Yıkılan Pembe Köşk ilk günkü gibi olacakmış!

İzmit’in önemli ve tarihi yapılarından Pembe Köşk 2014 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının sonrasında kapatıldı, 2017 yıkıldı ve 2019 yılında inşası devam ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında restore ettiğini duyurduğu Pembe Köşkü, “Restore ediyorum” diyerek 2017 yılında yıktı. Mevcut tarihi binayı ortadan kaldıran belediye 2018 yılında benzer bir bina inşasına başladı.  Büyükşehir yeni geçtiği haberde ise yapının ilk günkü gibi olacağını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit ilçesi Hacıhasan Mahallesi’nde yer alan Pembe Köşk’ün restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 19’uncu yüzyıl yapısı olan köşk, ahşap kısmı tarihi belgeler ışığında öz haline göre projelendirilerek aslına uygun olarak restore ediliyor. İlk günkü görünümüne doğru ilerleyen köşkün giriş taş ve ahşap merdivenlerini tamamlayan Büyükşehir ekipleri, ahşap pencere kasaları ve pencere doğraması montajlarını gerçekleştirdi. Ekipler ayrıca şantiyeye gelen avize ve aplikleri yerlerine takmaya başladı.

 AHŞAP KAPILAR TAKILACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun tescillediği ve Sırrı Paşa Konağı’nın alt kısmında komşusu olarak bulunan ‘Pembe Köşk’ün özüne döndüreceği restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Ahşap pencere kasaları tamamlanan yapının ahşap kapıları sahaya geldi kısa zaman sonunda montajı yapılacak. Köşkün ahşap tavan paşası ile koltukaltı silmesi imalatlarını, elektrik borulama ve vrf altyapısını bitiren Büyükşehir ekipleri, mutfak zemin mermer imalatının derz işlemi yapıldı. Kış bahçesi döşemesini de tamamlayan ekipler, karkasına başlayacak.

 KOCAELİ HALKININ HİZMETİNE SUNULACAK

Pembe Köşk; Yeşil Konak, Yumurtacı Mescidi ve Kapanca Sokak gibi tarihi dokuların merkezinde, İçkale surlarının yanında bulunuyor. Yapı restorasyon sonrası Kocaeli halkının hizmetine sunulacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan proje bilimsel verilerden yararlanılarak oluşturuldu. Proje için arşiv belgeleri araştırıldı, dönemin mimari analizleri yapıldı. Köşk’ün projesi en ince ayrıntılarına kadar hesaplandı.

YAPININ SİMGESİ CİHANNÜMA

Giyotin pencereli, ikinci katı dışa çıkmalı, eliböğründeli, kat silmeleri saçaklı, ön cephesi süslemeli olan köşkün restorasyonunda, bu mimari unsurlara dikkat edilecek. Tarihi köşk, bir bodrum, iki normal ve bir çatı katından oluşuyor. Yapının projelendirilmesi esnasında yapılan çalışmalar önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Mevcut çatı katının geleneksel İzmit konut mimarisindeki her yan görülebilecek biçimde yapılmış, camlı çatı katının (cihannüma) değiştirilmesiyle bugünkü halini aldığı belirlendi. Bu nedenle orijinali bozularak çatı katına dönüştürülen cihannüma, restorasyonla tekrar eski haline kavuşacak.

10 Ara 2019 - 10:47 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler