“Çöp tesisi için zemini sert yer lazım”
Saadet Partisi Kocaeli İl teşkilatı bugün gerçekleştirdiği basın açıklamasında Kandıra’ya yapılması planlanan çöp bertaraf tesisi ile ilgili fikirlerini açıkladı

Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Zafer Mutlu bugün gerçekleştirdiği basın açıklamasında Kandıra’da yapılması planlanan çöp bertaraf tesisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zafer Mutlu yaptığı açıklamada Kandıra yerine taş ocaklarının sert zeminine böyle bir tesis yapılmalı diyerek: “Görüldüğü üzere depolama burada en son aşamadır. Kocaelimizin belediye atıklarına yakından bakacak olursak içerisinde %30 ambalaj, %50 organik atıklar ve %20’de karışık atık bulunmaktadır. Ambalaj atıkları ekonomik değeri olan atıklarımızdır. Bu atıklarımızın kaynağında ayrı toplanması durumunda ekonomiye kazandırılması mümkündür. Bunun için belediyelerimiz tarafından gerekli ayrı toplama alt yapısının kurulması gerekir. Kurulan bu sisteme vatandaşlarımız katılım gösterecektir. Ancak katılımın düşük olduğu bölgelerde katılımının artırılması amacıyla eğitimler, bilgilendirmeler, kampanyalar, etkinlikler vb. çalışmalar yapılmalıdır. Geriye kalan organik ve karışık atıkların bertarafı için dünyaca kabul edilmiş ve yaygın olarak dünyanın birçok şehirlerinde kurulmuş olan yakma tesisleridir. Yakma tesisi kurmanın ve işletmenin maliyetleri depolamaya göre yüksek, ancak faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
Atık hacmini 10’da 1’e düşürmesi 10 kamyonluk atık yakıldıktan sonra 1 kamyon kadar hacim kaplar bu 10 senelik ömrü olan bir düzenli depolama sahasının 100 yıl kullanılabilir olmasını sağlar. Yüzölçümü küçük, dağla deniz arasına sıkışmış sanayi şehrimiz için arazinin kıymeti yüksektir. Koku problemini ortadan kaldırması,İZAYDAŞ’ın İzmit ve kapanan Dilovası düzenli depolama alanlarından duyulan en büyük rahatsızlık kokunun olmasıdır. Düzenli depolama sahasını nereye kurarsanız kurun, koku rüzgarla taşınacak ve rüzgarın geçtiği tüm bölgeler seyrelmiş de olsa çöp kokusunda maruz kalacaktır.
HER YER OLABİLİR
Yakma tesisi kurulması durumunda çöpler tamamen kapalı tesisin (bunker) içine döküleceğinden dışarıya çöp kokusu çıkmayacaktır. Böylece koku problemi ortadan kalkmış olacaktır. Şehrin herhangi bir yerine yapılabilir olması gibi önemli avantajları bulunmaktadır. Yakma tesisi dediğiniz zaman hammaddesi belediye çöpü, ürettiği ürünü elektrik olan bir fabrika düşünebilirsiniz. Dolayısıyla bir fabrikanın kurulabildiği her yere kurulabilir. Bu TÜPRAŞ’ın PETKİM’in yanı da olur, FORD’un yanı da olur. Sadece planlama yaparken çöp kamyonlarının oluşturacağı trafik dikkate alınmalıdır.
AVRUPANIN TERK ETTİĞİ YÖNTEM
Atıkların işlenmeden düzenli depolama alanlarına depolanması 2005 yılında Avrupa Birliği tarafından yasaklandı. Yakma konusu yıllardır Büyükşehir Belediyemizin gündeminde olmasına rağmen, İZAYDAŞ’ın kapasitesinin dolacağı bilinmesine rağmen, tesis için yer belirlenmiş ve çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, daha da önemlisi bir kaç yıl önce bu projenin tanıtımı için siyasi parti temsilcilerini, STK’ları Fransa’ya götüren Büyükşehir yetkilileri bu süreçte gerekli ehemmiyeti göstermediği için bu proje yapılamamıştır. Şimdi gelinen aşamada vakit harcandığından ve yakma tesisi yetişmeyeceğinden dolayı Avrupa’nın terkettiği bir yöntemi nereye yapılırsa yapılsın vatandaşımızı mağdur edecek yeniden uygulamaya konulması tam bir acziyet ifadesidir.
SERT ZEMİN LAZIM
Şimdi Kandıra’mızda kurulması planlanan Evsel Atık Depolama Alanı ile ilgili olarak şunu söyleyebiliriz. Kandıra’mız Turizm bölgesidir. Zemin olarak daha yumuşaktır. Yer altı kaynakları, dere kaynakları mevcuttur. Ne kadar sızdırmazlıkla alakalı tedbirler alınacak olsa da risklidir. İzmit Şehir merkezinin de Kandıra yönünde yoğunlaşması planlandığını biliyoruz. Tüm bu sebeplerle Depolama alanının hiç yapılmadan yakma yapılması, illa ki yapılacaksa depolamanın, eski, atıl, kullanılmayan taş ocakları, zemini sert, yerleşim alanlarına uzak olan alanlar seçilmelidir.
Sıfır atık Atığın oluşmasının engellenememesi durumunda miktarının azaltılmasına çalışılır. Azaltılan atıklardan tekrar kullanılabilir olan kısımlarının tekrar kullanılması gerekir. Tekrar kullanılamayan atıklar geri dönüştürülür. Geri dönüştürülemeyen atıklar ise enerjisinden faydalanmak üzere geri kazanılır Enerjisi olmayan atıkların ise dolgu malzemesi olarak değerlendirilmesi veya Depolanması gerekir (Depolama). Bu saydığımız maddeler dünya genelince kabul edilmiş ve Türkiye Çevre Mevzuatı’na da girmiş olan Atık Yönetimi Hiyerarşisidir.” İfadedlerine yer verdi.