Türk Metal’in TİS taslağı hazır, işte talepler

Türk Metal Sendikası, 2021-2023 MESS Grup TİS teklifini açıkladı. Türk Metal, taleplerini şöyle sıraladı…

Büyütmek için resme tıklayın

Türk Metal Sendikası, 2021-2023 MESS Grup TİS teklifini açıkladı. Sözleşme taslağında ilk 6 ay için istenen ortalama zam oranı yüzde 29,57 olarak duyuruldu. Saatlik ücreti 20,50 TL’nin altında olanlara bu ücreti geçmemek üzere 0,90 TL zam artı bütün ücretlere yüzde 27 zam talep edildi. İkinci altı ay için enflasyon, üçüncü altı ay için enflasyon artı 1 TL, dördüncü altı ay için ise enflasyon oranında zam isteyen Türk Metal Sendikası, sosyal yardım zam talebini ise yüzde 35 ve ikinci yıl için enflasyon artı yüzde 4 olarak açıkladı.

Türk Metal, diğer zam taleplerini şu ana başlıklar altında sıraladı:

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMI

“Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın (TSS) aslında ne kadar faydalı bir kazanım olduğunu zaman içinde gördük. Hele pandemi dönemindeki etkisi anlatmakla bitmez. Ayrıca TSS, sadece bir hizmet olarak değil, reel anlamda da önemli tasarruf yapmamızı sağladı. Bu konuda tek eksiğimiz, eş ve çocuklarımızın kapsam dışında kalması… Şimdi onların da kapsam içine alınmasını talep ediyoruz. Gözümüz arkada

kalmasın diyoruz.”

BAYRAMLARDA ÇALIŞTIRMA

“Ulusal ve dini bayramlarla arefe günleri hepimiz için çok özel günlerdir. Ancak mesai yüzünden çoluk çocuğumuzun yanında törenlere katılamamak büyük bir burukluktur. Ya da arefede ve dini bayramlarda bir araya gelen büyük aile ile buluşamamak da öyle… Bu önemli bir fedakarlıktır. Bu federakarlığın karşılığı olarak ulusal ve dini bayramlar ile arefe günlerinde çalışmanın ücreti yüzde 200 zamlı ödenmelidir.”

GECE ÇALIŞMA TAZMİNATI

“Gece çalışmasının üyelerimizin beden sağlığı için ağır bir yük getirdiği herkesin bildiği bir gerçek. O yüzden işyerlerinde 20.00 ile 06.00 arasında çalıştırılan üyelerimize verilen saatlik ücretin yüzde 10’u oranındaki gece çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesini, bu oranın üzerinde ödeme yapılıyorsa aynen devam etmesini talep ediyoruz.”

BAKIM ONARIM VE TEKNİK PERSONEL TAZMİNATI

“Sendika üyesi işçilerden tüm üretim birimlerindeki bakım onarım işlerini yapan, kontrol ve otomasyon süreçlerini takip eden, kontrollerini yapan teknik elemanlara almakta oldukları saat ücretlerinin yüzde 10’u tutarında ‘bakım onarım ve teknik personel tazminatı’ talep ediyoruz.”

MAZERET İZNİ

“Üyelerimize birinci dereceden yakınlarının yatarak tedavilerinde refakat etmek, çocuğunun düğünü veya sünneti için kullanmak üzere ve mazeretini belgelemek kaydıyla yıllık 3 gün izin verilmesi.”

İŞE GİRİŞ ÜCRETİ

“Asgari ücretle işe giren bir işçinin sendikaya üye olması durumunda ücretine; MİDS uygulanan işyerlerinde grubuna göre yüzde 6 ile yüzde 14 arasında, diğer işyerlerinde ise

yüzde 10 zam yapılması, hakkaniyete uygun olacaktır.”

ANAOKULUNDA ÇOCUĞU OLANLARA YARDIM

“Çocuk gelişimi için anaokulu artık bir zorunluluk. Amansız hayat yarışında çocuğunun geride kalmasını istemeyen anne babalar, anaokulu maliyetinin yükü altında eziliyor. Çocuklarımızın yarışa eşit koşullarda başlayabilmesi için anakoluna gitmesinin şart olduğunu, gönderenlere de yardım yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

SAKLI HAKLAR

“Bu sözleşmede yer almayan ancak işyeri uygulaması olarak kullandırılmaya devam eden her türlü ödemenin parasal karşılıklarının ücrete gelen zam oranında artırılarak uygulanmaya devam edilmesi gerekir.”

Ekli Dosyalar

25 Ağu 2021 - 11:31 Kocaeli- Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

İşci - Siz is verenin adamısınız bize arkanizdayiz önünüzdeyiz yaninizdayiz diyorsunuz masaya oturuyorsunuz yine onlarin dedigi oluyor .... bize eylem yaptiriyorsunuz yalandan eylemler kimse gormuyor duymuyor eylem dedigin adam gibi iş durdurarak olur sizler patronun adami oldugunuz icin isi durdurmaya niyetlenemiyorsunuz hal hatir sormaniz bile formalite icabi ben işciyim ben emeğim ben ekmeğim ben yag tuzum . ....

Yanıtla . 3Beğen . 1Beğenme 27 Ağustos 09:08
02

İzmitli - Maksimum %15 alırlar sadece maaş zam mı için başkada bişey beklemeyin sonrada işçiden performans bekleyin ülke köle ticaretine koşar adımlarla gidiyor

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 26 Ağustos 00:13
01

Kullar Ali - Sokak enflasyonuna denk teklif..Sonra yolunmuş tavuğa dönüşmemesi temenni.Tecrübeli sendikacılar sözlerinin arkasında dururlar.MÜCADELE VEREN HERKESE HAYIRLI OLSUN.

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 25 Ağustos 11:51