İtfaiye uyarmış… Faciayla ilgili bilirkişi raporu ortaya çıktı!
Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan, 4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrikadaki yangında, yangın söndürme sisteminin vanalarının kapalı olduğu, itfaiyenin daha önce yaptığı uyarıya rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı
Son Güncelleme:
Haberi Paylaş
FacebookTwitterTelegramWhatsappLinkedinKopyala
Kocaeli'nin Çayırova ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde çevresinde de fabrikalar bulunan büyük bir alana kurulu 4 katlı tekstil fabrikası ve lojistik deposunda 6 Haziran’da çıkan yangınla ilgili bilirkişi raporu ortaya çıktı. Söz konusu raporda yangınla ilgili detaylara, işyeri sahiplerinin de aralarında bulunduğu 4 şüphelinin ifadelerine yer verildi. Hatırlanacağı üzere büyük yangında 4 işçi hayatını kaybetmiş 5 işçi ise yaralanmıştı. 4.5 saat sonra kontrol altına alınabilen yangın yaklaşık 8 saat sonra söndürülmüştü. Sözcü bilirkişi raporunun detaylarına ulaştı.
SIRİYELİLERİ ÇAĞIRDI
Bilirkişi raporuna göre; şşyeri sahibi Mahmut Genç ifadesinde özetle, “Goldfera isimli paketleme şirketi bana aittir. Akhan Tekstil’in paketleme işini yapmaktayız. Yanımda 37 kişi çalışmaktadır. Bu işçilerin 12’si İŞKUR’un programları ile işyerimizde çalışmaktadır. 25 işçi ise SGK’lıdır. Bayram sebebi ile 31 Mayıs sonrasında çalışma yapmadık. 5 Haziran’da Mahmut Abdulal isimli Suriye uyruklu şahıs beni aradı. ‘Abi yarın gelip çalışalım mı’ dedi. Ben de kendilerine ‘gelin çalışın ve paket yapın’ dedim. ‘Abi 10 ya da 15 kişi geliriz’ dedi. Bende kendisine başlarında durması şartıyla getirebileceğini söyledim. Ancak çalışmak için gelenler bizim işyerimizde çalışanlar mıydı, yevmiye ile gelen oldu mu bilmiyorum. İşyerimin bulunduğu binanın bütün güvenlik önlemleri binanın ana kiralayıcısı Akkan Tekstil’e aittir. İş güvenliği firması tarafından gerekli tedbirler, tatbikatlar ve görevlendirmeler yapıldı” dedi.
TAMAMI MÜLTECİ
Olayla ilgili konuşan Mahmut Abdulal ise ifadesinde özetle şöyle konuştu; “Mahmut Genç’e çalışmak istediğimizi söyledim. Kendisi bana ‘Ne kadar istersen topla, iş var. Mesai olarak çalışın’ dedi ve onay verdi. O gün binada çalışan benimle birlikte toplam 26 kişiydik. Çalışanlardan 4’ü Afgan Semir, Atik, Besir ve Şeif’ti. Geri kalan 21 şahıs ise Suriye uyruklu idi. Biz en üst katta çalışmaktaydık. Bizden hariç yine işyerinde 5 Afgan daha çalışmaktaydı. Bir anda yangın çıktı. Bizim Suriyelilerden Rüfeyde, Atlal, Afrah ve diğer gruptan Saaid isimli bir şahıs içeride kaldı. Daha sonra onları göremedim.”
GEREKLİ KONTROLLERİ YAPILMIŞ
Akhan Tekstil isimli ana işyerinin sahibi Fatih Akpınar da ifadesinde, “20 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Alt kat bana ait. Üst katlarda ise bizim işlerimizi yapan, kiraladığımız firmalar bulunuyor. Goldfera da onlardan biridir. Firma en üst katta bulunmaktadır. Paketleme işi yapan bu şirketin faaliyetleri ve sorumluluğu kendilerine aittir. Anlaşmamız doğrultusunda bizim iş yerimizin paketleme işini de yapmaktadırlar. Yangın olduğunda fabrikaya koştum. Biz burada kiracıyız. Binanın gerekli yangın söndürücüleri, gerekli kontrolleri, alınacak tedbirlere yönelik binanın bütün işlemleri tamdır. Yangında mağdur olan kişilerle ilgili sorumluluk bana ait değildir” şeklinde konuştu.
1 TIR KUMAŞ İÇİN…
Akhan Tekstil Depo Sorumlusu Fırat Aktaş da ifadesinde, “Firmamız bayram tatilinde olduğu için çalışanlarımız izinlidir. Firmamıza TIR ile Manisa’dan kumaş geleceğini öğrendim. Malzemeleri indirmek için elemanımız yoktu. Ben de daha önceden tanıdığım Ümmet isimli şahsı aradım. TIR geleceğini, 5 kişinin indir bindir için lazım olduğunu, şahsa fabrikaya geçmelerini söyledim. Daha sonra o gün çalışmalar sırasında yangın meydana geldi” dedi. Fırat Aktaş’ın çağırdı 5 Afgan işçiden 1’i yangında hayatını kaybetti.
YANGIN HAVALANDIRMADAN ÇIKTI
Bilirkişi raporunda iş güvenliği kısmında yangın eğitim ve tatbikatlarıyla ilgili basılı bir evrak olmadığı, yangın sırasında çalışanların yevmiye usulü çalıştığı ve bu sebeple yangın eğitimi almadıkları belirtildi. Yangın kokusu alana kadar çalışanların yangından haberdar olmadığının belirtilen raporda, bu sebeple işyerinde aktif çalışır bir yangın algıma sistemi bulunmadığının anlaşıldığı ifade edildi. Raporda yangının çıkış sebepleri ile ilgili olarak şu ifadeler yer aldı; “Söz konusu işletmede yürütülen endüstriyel faaliyetin partiküler seviyede toz oluşumuna neden olabileceği göz çarpmaktadır. Oluşan bu tozlar havalandırma sistemine tıkayarak bir kıvılcımla yangına sebep olabileceği anlaşılmaktadır. Diğer yandan 2 Mayıs’ta aynı işletmede bir havalandırma bacasında yangın olduğu ve itfaiyenin müdahale ettiği itfaiye raporunda görülmektedir. Yangının ana çıkış noktasının havalandırma olduğu anlaşılmaktadır.”
Bilirkişi raporunda yangın söndürme sisteminin bulunduğu ancak 3 vanasının kapalı olması nedeniyle sistemin çalışmadığı da ifade edildi.