Kâğıt ve Ağaç Tüketimi

Son zamanlarda her alanda ekonomik olarak bir tasarruf yapmamız gerektiği ifade ediliyor ve konuşuluyor. Bu durumun toplumun her kesiminde bir konu olarak konuşulduğunu düşünmekteyim.

Milyarlarca insan her yıl milyonlarca ton kâğıt ve karton ürünü tüketiliyor. Ofislerimizde kullanılan fotokopi kâğıtları ve temizlik kâğıtları, evimize ve işyerimize gelen evrak ve faturalar, gazeteler sanal teknolojinin gelişmesine rağmen yine de artmaktadır. Tüm aklımıza gelen kâğıt ve karton türevi ürünler için ağaç kullanılıyor ya da geri dönüşümde tekrar kullanılıyor.

Ağacı çok sevdiğimizi söylüyor olsak da bu kullandığımız kâğıtların aslında ağaçların ta kendisi olduğunu unutuyor muyuz acaba?

Unutuyorsak eğer sizlerle birkaç istatistik bilgi sunmak istedim.

Türkiye’ de kâğıt – karton tüketimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton. Kişi başı tüketim ise 70 kg. dır.

Geri dönüşüm oranımız ise halen % 40 seviyesindedir. Burada hedeflenen ise % 60 seviyesine taşımaktır.

Her yıl kâğıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç tüketiyoruz. Bu her yıl doğaya 7 fidan dikebileceğimizi göstermektedir.

1 hektar alan içinde iğne yapraklılar yılda 30 ton, geniş yapraklı ağaçlar için ise 16 ton oksijen üretebiliyor.

Yetişkin bir kayın ağacı 1 günde yaklaşık 1000 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok edebiliyor. Aynı zamanda yılda 7 kg toz ve yaklaşık 300 kg zehiri süzebiliyor. Böylece hava kirliliğinin yaklaşık olarak % 50 si ormanlar sayesinde temizlenmiş oluyor.

10 metrekare içinde bulunan 25 metre boyunda 100 yaşında bir kayın ağacı yılda 30.000 lt. Su emebiliyor, bu da toprak kaymasını engelleyerek verimli toprakları korumuş oluyor.

1 hektar alanda yaklaşık 10.000 ağaç bulunabilir. 10.000 ağaç ise günlük olarak 30.000 insanın tükettiği oksijeni üretebilir.

Dünyada her insan tükettiği kâğıt miktarını yarı yarıya azaltabilirse yılda 8 milyon hektar orman korunabilmektedir.

Geri dönüşüm oranın artırarak kâğıt ithalatı azaltılabilir ve ülke ekonomisine fayda sağlanabilir. Böylece kâğıt üretimi için harcanan yüksek enerji ve su tüketiminde tasarruf sağlamış oluruz.

Geri dönüşüme kazandırabileceğimiz 70 kg kâğıt ile 1 ağaç kurtarabiliriz. Kurtardığımız bir ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir.

1 ton kâğıt hamuru için 2 ton ağaç gerektiği bunun içinde 20 ağacın kesildiği ve kesilen 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 koli A4 fotokopi kâğıdı üretilebildiği bilinmelidir.

Çevre ve orman Bakanlığı verilerine göre boş yere yapılan yazışmalar olmasa 2 milyon ağaç kurtarılabilir. Ortalamalara göre bir ofis çalışanı yılda yaklaşık 80 kg kâğıdı çöpe atıyor. Bu rakamın 1 ağaçtan elde edilen kâğıda eşit olduğu düşünülürse geri dönüşümün önemi daha da ön plana çıkıyor.

Bu tüketimin anında yarı yarıya azalmasını gerçekten isteyen bir ülkemiyiz inanın çok emin değilim.

Bugünden alınacak bir yönetmelik kararı ile harcanacak olan bir tek sayfa kâğıt ile resmi kurumlarımızda kullanılan A4 kâğıt kullanımın derhal A5 boyutuna indirilmesini istemiş olsak tüketim anında yarı yarıya inecektir.

Bir tek A4 den A5 e geçmek ile neler neler kazanacağız. Birde buna resmi yazışmaların internet ortamında yapılması gerektiğini bildiren bir yazışma yaptığınızı düşünün.

Çok kolay bir fikir ama uygulamayı kim veya kimler yapacak.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. Tabi ki tasarruflu da.

Dr. Erhan UYSAL

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erhan Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ersin Soykan - Erhan beyin yazısı hepimiz için güzel bir uyarı niteliğinde,ayrıca bir araştırma ve bilgilenme belgesi olarak çak değerli,teşekkür ediyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 14:21


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler