“ideal anne- baba olmak isterken ayağınız kaymasın”

Hayat karmaşasında oradan oraya sürüklenirken diğer taraftan da ideal bir ebeveyn olmaya çalışırken buluruz kendimizi. Yine farkında olmadan çocuklarımızı disipline ederek, onları zihnimizdeki şablonlara göre yetiştirmeye çalışırız.

Hâlbuki ne kadar farkında olmasak da mükemmel çocuk yetiştirmek adına pek çok yanlışlar yaparız aslında.

Mesela kendi yapamadıklarımızı çocuklarımız yapsın deriz, bizde eksik olduğuna inandıklarımızı çocuklarımızda tamamlamak isteriz. Bununla birlikte en mükemmel anne baba tipi nasıl olurun arayışına gireriz. Çocuklarımızın her sözünü, her davranışını, her duygusunu disiplin altına almaya çalışırken, kendi değer yargılarımızı onlara çok küçük yaşlardan itibaren empoze etmeye başlarız.

Tüm bunları onların iyiliği için yaptığımızı savunuruz. Ancak bu davranışlarımız genellikle onların incinmelerine, öz saygılarını yitirmelerine, yaratıcılıklarını, öğrenme ve keşfetme arzularını kaybetmelerine neden olur, çünkü onlara keşfetmeleri için fırsat vermeyiz.

Sonra aramızda ortaya çıkan sevgisiz ve iletişimsiz ilişkilerin nasıl olduğunu, niçin söz dinlemediklerini, niçin saldırgan davrandıklarını ve neden davranış problemleri yaşadıklarını oturup düşünmeye başlarız. Her şeyin harika olmasını beklerken aslında her şeyi mahvederiz.

Çocuklarımıza karşı bu kadar güzel niyet beslerken sonucunun da güzel olmasını dilemek kadar normal bir beklenti yoktur aslında. Sadece durumu iyi tahlil etmeli ve ona göre bir yaklaşım sergilemeliyiz.

Örneğin; çocuklarımız ile iletişim kurarken onları önemsemek, bizden farklı fikirleri olsa da onları dinleyip koşulsuz kabul gösterebilmek ve onlara değerli olduğunu hissettirmek, benlik algısının gelişmesinde çok önemlidir. İdeal anne ve baba olmadan önce kendinize mutlaka bu soruları sorun:

1- Çocuğum benim düşündüğüm gibi düşünmek zorunda mı?

2- Çocuğumun yaşadığı dünyayı kendi gözleriyle görmesi onun hakkı değil mi?

3-Çocuğumun hislerini rahatlıkla ifade edebileceği bir ebeveyn miyim?

4- Çocuğum sorumluluklarını benden korktuğu için mi yerine getiriyor?

5- Çocuğum yanlış yaptığı zaman onu sorgulamamdan çekinir mi?

Şimdi bakalım neler yapabiliriz diye düşünelim.

Mesela, bir ebeveyn olarak çocuğunuzu sahip olduğunuz güç ve otorite olgusu yerine onları birey olarak görebilmeli ve yaşadıkları hayatı anlamasına rehberlik edebilirsiniz.

Çocuklarınızla her zaman dürüst ve saydam bir ilişki kurmalı, sorumluluk alabilmeleri için kaygılı davranışlarınızdan vazgeçebilirsiniz.

Sizin isteklerinizi yapmaları yerine, yaşamlarında kendi potansiyellerini keşfetmelerine fırsat verebilirsiniz.

Çocuklarınıza kendi sorunlarını çözebilmeleri sürecinde her daim yanında olacağınızın güvenini hissettirebilirsiniz.

Ve en önemlisi: “seninle ilgili böyle düşünüyorum” demek yerine, “SEN NE HİSEDİYORSUN” diyebilirsiniz.

Göreceksiniz, siz ideal davranışlar sergilediğiniz vakit çocuklarınız da ideal kimlik arayışını tamamlamış olacak; sizin manevi desteğinizi her daim yüreğinde hissederek, güçlü- mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yol almaya devam edecekler..

Sadece şans verin yeter..

Sevgiyle kalın

J

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aysun Özcan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

idealist öğrenci - hocam yazılarınızı büyük bir heyecan ve merakla takip ediyorum. lütfen daha sık yazın bilgi ve tecrübelerinizi.. iyi çalışmalar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 16:44
03

Suat bey - Psikolog hanım çok iyi noktalara değiniyorsunuz ancak biz anne babaları endişelendiren en önemli konu çocuklarımızın arkadaş seçimi. Belki bu yüzden fazla korumacı davranıyoruz. Bu konuda da bir gün yazarak bizleri bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 16:44
02

Arzu - Yazınızı ilgiyle okudum yeni anne olmuş biri olarak önerilerinizi göz önünde bulunduracağım kesinlikle. Emeğinize sağlık devamını diliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 16:44
01

Eda - Tüm annelerin ve anne adaylarının dikkat etmesi gereken hususlara her zaman ki gibi çok güzel noktalardan değinmişsiniz, ayakta alıkışlıyorum. Yazılarınız severek ve keyifle takip ediyorum, tekrarını sabırsızlıkla bekliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 16:44


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler