Küçük Sabahattin Ali ve Defteriyle Kalemi

Uzun süredir kütüphaneye gidemiyordum. Nihayet gittim ve iyi ki gitmişim; çünkü elimdeki kitaba bayıldım. Tefrika Yayınları’ndan çıkan kitabın yazarı Semih Öztürk. Akif Kaynar tarafından resimlenen kitap, çok sevdiğim bir yazarı konu ediniyor; hem de onu çocukların dünyasına alma telaşıyla. Kütüphaneden beş kitap alıp ayrıldım ama içlerinde en merak ettiğim Küçük Sabahattin Ali Ve Defteriyle Kalemi oldu. Kürk Mantolu Madonna’yı okumuş ve Nilgün Eroğlu Maktav’ın hazırladığı belgeseli izlemiş birisi olarak Sabahattin Ali’nin çocuklarca okunacak olması garip bir mutluluk uyandırdı bende. Kitabın arka sayfasından gördüğüm kadarıyla iş bununla da sınırlı değil; Aziz Nesin’den Cemal Süreyya’ya, Nazım Hikmet’ten Edip Cansever’e, oradan Turgut Uyar’a kadar pek çok isim daha konu ediliyor kitaplara. Ne harika bir çaba diye geçirdim içimden; şimdi de yazarak içimdeki sesi çoğaltıyorum.

Okula başlayacak olan Sabahattin Ali karşılıyor kitapta bizleri. Heyecanı, mutluluğu ve telaşı ilk sayfalardan itibaren tanıdık ve içten bir ses sanki. Annesinin kendisine hediye olarak aldığı kalem kadar, babasının aldığı defter de çok ama çok mutlu ediyor Sabahattin Ali’yi. Başka türlüsü de beklenemezdi ama değil mi? Bir yazarın yazmaya ve okumaya olan tutkusunu vermesi bile oldukça güzel ve anlamlı bir çaba bence. Dolayısıyla hikayelerin belirli bir niyet üzerinden oluşturulduğu da belli. Yani hikaye, yazarı bize çocuk haliyle tanıtıyor aslında. Açıkçası benim çok hoşuma gitti ama fikir mi, yazılanlar mı, yoksa çocuklara ulaşacak olan yazardan mı bilemedim. Belki de itiraf edeyim; hepsi bir aradadır. Diğer kitapları da çok merak ediyorum. Örneğin Tezer Özlü var seride, Orhan Veli var diğer tarafta mesela. Kitabın sade dili ve açık anlatımı tam da çocukların göz hizasından bakıyor bizlere. Okula başlayacak olan çocuğun hevesi ile bizler de umutlanıyoruz okur olarak. Ayrıca kitaptaki çocuk olan Sabahattin Ali’nin kalem ve defterle mutlu olması da içinde bulunduğumuz zamanda eşine çok rastlanan bir durum olmadığı (maalesef bizim ebeveynlik rollerimizdeki sıkıntılar nedeniyle) için biraz içim burkulmuyor değil. Kısacası çağrışımlarıyla da benim adıma güzel bir kitap elimdeki. Kitabın arka kısmında 5-7 yaş aralığı diye belirtilmiş ama bu sınırları ebeveynler kendi çocuklarının okuma hevesine göre esnetebilir diye düşünüyorum. Mesela 7 yaşını geçiyor olsa da çocuğuyla Sabahattin Ali, Tezer Özlü, Aziz Nesin, Orhan Veli ve diğerleri üzerine konuşmak isteyen benim gibi okurlar da olabilir. Ya da sadece “Acaba çocuklara nasıl ve hangi yönüyle anlatılmış bu kişiler” diye merakınız nedeniyle de alıp okuyabilirsiniz. Kısacası bende ilk etapta merak uyandırdığı ve garip bir mutluluk verdiği için aldım kütüphaneden ve serinin diğer kitaplarını da merak ediyorum. Kim bilir belki sizde de eski bir arkadaşınızı görmüşsünüz gibi bir his bırakabilir. Güzel bir çaba ve niyet diye düşündüklerimden…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Saadet Sevinç Doğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler