Karar büyük tepki çekti: Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici hakem heyeti açıklaması

Ticaret Bakanlığı, kamuoyunda tartışmalara yol açan düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, tüketici hakem heyetlerinin kapatılmadığını, aksine il merkezlerinde güçlendirilmiş bir yapıyla yeniden düzenlendiğini duyurdu

Karar büyük tepki çekti: Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici hakem heyeti açıklaması

Ticaret Bakanlığı kamuoyunda tepkilere neden olan karara ilişkin olarak, "Tüketici hakem heyetleri kapatılmıyor, aksine yeniden yapılandırılarak güçlendiriliyor" ifadesini kullandı.

Açıklamada, "Ticaret Bakanlığı olarak kamuoyuna önemle duyururuz ki; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerinin kapatılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır. Tam aksine, tüketicilerimize sunulan hizmetin daha etkin, hızlı ve ihtisaslaşmış bir yapıda yürütülmesi amacıyla Tüketici Hakem Heyetleri yeniden yapılandırılarak güçlendirilmektedir. Tüketici Hakem Heyetlerinin kuruluşu, yetki alanı ve iş bölümü, mevzuat çerçevesinde Ticaret Bakanlığımız tarafından belirlenmekte olup, ihtiyaçlara göre bu yapılar Ticaret Bakanlığımız onayıyla kurulabilmekte veya yeniden düzenlenebilmektedir." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda; tüketiciye sunulan hizmet kalitesinin artırılması, karar alma sürelerinin daha da kısaltılması, uygulamalarda yeknesaklığın sağlanması, ihtisaslaşmanın güçlendirilmesi gibi gerekçelerle hakem heyetlerinin il merkezlerinde, Ticaret Bakanlığımızın taşra teşkilatı olan ticaret il müdürlükleri bünyesinde hizmet verecek şekilde yeniden yapılandırılması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, büyükşehir statüsündeki 19 ilde, Tüketici Hakem Heyetlerinin, il merkezlerinde birleştirilmesi amacıyla 01.01.2026 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, yetki alanları yeniden düzenlenmiş, toplam 170 Tüketici Hakem Heyeti karar mercii olarak yetkilendirilmiştir.
Ticaret Bakanlığı olarak, özellikle şu hususun altı çizmek isteriz:

"Tüketici hakem heyetleri kapatılmamıştır. İl merkezlerinde karar mercii olarak yeniden yapılandırılmıştır. İlçe Kaymakamlıklarında başvuru ve irtibat noktaları hizmet vermeye devam etmektedir. Tüketicilerimiz tüm il ve ilçelerde, eskiden olduğu gibi başvurularını yapmaya devam edebilecek; tüm bu başvurular il merkezlerindeki heyetlerimiz tarafından karara bağlanacaktır.”
Dolayısıyla yapılan düzenleme, hakem heyetlerinin kapatılmasına ilişkin bir uygulama değil; karar süreçlerinin tek merkezden daha hızlı, etkili ve uzmanlaşmış bir yapı ile yürütülmesine yönelik bir dönüşümdür.

"Yapılacak düzenlemeyle tüketicinin hak arama yolları güçleniyor"


Ticaret Bakanlığımız, 2018 yılında gerçekleştirilen benzer bir yapılanmada herhangi bir aksaklık yaşanmadığını, aksine süreçlerin iyileştiğini hatırlatmaktadır.

2017 yılında 174 gün olan ortalama karar süresi, 2024 yılında yaklaşık 98 güne düşmüştür.
Bu sonuç, yeniden yapılandırma çalışmalarının tüketici yararına işlediğinin güçlü bir göstergesidir.
Yapılan yeni düzenleme ile tüketicilerimizin hak arama yollarında herhangi bir hak kaybı söz konusu değildir. Aksine, karar alma sürelerinin daha da kısalması ve uygulama birliğinin artması beklenmektedir. Sistem esnek bir yapıya sahiptir. İş yükü artması halinde, tüketici hakem heyeti sayısı Ticaret Bakanlığımızın onayıyla her zaman artırılabilecektir.

Ticaret Bakanlığı olarak, tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılandırılması sürecinde tüketicilerimizin hak arama yollarında herhangi bir kayba uğramaması için tüm tedbirler alınmıştır. Uygulamada yeni ihtiyaçların doğması halinde gerekli ilave adımlar da derhal hayata geçirilecektir.

Kaynak: Sözcü