Güvercinci Kel Çocuk

Samed Behrengi’nin kaleme aldığı ve Esra Uygun’un resimlediği “Güvercinci Kel Çocuk” Bilgi Yayıınevi Çocuk Klasikleri adıyla basılıyor. Türkçe’ye Anooshirvan Miandji tarafından çevrilen kitap tam bir masal tadında. Keloğlan kıvamında ve benzer şeylerden sesleniyor. Keçisi, güvercinleri ve yaşlı annesi ile yaşayan Güvercinci Kel Çocuk zeki, sıradışı, sorgulayıcı ve adalet peşinde. Elbette tüm olumlamalar dışında ve temelde bazı temel konuları sorguya açması kitabı ve masalı değerli kılıyor.

Kel Çocuk bazı olağanüstü güçlere sahip. Aslında güvercinleri ve keçisi de öyle. Bunu annesiyle paylaşıyor ve hayatları ile birlikte o köydeki diğer fakir insanlar için de yaşam dönüşüme uğruyor. Kel Çocuk bir çeşit Robin Hood oluyor ve zenginlerden aldığını fakirlere dağıtıyor. Sihirli bir şapkası vardır ve onu taktığında görünmez olur. İlk evden çıktığında annesi onu başkasının malına dokunmaması için tembihler. Kel Çocuk kendi içinde bazı sorgulamalar yaparak bazı haksız kaçan elde eden kişilerden aldığını fakir ailelere ulaştırır. Bu arada gönlünü de padişahın kızına kaptırmıştır. Masal bu ya; padişahın kızı da ona sevdalıdır. İkisini ve okurları mücadeleci ve uzun bir serüven beklemektedir. Bana kalsa tüm kitabı anlatacağım, o nedenle duruyorum hemen, isteyen ve merak edene alan tanıyorum.

Kitabın benim için bir anlamı ise aslında çocukluğumu çağırması. Çocukken dinlediğim masalların tadı var kitapta. Olağanüstü şeyler yaşanıyor, adalet kavramı okuru ve dinleyeni teselli ediyor ve buna benzer şeyler. Bazı noktalarda bu olmasaydı diyorum elbette ama aslında yaşamda da çoğu şeye olmasa diye bakmıyor muyuz? Kitap bitince yanımdaki minik dinleyici ile sohbet etmek de galiba işin en güzel yanı. Henüz sekiz yaşındaki dinleyici (okur olsa da, hala bazen dinlemek daha cazip gelebiliyor ona) kitabı beğenmiş. En çok beğendiği noktalar ise; fakirlere yardım edilmesi, masaldaki kel çocuk, annesi ve eşinin kendileri çalışıp geçimlerini sağlamasıymış. Bu kısım önemli. Kel Çocuk zenginlerden aldığını evine sokmuyor ve dinleyici de bunu yakalamış. Kendi payıma da “Bak fiziksel görüntüsünü veya saçını ve saçsızlığını değil; sadece çocuğu sevdi kız” diye kamu spotu geçiyorum. Masalda kız sevdiği adama giderken gireceği yaşam mücadelesinden de haberdar. Üçüncü kitabını okuduğumuz yazardan bize kalanlar bunlar; bakalım başka okuyucularda nelere denk düşecek?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Saadet Sevinç Doğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler