Kocaeli’de motokuryeler eylemde

Yemeksepeti’nde motor kuryeliği yapan çalışanlar bugün kontok kapatarak yaptıkları açıklamada, “Yemeksepeti’nde 18,19,20 Ocak’ta kontak kapatıyoruz. Paket taşımıyoruz” şeklinde görüş belirttiler

Kocaeli’de motokuryeler eylemde

Gebze’de bir araya gelen Yemeksepeti’nde motor kuryeliği yapan çalışanlar adına açıklamada bulunan Motorlu Kurye İşçileri Derneği Üyesi Sinan Canpolat, “Almanya kuruluşlu DeliveryHero şirketine bağlı Yemeksepeti’nde 18, 19, 20 Ocak’ta kontak kapatıyoruz. Paket taşımıyoruz. 2026 yılı için yapılan zamlar hiçbir Yemeksepeti çalışanı açısından kabul edilebilir değil. Kontak kapama bu sebepledir. Şu an Türkiye’de 20 ilden meslektaşlarımızın eylem katılımı söz konusudur. Tüm kamuoyunda dayanışma talep ediyoruz. Paket başına ödenen ücretlerin şeffaf, öngörülebilir ve sabit bir yapıya kavuşturulması. Bonus ve teşvik sistemlerinin erişilebilir, adil ve objektif kriterlere dayalı olarak düzenlenmesi. Mesafe bazlı ücretlendirmelerin, gerçek yakıt, bakım ve zaman maliyetleri dikkate alınarak yeniden belirlenmesi.

“Ciddi bir uyarıdır”

Olumsuz hava koşullarında ücretli izin hakkının tanınması ve iş sağlığı ile güvenliği önlemlerinin eksiksiz şekilde uygulanması. Kurye temsilcilerinin, çalışma koşullarını ilgilendiren karar alma süreçlerine doğrudan dahil edilmesi. Çalışma koşullarımızın güvenceli ve kuryeleri koruyan biçimde şekillenmesi açısından ciddi bir uyarıdır. Bu talepler bir keyfiyet değil, doğrudan yaşam ve iş güvenliğiyle ilgili zorunluluktur. Motorlu kurye çalışanları, haklı ve meşru talepleri karşılanana kadar ortak hareket etme iradesine sahiptir. Gerekli görülmesi halinde iş bırakma dahil olmak üzere yasal ve demokratik haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerdir. Unutulmamalıdır ki, bu hizmet sistemi motorlu kuryelerin emeği olmadan sürdürülemez” dedi. Motor kuryeler yaptıkları açıklamanın ardından konvoy yaparak Darıca ve Çayırova’yı kapsayacak şekilde tur attılar.