Gazetemize açıkladı, Kocaeli depreme hazır mı?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıcı etkiye sahip olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından ilçe belediye başkanlarıyla birlikte afet bölgesinde görevlendirilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli’nin depreme hazır olup olmadığıyla ilgili gazetemize konuştu

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın genel merkez kararıyla Hatay’a görevlendirilmişti. Başkan Büyükakın geçtiğimiz hafta Hatay’ın Defne ilçesinde çalışmalara başladı. İlçe belediye başkanlarıyla birlikte afet bölgesinde olan Başkan Büyükakın yaptığı çalışmaları gazetemize anlattı.
“DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKEN ALANLAR BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ”
Kocaeli’nin depreme hazır olup olmadığıyla ilgili sorumuza da yanıt veren Başkan Büyükakın şunları söyledi: “Ben aslında bir yılı geçkin bir süredir arkadaşlarıma sürekli bizim artık şehri depreme hazırlamamız gerektiğini söylüyorum. Kentsel dönüşüm daire başkanlığı oluşturdum. Kentte riskli binaların tespiti, dönüştürülmesi gereken alanlar yapıldı çevre bakanlığına gönderildi. Bu doğrultuda ben orada yapılandırma oluşturdum.
“BİNA STOKUNU DEĞİŞTİRMEK ZAMAN ALACAK”
Buradaki tecrübe aslında şunu kattı, toplanma alanları için şöyle bir şey yapacağım. İlçe bazlı birden fazla nüfusuna bağlı olarak altyapısı hazır alanlar oluşturmak lazım. Elektrik enerjisi, trafosu, jeneratörü olan üstüne sadece çadırlar olan alanlar oluşturacağım. Bina stokunu değiştirmek tabii ki zaman alacak ama afet zamanı konuşlanacak alanlarımız olursa sahra hastanesi nereye konur, çadırlar nerelere konur belki çadırlar için stok yapmak lazım. Döndüğümde yapacağım ilk işlerden biri bu olacak.
“NERELERE ÇADIR KENT KURULACAĞI BELLİ”
Bunlar yapıldı, afet toplanma alanları oluşturuldu ama böyle bir deprem senaryosu iki tane 7 üstü deprem, deprem bilimcileri bile şaşırttı. Yapılan değerlendirmelerde de böyle bir şey olmaz diyemezdik ama beklemezdik dediler. Bu kadar büyük bir afet senaryosu öngörülmemişti herhalde. Ben bu söylediğimi burayı görünce gördüm. Aslında o planlarda nerelere çadır kent kurulacağı belli. Altyapısını hazırlamak lazım. Olası bir afet durumuna hazırlık mı yoksa şehrin problemini çözmek mi? Afeti biraz öteleme, acil olanı yönetme gibi bir seçim yapılıyor orada.
“EN HIZLI KOORDİNE OLAN EKİP BİZİM”
Bizim İSU ve diğer birimlerimiz bunu yapıyor. Ben mesela bizim itfaiye binası depreme dayanıklı olduğunu düşünmediğim için yenisini yaptırdım. Şu anda yenisi ayakta. İtfaiye binası içinde aynı şeyi yapıyorum. Farklı lokasyonlara da yayıyorum tek bir noktadan yürütemeyeceğimiz için. Bunlar biraz daha tecrübe ettikçe bir kayba girdikçe oluyor. Eksik var mıdır, vardır ama şunu söyleyebilirim bu anlamda en tecrübeli, en hızlı koordine olan ekip bizim ekibimiz. Burada da o kendini fark ettiriyor. Eksiğimiz var mı, var ama en hazırlıklı olan biziz.”