Yıldız Entegre’de işçi grevden döndü!

Kocaeli’nin en büyük fabrikalarından olan Yıldız Entegre’de yarın yani 27 Haziran Perşembe günü işçiler greve çıkacaktı. Sendika ile işveren arasında son anda anlaşma sağlandı, grevden vazgeçildi

İSO verilerine göre Türkiye’nin en büyük 43. sanayi kuruluşu olan Yıldız Entegre’de 1.200 çalışan grev kararı aldı. Yüzde 45 zam talebiyle masaya oturan Ağaç İşSendikası teklifini yüzde 35'e kadar düşürmüş, işveren ise 6 aylık bölümlerde yıllık ortalama yüzde 29 zam teklif etmişti. Sendika 27 Haziran’da grev kararı almıştı ama grevden son anda dönüldü.

YÜZDE 45 ZAM İSTİYORDU

Kocaeli’nin en büyük firmalarından biri olan, İSO verilerine göre Türkiye’nin en büyük 43. sanayi kuruluşu olma özelliğini taşıyan Yıldız Entegre’de işçiler grev kararı aldı. İşçilerin örgütlü olduğu Ağaç-İş Sendikası bir süredir işverenle Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sürdürüyordu. Sendika işçilerin maaşlarına piyasalarda yaşanan artış göz önünde bulundurularak yüzde 45 zam talep ediyordu. İşveren ise asgari ücretle çalıştırdığı işçilerin ücret artışı konusunda hiçbir teklifte bulunmadı.

 

SENDİKA YÜZDE 25’E DÜŞÜRDÜ AMA…

Anlaşmazlıkla sonuçlanan TİS görüşmeleri daha sonra arabulucu huzurunda devam etti. Ancak işverenin zam konusunda teklif getirmemesi, uzlaşmadan uzak tavrı bu görüşmeleri de tıkadı. İşveren daha sonra ortalama yüzde 29 bir zam oranına tekabül eden 6 aylık dilimlerde ilk 6 ay yüzde 19.21, ikinci altı ay yüzde 7.43 zam teklif etti. Sendika teklifini yüzde 25'e kadar düşürdü. Ancak anlaşma sağlanmadı.

 

YARIN GREV VARDI

Arabulucu eşliğinde tutulan uyuşmazlık zaptı bakanlığa iletildi. Fabrikada çalışan sendika üyesi yaklaşık 1.200 işçi bunun üzerine yasal süre içerisinde grev oylaması yaptı. Grev kararı alan, işi hakem heyetine götürmek istemeyen işçiler yaklaşık yüzde 75'lik bir onaylama ile grev kararı aldı. İşçiler grev kararını fabrikaya astı. Buna göre işçiler 27 Haziran Perşembe günü yani yarın greve çıkacaktı. Fakat anlaşmanın sağlandığı ve greve çıkılmasından vazgeçildiği öğrenildi. Sendika ve işveren yüzde 33 zam ve 3 yıllık sözleşmeyi kabul etti.

İŞÇİNİN İSTEDİĞİ OLMADI

Sendika tarafından işçilere yapılan bilgilendirme mesajında "Arkadaşlar; birinci yıl ortalama 33.6, ikinci yılda ise ilk 6 ay enflasyon oranında, ikinci 6 ayda enflasyon oranında, üçüncü yılda ilk altı ay enflasyon +3, ikinci altı ayda enfasyon +3 olarak anlaşma imzlaanmıştır. Farkların tamamı 8 Ağustos'ta ödenecektir. 2018'de ödenmeyen kıdemler ödenecek ve Ocak'tan itibaren üretim primleri ödenecektir." denildi.

 

26 Haz 2019 - 15:49 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

İşçi - Evet en dusuk maas 2100 agi ile birlikte ama primi koyma ikramiyeyi koyma cocuk parasi koyma sinra 1800 de...1800 u 3 e bolsen 600 yapar.ettimi sana 2700 prim alirsın bide 170 tl faln 2870...hani 1800 arkadasim...4 yillik uni mezunu adama bile 3000 vermiyorlar piyasada...mutlu olmayan bulursa daha iyisini ayrilsin...kimseyi zorla calistirmiyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Haziran 15:49
02

Murok - Net 1800 maaş veriyor. Hala cebinde akrep var. Sendikayida kendi adamları yönetiyor. Yönetmenliğini kendısi yapıyor sendikayla oynuyorlar oyunu..kendi din kardeşin bunu yaparken yapmayan yahudi amerikana ne yazikki sempati duyuyorsun. Yıldız entrika!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Haziran 15:49
01

Muro - Net 1800 maaş veriyor. Hala cebinde akrep var. Sendikayida kendi adamları yönetiyor. Yönetmenliğini kendısi yapıyor sendikayla oynuyorlar oyunu..kendi din kardeşin bunu yaparken yapmayan yahudi amerikana ne yazikki sempati duyuyorsun. Yıldız entrika!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Haziran 15:49


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler