Kendini Aslan Sanan Şola

Günışığı Kitaplığı yine güzel bir yazarı bizlerle buluşturuyor. Kendini Aslan Sanan Şola keyifle ve kahkaha eşliğinde okunacak bir kitap. Bernardo Atxaga tarafından yazılan ve Mikel Valverde tarafından resimlenen kitabın çevirmeni ise İlknur Ayaşlı. Hepimizin hayatının bir döneminde içinde olduğumuz ruh halleri aslında elimdeki kitapta anlatılan. Bay Grego ile yaşayan Şola adlı köpeğin evine gelen misafir, Afrika tatilinden anılarını anlatırken aslanlardan bahsediyor ve giderken de Ormanlar Kralı Aslan diye bir kitap bırakıyor. İşte hikaye burada başlıyor. Evin sevimli köpeği Şola da kendisini aslan gibi hissetmeye başlıyor. Başlıyor başlamasına ama okuduklarını hayatında uygulamaya çalışınca şamata eşlik ediyor okur olarak bizlere.

Bay Grego ile birlikte yaşayan ve aslında büyük konfor içinde olan Şola bir aslan gibi yaşamaya karar verince evdeki yemeği reddedip kendisi avlanmaya karar veriyor. Öyle güzel ve eğlenceli bir anlatımı var ki kitabın, arada bu sevimli köpeği alıp, sevip tekrar kitabın sayfalarına bırakmak istedim. Şola bir kediye yaklaşıyor, (en çok hoşuma giden bölümlerden birisi de buydu) ve avı uzaktan küçücük görünürken, Şola ona yaklaştıkça kedi gözünde büyümeye başlıyor. Kendince en yüksek sesi çıkarıyor ama kedi ona aldırmıyor. Bir ara kedinin sağır olduğunu düşündü sevgili Şola. Kendince kükrediğini sanan Şola’yla dalga geçen kedi karşısında bizimkinin morali bozuluyor haliyle. Elbette karnı da aç ve eve de resti çekmişken biraz daha çabalıyor ama durum gittikçe kötüleşiyor. En sonunda evin yolunu tutuyor ve Bay Grego’nun kendisine hazırladığı yemeği yemeğe koyuluyor. Komik olan bir diğer yan ise Şola’nın Bay Grego ile atışması. Ona diyor ki; “Kesin olan şu ki, senin birçok kez hata yapmana karşın, ben çok az hata yaptım. Hayat böyle işte.” Çocukların bazen kendilerinden büyükmüş gibi davranmaya çabalamaları ile Şola’nın hareketleri arasında hiç fark yok. İkisi de son derece komik ve izlemesi keyifli.

Çocuk edebiyatından bakınca gündelik hayatın içinde yaşadıklarımızı izlemek ayrı bir tad bırakıyor okuyucu olarak bende. Hem kendi çocukluğunuza gidiyorsunuz, hem de yanınızda büyüyen çocuğun türlü hallerine bir kez daha tanık oluyorsunuz çocuk edebiyatı ürünlerine bakarken. Elbette resimler de bu keyfe artı katkı sunuyor. Şola çok tanıdık ve bizden biri sanki. Bence başarısı da bundan kaynaklı zaten yazarın. Basit ama oldukça keyifli bir konuyu edebiyatla birleştirmesi ve okura sunması yazarın çoklu kişiliği ile birleşince daha da keyifli oluyor. Farklı türlerde yazan, ekonomi eğitiminin yanında felsefe eğitimi de alan yazarın filmleri de varmış. Kısa bir internet taramasında karşıma çıkanlar Şola’nın neden böyle Bay Grego ile atışabildiğini de gösteriyor doğrusu. İyi ki çocuk edebiyatına girip, bu alanda da yazmış dediğim yazarlardan oldu Bernardo Atxaga. Bir Pazar gününe eklenecek keyifli ve eğlenceli bir kitap olduğu için tavsiye ile…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Saadet Sevinç Doğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler