Huzur Evi ile ilgili soru işaretleri!

İzmit ilçesi Turgut Mahallesinde 308 ada 25 nolu parselde 1994 yılında yapılarak hizmete giren Huzur Evi Binası, 12 Nisan 2016 yılında arkasındaki istinat duvarının çökmesi sonunda hasar görmüş, bunun üzerine Huzur Evi’nde yaşayan yaşlı vatandaşlarımız başka yerlere nakledilerek boşaltılmıştı.

2017 Ekim ayında Huzur Evi Binası yıkılarak alan temizlenmiş, yeni Huzur Evi yapımı için proje çalışmaları başlamıştır.

Proje Bakanlıkça onaylanmış ve yeni Huzur Evi Projesi’ne uygun yapılaşma şartlarını belirlemek üzere konu Büyükşehir Meclisi’ne, oradan da Büyükşehir İmar Komisyonu olarak önümüze gelmiştir.

Komisyonda konuyu görüşürken bize sunulan avan projeyi, gerek proje müellifi, gerek Bakanlığın İl müdürlüğü ve Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulundan yetkili arkadaşlar ile birlikte değerlendirip, görüş alışverişinde bulunmuş idik.

Projeyi incelediğimiz de komisyon olarak bazı hususlarda eleştirilerimizi sunmuş çeşitli önerilerde bulunmuştuk.

En temel eleştirimiz binanın bodrum katının olmaması ve dolayısı ile bodrum katta olması gereken pek çok ünitenin Huzur Evi’nin giriş katında planlanmasıydı.

Bunun yanında komisyonda görüşmeler devam ederken Turgut Mahallesi’nde Huzur Evi’nin yapılacağı araziye gidip incelemede bulunduk.

Yapılan bu incelemede arka taraftaki yol ile Huzur Evi’nin giriş kotu arasında 15 metre kot farkı olduğu, bu cephede yolu ve yapılacak binayı emniyete alacak istinat duvarının öncelikle yapılması gerektiği, parselin sağ alt köşesinde kısmen dolgu bulunduğu, 8 metrelik yol tarafındaki istinat duvarında yer yer bozulma olduğu, yine 8 metrelik yol cephesinde kot farkının artarak yükselmesi nedeniyle bu istinat duvarının da yine inşaat öncesinde yapılması gerektiği, binanın mümkün olduğunca arka cepheden ve 8 metrelik yol cephesinin her tarafından çekme mesafelerini artırarak uzaklaştırılması ve binanın bizce risk içeren sağ alt cephesine yaklaşmaması gerektiği, parselin konumu, arazi kotları ve ortaya çıkacak yapı kütlesi ile birlikte incelendiğinde bu alanda yapılacak binanın temel basınç diyagramının tabi zemin dışına çıkmaması için en az 4 metre (bir bodrum kat) gömülmesinin gerektiği,

avan projede arka cephede yapılacak istinat duvarının, sağlam zemine inmeden, arka kısımda yapılacak dolgu üzerinde planlanmasının doğru olmadığı şeklinde tespitlerimiz olmuştu.

Daha sonra yine yetkililer ile yaptığımız toplantıda bu hususları kendilerine ilettiğimizde,

bunun projede tadilat yapılması gerektirdiği, projenin bakanlık tarafından onaylandığı ve yapım bedelinin ayrılmış olduğu, eğer projede bu tadilatların yapılması halinde hem bunun zaman kaybettireceği hem de bu Huzur Evi için ayrılmış kaynağın başka bir alana kaydırılabileceği endişelerini dile getirmişlerdir. Komisyon olarak bu konuda ısrarımızı sürdürüp bu öneriler ile ilgili Bakanlık ve Valilik ile şartların zorlanması gerektiği belirtilmiş, yetkililer de komisyonun bu önerilerini gerekli makamlara ileteceklerini söylemişlerdir.

Kamu yatırımının gecikmemesi için plan tadilatında Büyükşehir Belediyesi olarak avan proje onay şartı koyarak projenin son halinin yine Büyükşehir Denetimine tabi olması sağlanarak komisyon raporumuz meclise gitmiş ve 15.03.2018/172 sayılı karar ile onaylanmıştır.

Kocaeli Valiliği tarafından 29 Ocak 2019’da ihalenin yapılmış olduğu, devamında yer tesliminin yapıldığı şeklinde haberler basında çıkınca acaba avan proje Büyükşehir onayından geçti mi diye araştırdığımızda seçimden hemen önce 2019 mart ayında avan projenin hiç değişiklik yapılmadan onaylandığı bilgisine ulaştık. Yine basında alanda kazıya hazırlık yapıldığı haberleri çıkınca İzmit Belediyesi yetkililerinden bilgi almak istedik. İzmit Belediye yetkilileri ile görüştüğümüzde Huzur Evi ile ilgili herhangi bir projenin teslim edilmediğini ve ruhsat başvurusunun olmadığını öğrendik.

Kamu yatırımlarında genelde prosedür sonradan tamamlandığı bilindik bir uygulama olması dolayısı ile ilerde bazı oldu bitti ye neden olmaması için şu hususları tüm kamuoyunun dikkatine sunmak isterim.

*Söz konusu alanda gerek arka cephedeki gerekse yol cephesindeki istinat duvarları mutlaka önceden projelendirilmeli, ruhsata bağlanmalı, teknik ve fenni kurallara uygun bir şekilde ana bina inşaatından önce yapılmalıdır.

*Ana yapının arka bölümü bir kat doldurularak arkadan giriş oluşturulacak olması, binanın temelden itibaren serbest salınımını engelleyici, dolgunun yapı ile üst buluşma noktasında kesme kuvveti yaratacağı, bunun serbest salınım esnasında yapıya zarar verme olasılığı yüksektir.

*Uygulama Projeleri ilgili belediyesine teslim edilip onaylanmadan, ruhsat alınmadan inşaata başlanmamalıdır.

*Projeyi göremediğimiz için statik olarak nasıl çözüldüğünü bilemiyoruz, ancak 37 yıllık bir inşaat mühendisi olarak ben o parsel de bodrum kat yaparak binanın zemin ile rijitliğini sağlamayan bir çözümü uygun bulmuyorum.

*Binanın kütlesel hacmi dikkate alındığında bu yapının bir kat gömülerek zemine tutunma kabiliyetini artırmanın deprem riskini azaltıcı etkisi olacaktır.

Bu kamu yatırımının en az 50 yıl hizmet vereceğini düşünürsek birkaç ay gecikmenin ileride yaşanılabilecek olumsuzluklar düşünüldüğünde çok büyük kayıp olmayacağı aşikardır.

Konunun önemine binaen projenin yeniden değerlendirilmesinde yarar olduğunu düşünmekteyiz.

Gerekirse söz konusu proje ile ilgili Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri odasından görüş alınmalıdır.

Testi kırılmadan bu uyarıları yapmayı vicdani bir görev olarak görmekteyim.

Not: Son durum inşaat alanına kule vinç ve şantiye binaları kurulmuş olup, ortada henüz bir ruhsat yoktur.

(CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Orhan Tanış...)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aysun Özcan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Tufan - Ülkeyi Milleti soyan tayyip erdoğan akpnin -ben yaptım oldu. kimse hesap soramaz haşa ben ALLAHIM- mantığı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Temmuz 16:40


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler