilde.

O muhtar CHP’li olsaydı aynısını yapar mıydı, orasını kendi bilir.

Ama Büyükakın’a göre asla yapmazdı.

Sorduk, cevabı aldık.

Bundan gayrısında takdir kamuoyunun.

Bir tarafın taraftarlarına göre Hürriyet haklı,

Diğer tarafın destekçilerine göre Büyükakın doğru bir iş yaptı.

Siyaset tam da bu değil mi?

Ortası yok! İki ucu keskin bıçak…!

Sonuç: İzmit’te siyaset kızışıyor diyebiliriz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aysun Özcan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

25

İsmail DURMUŞ - Tahir BÜYÜKAKIN başkanımı tebrik ediyorum çünki izmit li değil kocaeli li kocaeli nin her bölgesini iyi bilen ve kocaeli insanına sahip çıkabilecek tek yürek tek millet tek bayrak insanının ta kendisi BÜYÜK SÜN BAŞKANIM

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
24

Mert - Peki tuncay aşkını Karamürsel şantiyesine kim sürdü cok. Ugraştınız tuncay abiyle nevzat dogan izmitden müdale ediyordu başkan senın işine gelmeseydi almazdın
İşe muhtarı ve zabıtalar ama hiç bir getirisi yok siyasi olarak 5 yıl sonra seninde koltugun gider bu calışmayla bu kadroyla cok mu güzel işler yapıyor büyükşehir anca reklam müdür üstüne müdür getir doldur sonrada tasarruf yapıyoruz de geççç bunları

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
23

Ata41 - İzmit liye izmit cocuğuna sahip çıkan tahirbaşkanı tebrik ediyorum.
İzmitin çocuğu herkese yeter..
Ne olursa olsun atılmamalıydı...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
22

Muhammet - Başkana önerim büyükşehirde işcilere yapılan haksızlıklara müdale etmesi gerekiyor hakdan bahsedersen işciler huzursuz keyifsiz hep işçiyle ugraşılıyor müdürlerin keyfıne kalmiş canı ne isterse onları yapıyorlar daha yenı bir kalitelı yönetim gerekiyor ama hala eskileri getirip tekrar görev veriliyor yok mu bu koskoca kentde mimarı yüksek mimarı bır yere müdür atıyorsunuz müdürün o işle hiç alakası yok bilmiyor yan gelip yatıyor işin ehline ver yazık gercekden mesaj umarım alinmiştır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
21

Ramazan ilmaz - Hikayede sen yukarıdasın ben aşağıdayım nasıl bulandırayım diye sorar kuzu.Kurtta derki geçen sene bulandırmıştın kuzu itiraz eder fakat ben bu senenin kuzusuyum.
Şimdi hikaye böyle adam muhtar,Muhtarlar derneği başkanı,Partide 6-7 ayrı görevi varmış,Aile babası.Yok yok bu adam kafaya koymuş İzmit belediyesine hizmet etmemeye.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
20

Can - Büyükşehirde hiç adil degıl mesai yok deniyor maktu mesai altında her ay hiç fazla. Calişma yapmadan adam başi 1000 TL ve 1500 tele maktu mesai alanlar var daire başkanlığı olarak her dairede 50 ve ya 60 kişi alıyor siz düşünün artık dıger işçilerede hiç.mesai yok sonra her şey yolundaymış gibi gösteriliyor maktu alanlarda fazla calişma yok ama her ay parayı alıyorlar gel keyfim gel

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
19

Bekirpasali - Tahir başkan sibel hanıma verdiği kontenjanları ışe alsın milleti seçimde kullandılar şimdi dönüp bakmiyo bile orası belediye koltuğu memur koltuğu değil kesinlikle ıbrahim başkan olamazsın tahir başkan yazık Kocaeli ye kesinlikle yalancisin insanların umutlarıyla oynadın sibel hanimda kaybedince verdiğin kontenjanları aklına bile getirmiyosun kesinlikle bir dahaki dönem kazanamicaksiniz Başkanımız R.T.E ihanet ediyosunuz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
18

Mulayim - Bir de fıratın kıyısındaki kurtla kuzu hikayeside var hatırlatayım...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
17

ATA - yazıklar olsun hala savunuyorsunuz kaç tane var acaba bünyenizde bu şeklilde bankamatikçi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
16

Devletini seven - Başkanım dış kurumlada ki adamlarınızı hala çekmediniz.bunlar araç olabilir insan olabilir izin bile kullanmıyorlar çünkü işleri izin kimilerinin.denetleme şart.dürüstçe.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
15

Vatandaş - Ben şunu anlayamıyorum birileri bana izah edebilirmi muhtarlığı kim yapacak diyelim ki hiç bir yerde çalışmıyor olsun tek geliri muhtarlık aldığı / alacağı maaş ile sizce bu görevi kusursuzca yerine getirebilir mi yada bu işi her mahallede emeklilermi yapmalı gençlere sen çalışıyorsun ya o işi bırak yada muhtar olma mı demeli aslında emeklinin de emekli maaşı var onada sen zaten emeklisin emekli maaşın var sen aday olma işi gücü olmayan biri gelsin ekmeğini çıkarsın mı demeli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
14

Hsn - İbrahim efenin sadece muhtar vasıflı çalışmadığını derdi ihtiyacı olana da yardım ettiğini herkes bilir . Rakibsiz muhtar denmesinin nedenide burdan geliyor. Şimdi bu adam gece gündüz çalışan birisi siz çıkıp sadece kart basmıyor diye çalışmadığını söylediniz . Peki bende size soruyorum İzmit bel. Çalışan müdür ve başkanlarının da kart basmadı ğını biliyoruz peki bu adamlarda bana göre bankamatik ci atın işten kart basmıyor ve çalışmıyor gereği yapılsın . Politika bu mudur yani adam 10 bin oy almış çalıştığı halde karaladınız . Hiç inandırıcı değilsiniz .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
13

Uğur bayram - Büyükakın büyük ďüşünüyor akıllı adam adil kisi noktayı koydu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
12

hsn - biz bu işe bankamatik memuru diyoruz işe gitmeden tıkır tıkır maaş almak sonra abdest alıp namaza durmak nasıl bir duygu benim kanaatim ya belediye ya muhtarlık yok öyle bu işzizlikte iki koltuğu işgal etmek siyasi amaçla bunu savunmak kadar alçaklık olamaz bu konuda susan dilsiz şeytandır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
11

Cevat - İşin özü şu siyaseten gelen siyaseten gider hem maaş alacaksın hemde İzmit belediye başkanının altını oyacsksın
Benzer ta ir sergileyen bir CHP lige Büyükakın göz yumatmi. Bırakın bu timsah gözyaşlarını...
Büyükakın guleb güzün altında kinci bir dünyası var yakından tanıyan bunu gayet iyi bilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
10

ömer güler - savundugunuz bir konunun arkasında duramadınız ve sizde siyasete bagladınız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
09

vatandaş - Muhtar seçimle gelen belediye başkanından sonra makam .Eğer belediyede çalışacaksa .belediye başkanından sonra gelen makamda çalışmalı,

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
08

İzmit çocuğu - Yıllardır seka kağıt için kart basmadan emekli oldular diye haykıranlar şimdi aynı şeylere karşı çıkacaklarına sahip çıkıyorlar yazık çok yazık...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
07

Batandaş - Kimseye çalışmadan para verilmez Belediye de çalışırjen herjes gidip muhtar olsun sonra adam seçilmiş arkadında bu kadar adam var 8 5 olmaz böyke şey olur mu Belediye 8 5 mesai yapıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
06

Nuri Doğan - Ben birşeyi merak ediyorum. Hem muhtar olup hemde başka işte çalışan kaç tane muhtar var. Mesela hem öğretmenlik hem muhtarlık yapan, hem muhtarlık hemde polislik yapan,yada hem muhtarlık yapıp hemde özel şirkette işçilik yapan. Sadece konuştuğumuz hem muhtarlık hemde belediye işçiliği yapanlar. Hangi partiden olursa olsun hem muhtarlık hemde belediye çalışanı olmamalı. Ayrıca bu zatı muhterem madem bu kadar değerli idi. Geçen seçimlerde neden izmit veya kocaeli belediyesine meclis üyesi yapılmadı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
05

Paşalı Davut - Sayın Başkan İSU da CHP li Daire Başkanını örnek vermiş.Muhtemelen Mahmut Akyolu işaret ediyor.İlhan Bayram Kocaeli iline gelir gelmez İstanbul dan getirdiği ve yakın zamanda Mersine Genel Müdür olarak giden Alaattin Alkaça yer açmak için görevden alındı ve haksız şekilde mağdur edildi.Yargı kararı ile geri döndü.Ancak İlhan bey aktif görev vermedi ve halen kızak görevdedir.Uzun yıllar Kocaeli de Çevre Müdürlüğü yapmış.Partili partisiz kendisini tanıyan herkesin sevgi ve takdirini kazanan ilkeli dürüst bir insandir.Ak parti mensubu olarak bir yil elemanı olarak çaliştım.Kendisini her zaman takdir ederim.Keşke tüm yöneticilerimiz onun gibi olsa...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
04

Eski İsucu - Bakın Tahir başkan kurumda çalışan CHP lileri iyi biliyor ama CHP bu kurumlardaki gönüldaşlarını tanımaz. AK partinin İstanbuldan getirip daire başkanı genel müdür yardımcısı yönetim kurulu üyesini CHP li diye referans olup Mersin de Genel müdür yaptılar şimdi sormak gerek CHP il başkanı ilçe başkanı milletvekilleri eski belediye başkanlarına hangi müteahitin önerisi ile refarans oldunuz?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
02

Millet - Yazıklar olsun insanların rizkindan keserek ödedikleri vergilerle birilerini zenginlestirenlere hacı hoca geçinen din istismarcilarina biz zamanida adalet olsun diye oy vermiştik asıl adaletsizliği sizde gördük bu mevki gidecek o zaman kaç kişi gercek sevgiyle konusacak kac kişi ah edecek kaç kisinin vebali olacak üzerinde belki akıl almıştırlar kaybediyorlar dedik ama aynı zihniyet çok yazıl

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59
01

İ - Bu liyakatmı israfı önlenmesini hep sözde liyakattan den vurursunuz izmit belediyesi kapalı pazar alanı olan yere 3 tane müdür atamıştır haftada 1 gün açık olan pazaryeri zaten bir avuç yer bırakın 3 müdür görevli elemana dahi ihtiyaç yok bu aradığınız 3 müdür belediye ve vatandaşın ne isine yarıyacak hep israf yapılıyor bu israf degilmi bu hak değil bu adalet hic değil bence boş pazar alanı için gölüm se izmit için atama yapılmış durmadan golumseyin hep gölümdeyim boş yere atama yapılıyor hemde müdür pozisyonunda hemde 3 kişi vay be izmit liyakata bak hizaya gel

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 16:59


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler